"baz İstasyonlarının Yol Açtığı Tehlike Artacak"

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, baz istasyonlarının yargı kararıyla şehir dışına...

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, baz istasyonlarının yargı kararıyla şehir dışına taşınmasının, insan sağlığı açısından oluşturduğu tehlikeyi azaltmayacağını, aksine kararla birlikte daha yüksek güçte ışıma yapan ve kuruldukları bölge için daha fazla tehlike içeren istasyonlar kurulacağını iddia etti.

EMO Mersin Şube Başkanı Atar, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, baz istasyonlarının oluşturduğu elektromanyetik kirlilik ve insan sağlığına olası olumsuz etkileri açısından yol açtığı tehlikede yeni bir dönemece girildiğini savundu. Cep telefonları (GSM) ve 3. Nesil (3N) haberleşme sistemlerinin altyapısını oluşturan baz istasyonlarının halk sağlığına etkilerinin son yıllarda oldukça önemli bir tartışma konusu olduğuna işaret eden Atar, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda "Interphone" adlı kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü fakat sonuçlarının açıklanmasının ötelendiğini, dolayısıyla uzun erimde insan sağlığı üzerindeki etkilerinin belirsizliğini korumaya devam edeceğini kaydetti. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun, "Uzun zaman diliminde insan sağlığına zarar vereceği, insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizliğe neden olduğu, bu nedenle baz istasyonların şehir dışına çıkarılması" kararını veren yerel mahkeme kararını onamasının, soruna yeni bir boyut kazandırdığını savunan Atar, yargının verdiği elektromanyetik kirlilik ve insan sağlığı üzerindeki tehdit karşısında baz istasyonlarının şehir dışına taşınması kararının, sorunu teknik olarak içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini ifade etti. Yüksek yargının istasyonların şehir dışına taşınması kararının soruna çözüm olmadığının altını çizen Atar, “Baz istasyonlarının denetim dışı, gizli-saklı olarak, kamunun onayı olmaksızın istenilen her yere kurulması halkın sağlığını tehlikeye atarken, yeni alınan karar uyarınca baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasıyla da halk sağlığının güvence altına alınamayacağı ortadadır” dedi.

Reklam
Reklam

Baz istasyonlarının şehir dışında konumlandırılmasında temel olarak üç sakınca bulunduğunu dile getiren Atar, “Birincisi hücresel altyapı sağlayan düşük güçte baz istasyonları yerine çok daha yüksek güçte ışıma yapacak, dolayısıyla kuruldukları bölge için daha fazla tehlike içeren istasyonlar kullanılmak durumunda kalınacaktır ki, bu da yakındaki diğer yerleşimler için daha yüksek risk anlamına gelebilecektir. İkinci ve daha önemli sorun ise şehir dışına ne kadar çok istasyon kurulursa kurulsun şehrin merkezi ve istasyonlara doğal olarak uzak bölgelerinde kapasite hiçbir zaman yeterli seviyeye ulaştırılamayacaktır. Ancak en önemli ve üçüncü sorun; cep telefonlarının ‘otomatik kazanç kontrollü’ sistem kullanıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Telefonlarımız iletişimi sürdürürken işaret seviyesi yüksek olduğu zaman ışıma şiddetini düşürmekte, işaret seviyesi düşünce ise yükseltmektedir. Şehir dışında kurulacak baz istasyonları, özellikle merkezi bölgelerde düşük işaret seviyesinde çalışacak telefonların çok daha yüksek seviyede ışımasına ve halk sağlığı açısından daha olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu nedenle baz istasyonlarının şehir dışına alınması hedeflenen amaçtan uzak, hatta aksine olumsuz yönde etkilere sahip olabilecek bir karardır” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“ORTAK BAZ İSTASYONU KULLANIMI ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ”

Yeni ve daha tehlikeli sorunlara yol açmadan baz istasyonları konusunda kamu yararı temelli acil çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizen EMO Şube Başkanı Atar, bu noktada ortak baz istasyonu kullanımı zorunluluğu getirilmesini isteyerek kendi çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:

“Burada önemli olan nokta, insan hayatını tehlikeye atmayacak şekilde, iletişim altyapısının kurulması amacı ile uygun noktaların belirlenmesi ve GSM şirketlerinin kendi aralarındaki iş birliği ile yine bu noktaları ortak kullanarak kirliliği en aza indirmeleridir. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) sorumluluğunu yerine getirerek işletmecilerin ortak dolaşım çerçevesinde ortak baz istasyonları kullanmalarını zorlayacak tedbirler almalıdır. Yapılması gereken, bundan önce de eksikliği hissedilen standartların belirlenmesi ve denetimlerdir. Servis sağlayıcılar ve konuya müdahil kurumlar servis ağlarının yapılanmasında insan sağlığına zarar vermeyecek doğru noktaların belirlenmesi ve istasyonların bu noktalara taşınması için ortak çalışma içinde olmalıdırlar. Gereksiz telefon kullanımını özendirici kampanyaların yapılması önlenmelidir.”

Reklam
Reklam

“ÇOCUKLARI KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMALI”

Alınacak önlemler çerçevesinde, özellikle çocukların ve gençlerin kablosuz telefon ve cep telefonu kullanımının mümkün olduğunca kısıtlanması ve telefon şirketlerinin onlara yönelik pazarlama yapmalarının önüne geçilmesi gerektiğini de vurgulayan Atar, bu koruda Reklam Kurulu’nun ilkeler belirlenmesini ve gerekli denetimi yapmasını istedi. Cep telefonu kullanıcılarını kablolu kulaklık kullanmaları konusunda da uyaran Atar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Gün boyunca yanımızdan ayırmadığımız ve beynimize 1-2 santimetre mesafede kullandığımız cep telefonları, mikrodalga frekans bandında ışıma yapan enerji kaynakları olduğundan uzun süreli konuşmalardan kaçınmalı ve mutlaka kablolu kulaklık kullanılmalıdır. Elektromanyetik alanların çevre ve halk sağlığına etkilerinin anlaşılabilmesi için, dünyadaki ve ülkemizdeki bağımsız çalışmalar izlenmeli, eksiklerin giderilmesi sağlanmalıdır. Bununla birlikte ticarileşme ve özelleştirme uygulamaları kamu yararının önüne geçirilmemeli ve mevcut yönetmelikler elde edilen bilgiler ışığında yeniden düzenlenmeli, bilimsel kanıtların eksikliği nedeniyle ‘ihtiyatlılık ilkesi’ tam olarak uygulanmalıdır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: