Bazı milletvekili adaylıklarının iptali isteği

Zonguldak (AA)- Zonguldak'ta avukatlık yapan bağımsız milletvekili adayı Nedim Yüksel, İstanbul 2. bölge CHP adayları ile bağımsız aday Baskın Oran'ın adaylığının iptali talebiyle İstanbul İl Seçim Kuruluna başvurdu. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Seçim Kanunu'nun, siyasi partilerin anlaşarak müşterek liste halinde aday gösteremeyeceğiyle ilgili 16. maddesi gereğince, CHP ve DSP'nin işbirliğinin yasalara ve anayasaya aykırı olduğunu öne süren Yüksel, CHP'nin milletvekili aday
başvurularının iptali istemiyle İl Seçim Kurulu'na dilekçe verdi.

Reklam
Reklam

Dilekçesinde, CHP'nin öncelikle İstanbul 2. bölge listesindekilerin yanı sıra Türkiye'deki aday başvurularının iptalini talep eden Yüksel, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) desteğini açıkladığını iddia ettiği Baskın Oran'ın adaylığının da anayasanın öngördüğü "serbest ve dürüst seçim ilkesine" aykırı olduğundan iptalinin gerektiğini savundu.

Nedim Yüksel, Danimarka Başbakanı Andres Fogh Rasmussen'in, bir gazetede yayınlanan Hz. Muhammed karikatürleri konusundaki yanlış tutumuyla çok sayıda Müslümanın öldüğü gösterilere neden olduğu iddiasıyla Danimarka devletinin 10 milyon avro tutarında tazminat ödemesi talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) de dava açmıştı.