ANKARA (İHA) - Ankara'da gerçekleşen partiler arası bayramlaşmaya Kıbrıs sorunu damgasını vururken, Demokratik Sol Parti (DSP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) arasındaki bayramlaşmada Kıbrıs konusunda atışma yaşandı.
DSP Genel Merkezi'nde, DSP Genel Sekreteri Süleyman Yağız ve Genel Sayman Mecit Şekerci, partiye yapılan bayram ziyaretlerini kabul ettiler. Yağız ve Şekerci, bayramlaşma programının öğleden önceki bölümünde MHP, CHP, SP, ANAP, AK Parti, Genç Parti ve SHP heyetlerini kabul ederek bayramlaştı. Bayramlaşma programı boyunca gündeme gelen ortak konu Kıbrıs sorunu olurken, AK Parti heyetinin dışındaki tüm heyetler, genel olarak, hükümetin dış politikalarını eleştirdi. Hükümetin özellikle Kıbrıs konusundaki politikasını eleştiren parti yetkilileri, Türk askerinin kurtarıcı olarak gittiği Kıbrıs'ta işgalci konumuna düşürüldüğünü ifade ettiler.
DSP'deki bayramlaşmada en çarpıcı ziyareti AK Parti heyeti yaptı. Grup Başkan Vekili Haluk İpek, Tokat Milletvekili Ergün Dağcıoğlu ve Ankara Milletvekili Remziye Öztoprak'tan oluşan AK Parti heyeti, DSP Genel Merkezi'ne saat 11.15'te geldi. Heyetler bayramlaştıktan sonra gündeme ilişkin sohbete başladı. İlk olarak konuk heyetten söz alan AK Parti'li Dağcıoğlu, Meclis'in olağanüstü bir çalışma temposu yakaladığını, verimli bir dönem yaşandığını vurguladı. Dağcıoığlu, ekonomik alanda ve demokratikleşme sürecinde çok ciddi adımlar atıldığını vurguladı.
DSP'li Yağız, Dağcıoğlu'nun sözleri üzerine hükümetin Kıbrıs konusunda daha dikkatli davranması gerektiğini ima etti.
AK Parti'li İpek ise hükümetin göreve geldikten sonra kucağında Irak Savaşı'na bulduğu, Türkiye'nin tüm problemlerinin aktarılarak günümüze aktarıldığını ifade etti. Kıbrıs konusunun da günümüze aktarılan problemlerden birisi olduğunu vurgulayan İpek, hükümetin, Irak Savaşı'nda olduğu gibi Kıbrıs konusunda da başarıya ulayacağını belirtti.
DSP'Lİ YAĞIZ'IN AK PARTİ'Lİ İPEK'LE ATIŞMASI İpek'ten sonra söz alan Süleyman Yağız, Kıbrıs konusunun gündemdeki diğer konulardan farklı bir yapıda olduğunu kaydederek, "Kıbrıs konusuna yüreğimizde hissederek yaklaşıyoruz" dedi. Kıbrıs sorunun, AB ile pazarlık konusu haline getirilmesinin son derece yanlış olduğunun altını çizen Yağız, Kıbrıs konusuna garantör ülkeler olan İngiltere, Yunanistan ve Türkiye'nin dışındaki ülkelerin karışmaması durumunda daha kolay çözüleceğini sözlerine ekledi.
Yağız'ın açıklamaları üzerine yeniden söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili İpek, "Kıbrıs konusunda bir hayli hatalar yapılmış. 1999 yılındaki Helsinki Zirvesi'nden sonra Kıbrıs'ın tamamının AB'ye alınmasıyla ilgili açılan yol, sıkıntılı süreci de başlatmıştır. Bizler bu konudaki kırmızı çizgilerimizi açık şekilde belirttik" şeklinde konuştu. İpek, Kıbrıs'ta Mayıs ayına kadar bir çözüm bulunamaması halinde Rum tarafının Ada'nın tüm temsilcisi, çözüm bulunması durumunda ise Rum tarafının temsilcisi olarak AB'ye üye olacağını bildirdi.
Yağız da Helsinki Zirvesi sonrasında, o dönem başbakan olan DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in sert tepkisi üzerine AB'nin en üst düzey yetkililerinin Ankara'ya gelerek Türk tarafına sözlü ve yazılı güvence verdiklerini hatırlattı.
GP Genel Başkan Yardımcısı Gönül Saray Alpan ve GP MYK Üyesi Gökhan Sungur ise DSP Genel Merkezi'ni saat 11.45'te geldiler. Ziyaret sırasında, GP Genel Başkan Yardımcısı Gönül Saray Alpan, Hükümetin Kıbrıs konusundaki politikasını eleştirerek, Meclis dışındaki partilerin, bayram sonrasında ortak bir manifesto yayımlamalarını önerdi. Alpan, manifesto konusunda DSP'den cevap beklediklerini sözlerine ekledi.