Ramazan Bayramı’nda Afrika ülkesi Uganda’ya giden Sağlık Mensupları Derneği (SAMEDER) üyesi doktorlar, orada kaldıkları 10 günde onlarca insanı sağlık taramasından geçirdi.
Bayramın ikinci günü Uganda’ya hareket eden Dr. Alpay Koç, Dr. Hüsem Efe, Kadın–Doğum Uzmanı Dr. Atilla Karateke, Dermatolog Dr. Mehmet Uğur İnan, Anestezi Uzmanı Dr. Ali Sarı, günde ortalama 40 Ugandalı’yı muayeneden geçirdi. Çok sayıda hastaya tıbbı müdahalede bulunan doktorlar, ilaç desteği sağladı. Uganda’daki çalışmalarını tamamlayan beş kişilik hekim ekibinden Dr. Alpay Koç ve Dr. Hüsem Efe, uçakla Adana’ya döndü. Bayramı aileleriyle geçirmesi gerekirken, Afrika ülkesinde sağlık hizmeti bekleyen insanların yardımına koşan doktorlar, havalimanında SAMEDER Genel Sekreteri Yusuf Çelik, dernek üyeleri Uzm. Dr. Hakan Kaya, Veteriner Hekim Selçuk Başoda tarafından çiçeklerle karşılandı.
Uganda’daki izlenimleri hakkında bilgi veren Dr. Alpay Koç, SAMEDER’in katkılarıyla Afrika’da sağlık ihtiyacı olan siyahilerin yardımına gittiklerini hatırlattı. Uganda’ya yerleşen Adana’nın tanınan doktorlarından Necdet Kızılkaya’nın teşviklerinin yanında Türk milletinin hamiyetperverliğini göstermek amacıyla oraya sağlık taramasına gittiklerini vurgulayan Koç, “Uganda’da 10 gün kaldık. Orada birlikte gittiğimiz bir ekip, faaliyetlerine halen devam ediyor. Afrika bize anlatıldığı gibi değil; yemyeşil, cennet parçası bir yer. Ama oranın insanları yoksulluk içinde. Eğitim ve sağlık ihtiyaçları had safhada. Bunu gidermek için dışarıdan bazı kesimlerin ciddi girişimleri var. Özellikle Hristiyanların yaygın izleri var. İnşallah biz Türklerin de bundan sonra orada kalıcı hizmetleri olur.” dedi.
Uganda Sağlık Bakanı’nın ısrarla Türklerin ülkesinde hastane açmasını istediğini ifade eden Dr. Koç, İngiliz okullarının orada üç yıl önce eğitime başladığını kaydetti. Ugandalı bakanın ‘Türklere büyük iş düşüyor’ uyarısında bulunduğunun altını çizen Koç, “Bakan bize, ‘Türk insanı geldiği zaman gitmiyor. İngilizler kaynaklarımızı bitirdikten sonra, dönüyorlar. Bir salgın nedeniyle çekinerek gitmiştim. Ama ziyaret etmek istiyorum. Günde ortalama 40 kişiye muayene ve 10 şahsa sünnet yapmanın mutluluğunu yaşadık.” diye konuştu.
PARMAĞINDAKİ İLTİHABI BOŞALTMAK İÇİN 80 KİLOMETRE YOL GELİYORLAR
Dr. Hüsem Efe de Afrika denilince çöl beklerken, yemyeşil bir coğrafya ile karşılaştıklarını söyledi. İnsanların çok aç ve sefil halde olduğunu bildiren Efe, küçük kabinlerinde sağlık hizmeti verildiğini dile getirdi. Dr. Necdet Kızılkaya’nın oraya ‘hicret’ etmesinin önemine işaret eden Efe, şunları söyledi: “Kızılkaya’nın başlattığı bu insani çalışmaya katkı koymak için Afrika’ya gittik. 80 kilometre uzaklığındaki bir vatandaş parmağındaki iltihabı boşaltmak için Kimse Yok Mu Derneği ve SAMEDER’in destekleriyle faaliyet gösteren kliniğe geliyorlar. İnşallah bundan sonra da oradaki taramalarımız devam eder. Kaldığımız sürede çok sayıda sünnet yaptık.”
HASTANE İNŞAATI DEVAM EDİYOR
Türk işadamları tarafından Uganda Jinja’da temeli atılan hastane ve okul inşaatına devam edildiğini açıklayan Dr. Hüsem Efe, Nil Nehri'nin doğduğu bu yerde, insanların güç koşullarda dört metrekarelik evlerde yaşadığını aktardı. Elektrik, su gibi temel ihtiyaçlarda oradaki halkın büyük sıkıntılar çektiğini belirten Efe, “Buldukları bir kova suyu içiyor, banyo ve yemek yapıyorlar. Bu zor koşullarda varlığını sürdüren Afrika’ya götürülen bu hizmette herkesin sahip çıkması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz