Bazı milletvekilliklerinin iptali için AİHM'e dilekçe

Zonguldak -AA- Genel seçimlerde İstanbul 2. bölge bağımsız milletvekili adayı olan Avukat Nedim Yüksel, CHP adayları ile Baskın Oran'ın bağımsız adaylığının iptali

talebiyle İstanbul İl Seçim Kuruluna yaptığı başvurunun Yüksek Seçim Kurumu (YSK) tarafından ret edilmesinden sonra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) bazı milletvekilliklerinin iptali ve seçimin yenilenmesi isteğiyle dava dilekçesi gönderdi.

Seçim Kanunu'nun, siyasi partilerin anlaşarak müşterek liste halinde aday gösteremeyeceğine ilişkin 16. maddesi gereğince, CHP ve DSP'nin işbirliğiyle seçime girmesinin yasalara ve anayasaya aykırı olduğunu öne süren Yüksel, CHP'nin milletvekili aday başvurularının iptali istemiyle 10 Haziran 2007'de İl Seçim Kurulu'na dilekçe verdi.

Reklam
Reklam

Dilekçesinde, CHP'nin öncelikle İstanbul 2. bölge listesindekilerin yanı sıra Türkiye'deki aday başvurularının iptalini talep eden Yüksel, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) desteğini açıkladığını iddia ettiği Baskın Oran'ın adaylığının da anayasanın öngördüğü "serbest ve dürüst seçim ilkesine" aykırı olduğundan iptalinin gerektiğini savundu.

Başvuruyu inceleyen YSK'nın, adaylıkların kanuna aykırı bulunmadığına karar vererek itirazı oy birliğiyle ret etmesinden sonra Yüksel, DTP, DSP ve ÖDP'nin milletvekilliklerinin iptali isteğiyle AİHM'e başvurdu.

Yüksel, yaptığı açıklamada, DSP'nin, CHP'ye desteğini kamuoyuna ilan etmesinin partiler arasında eşitlik ilkesine uymadığını, bazı bağımsız milletvekili adaylarının da seçilmesinin ardından istifa ettikleri partilerine geçmesinin seçmeni yanıltma anlamı taşıdığını savundu.

Yüksel, AİHM'nin, itirazı doğrultusunda seçimleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı bulması ve kısmi ya da tamamen yenilenmesine karar vermesi durumunda, mahkemenin yargı yetkisini tanıdığından Türkiye'nin karara uymak zorunda olduğunu öne sürdü.

Reklam
Reklam