"Bazı güçler tarafından engelleniyoruz"

RAMALLAH (İHA) - Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, barış koşullarını yerine getirmek istediklerini, ancak bazı güçler tarafından engellendiklerini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, Filistin Yasama Konseyi'nin toplantısında Gazze'de İsrail tarafına ve Gazze'de kuşatma altında olan Filistinlilere seslendi. Arafat, Filistin askerlerinin İsrail ordusu tarafından kapsamlı bir operasyon altına alındığını söyledi. Gazze'deki Filistinlileri "kahraman" olarak nitelendiren Yaser Arafat, "Gazze'deki kardeşlerimiz İsrail saldırısına karşı cesurca hareket etmişlerdir. Bölgedeki saldırıların neden devam ettiğini anlamıyorum. Keşke onlar da bizim aramızda olsalardı. Ama İsrail'in kuşatmasından dolayı buraya gelemediler" dedi. Marvan Barguti'nin de İsrail güçleri tarafından gözaltına alındığını yineleyen Yaser Arafat, bunu şiddetle kınadıklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Filistinli güvenlik güçlerinden birçok komutanın, anlayamadıkları nedenlerden dolayı tutuklandığını belirten Arafat, "Bu insanlar hiçbir zaman İsrail devletine karşı terör eylemlerinin içinde olmadı. Sadece kendi ülkelerini korumaya çalıştılar. Hepimiz şehitlik mertebesine ulaşmak istiyoruz. İsrail'in yok ettiği Nablus'u dünyadaki bütün insanların görmesi gerek. Müslümanlar için kutsal olan bölgelerde İsrail tankları dolaşıyor. İsrail tankları bir kiliseyi vurdu, bütün dünya buna sessiz kaldı" diye konuştu.
Daha önce yapılan anlaşmalara göre Filistin devletinin 1999'da kurulması gerektiğini kaydeden Arafat, "Bugün İsrail halkı da bizleri izliyor. Umuyorum bu toplantıdan barış dolu adımlar atmış olarak çıkacağız. İsrail'in düşmanca davranışlarına rağmen, biz bugün burada elimizden geleni yapacağız. Burada olmayan barışı hem Filistinliler, hem de İsrailliler için yapacağız" ifadelerini kullandı.

İzhak Rabin'le imzaladıkları anlaşmanın koşullarını yerine getirmek istediklerini, ancak bazı güçlerin bu koşulları yerine getirmelerine engel olduğunu söyleyen Filistin lideri Yaser Arafat, "Biz hemen her gün sevdiğimiz insanları kaybediyoruz. Sadece Müslümanların değil, Hıristiyanların da kutsal yerleri işgal ediliyor" dedi.

Reklam
Reklam