Bayramların vazgeçilmezi cevizli baklava tarifi

Bayram telaşı başladı. Bayramların vazgeçilmez tatlarından olan cevizli baklava tarifini sizler için paylaşıyoruz. işte hamurundan, şerbetine kadar dikkat isteyen cevizli baklava tarifi haberimizde.

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala bayram telaşı da başladı. 11 ayın sultanı Ramazan'ın bitmesine az bir zaman kala bayram hazırlıkları da başladı. Ailenin, akrabaların, dostların biraraya geldiği bayramlarda baklava da eksik olmaz. Fındıklısı, fıstıklısı, cevizlisi her zaman talep gören baklava tarifini haberimizde bulabilirsiniz. Bayramların vazgeçilmez ikramlıklarından olan baklava tarifi küçük büyük herkesin beğenisini kazanacak.

YALANCI BAKLAVA TARİFİ İÇİN TIKLAYIN

Baklava tarifi

Reklam
Reklam

1 kilo baklavalık un, 3 adet yumurta, 2 bardak su, ½ kg nişasta(açmak için), 400 gr. tereyağı veya margarin, 1 kg. şeker, 250 gr fıstık veya ceviz, Şerbeti İçin: 4 su bardağı su, 4 su bardağı şeker.

Geniş bir kaba unu boşaltıp yumurtaları içine kırın. Sonra bir bardak su ilave edin. Hamur kıvamını alana kadar yoğurduktan sonra yaklaşık yarım saat kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölün ve üzerine nişasta serpip elinizle yassı hale getirin. Mermer bir zemin veya sofra üzerinde oklava veya merdaneyle hamurları olabildiğince ince bir şekilde açın. Hamur açılırken sürekli olarak nişasta serpin. Açtığınız yufkaları tepsiye dizmeden önce çok hafif bir şekilde tepsiyi iyice yağlayın. Sonra birer birer yufkaları tepsiye dizin. Yufkaları tepsiye dizerken her bir defasında daha önce kısık ateşte eritmiş olduğunuz tereyağına bir fırçayı batırarak yufkanın üzerine serpin. Margarinde kullana bilirsiniz. Hamurun yarısını tepsiye döşedikten sonra fıstık veya cevizi güzel bir şekilde tepsiye yayın. Kalan hamurları da aynı şekilde fıstıkların üzerine dizin. Bıçağın tersiyle tepsinin kenarından hamuru içeriye doğru sıkıştırın. Yine bıçak yardımıyla istediğiniz şekilde dilimleyin. Eritmiş olduğunuz yağı dilimlerin üzeri kapanacak şekilde dökün. Hazırladığınız baklavayı 180 °C fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Son olarak sıcak şerbeti sıcak baklavaya gezdirin çekmesini bekleyip servis yapın.

Reklam
Reklam

Baklava

Baklava, Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar. AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir. Birçok ulusun mutfağında yer etmiş baklava birçok ulus tarafından da sahiplenilir. Baklavanın gelişim tarihi tutulmadığından bu konu belirsiz olsa da bulunan kanıtlar onun Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu göstermektedir. Zamanla Topkapı Sarayı'nda bugünkü halini almıştır. Vrıonis (1971), Deipnosopiste'de belirtilen gastris, kopte, kopton veya koptoplakos gibi eski Yunan tatlılarını baklava olarak tanımlamıştır ve bunların Bizans tatlısı olduğunu iddia etmiştir. Ancak Perry (1994) bu tatlıların baklava olmadığını çünkü bu tatlıların hamur içermediğini göstermiştir. Bu tatlılar fındık ve balın karıştırılmasıyla yapılıyordu ve bugünkü pasteli veya helvaya benziyorlardı. Perry ayrıca ince ekmeğin (yufka) arasına malzemeler koyularak yapılan yemeklerin (örn. börek) Türk kökenli olduğunu ve bu tekniğin Orta Asya Türk kökenli olduğunu belirtmiştir. Ayrıyeten her yıl Ramazan ayının 15'inde Osmanlı sultanları yeniçerilere tepsiler halinde baklavalar sunuyorlardı ve bu törene Baklava alayı deniyordu. (Wasti 2005)

Reklam
Reklam

Baklava'nın kökeninin Süryanilere dayandığı iddia edilse de[4] bu iddiayı destekleyen bir kanıt bulunamamıştır. Claudia Roden[5] ve Andrew Dalby[6] Osmanlı döneminden önceki Yunan, Arap ve Doğu Roma(Bizans) kaynaklarında baklavadan bahsedilmediğini belirtmişlerdir.

Anahtar Kelimeler: