Bayramiç Ziraat Odası ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi'nin birlikte yürüttüğü ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 'Bayramiç Elmasının Coğrafi İşaret Tescili ve Pazarlama Başarısı' adlı projenin, yeni yılda başlayacağı bildirildi.
Projenin danışmanlığını yapan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş ve Dr. Mustafa Sakaldaş, düzenledikleri basın toplantısında projeyi tanıttı.
Prof. Dr. Kenan Kaynaş, toplantıda yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin bir tarım ili olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kaynaş, Bayramiç ve Kaz Dağları'nın çok önemli ve araştırılması, tanıtılması gereken bölgeler olduğunu kaydetti. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur ise Çanakkale'nin 'tarımın başkenti' olduğunu ifade etti. Çanakkale'nin birçok ürünü yetiştirebilen, yetiştirdiği ürünleri markalaştıran bir il olduğunu vurgulayan Uğur, "Bu bağlamda tarımsal açıdan çok önemli bir kent hatta tarımın başkenti. Bu tip projelerle üreticiyle akademisyenleri buluşturuyor ve çok önemli çalışmalara imza atıyoruz." dedi.
Proje kapsamında; elma yetiştiriciliği, elma bahçesi kurulumu, elmanın depolanması ve pazarlanması konularını içeren ve ziraat fakültesi öğretim üyeleri tarafından çiftçi eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra Bayramiç bölgesinde yetişen elmanın tüm özellikleri belirlenerek sonucunda patent başvurusu için gerekli adımlar atılacak. Projeyle Bayramiç yöresinde elma yetiştiriciliğinin modernize edilmesi, daha uzun süre ve daha kaliteli ürünün pazara arz edilmesi, Bayramiç elmasının Türkiye'de kendi adıyla en iyi şekilde pazarlanabilmesi ve ihracat şansının arttırılması hedefleniyor.
(CİHAN)