Bazı sözler hala tutulmadı

İSTANBUL (İHA) - Rekabet Hukukçuları Derneği (RHD) Başkanı Prof. Dr. Arif Esin, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde siyasal kriterleri yerine getirirken, ekonomik kriterlerde geciktiğini belirterek, yaklaşık 2 yıl önce çıkarılması gereken Motorlu Taşıt Araçları Dağıtım Tebliği'nin bir an önce yürürlüğe konulması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Arif Esin, Türkiye'nin AB'ye uyum sürecini yaşayan ülkelerle mukayese edildiğinde karnesi en kötü ülke olduğunu savunarak, hükümetin cesaretli kararları aldığı bir dönemde bürokrasinin ayak dirememesi gerektiğini belirtti. "Tüm kamu kurum ve kuruluşları; TBMM ve Hükümeti'nin bu cesur atılımına kurumsal taassubu bir kenara bırakarak cevap vermek zorundadır" diyen Prof. Dr. Esin, Türkiye'nin rekabet hukuku açısından çıkarması gereken 7 tebliğ bulunduğunu hatırlattı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Motorlu Taşıt Araçları Dağıtımı, sigortacılık, hava ve deniz taşımacılığı, şirket birleşmeleri, ulusal rekabet otoriteleri ve araştırma geliştirme alanlarında toplam 7 tebliği çıkarması gerektiğini belirten Prof. Dr. Esin, "Bunlar arasında özellikle Motorlu Taşıt Araçları Dağıtım Tebliği bir önceki yılın Aralık ayında çıkarılması gerekiyordu. 21 aya varan bu gecikmenin İlerleme Raporu'na olumsuz yansımaları olacaktır. Bu tebliğin çıkması halinde AB ülkelerinde olduğu gibi her marka otomobil ve yedek parça her yer de satılabilecek. Yani bir otomotiv üreticisi, bayisine sadece kendi markasını satma şartı koyamayacak. Bu gün Avrupa'da olduğu gibi, özgürleşen bayi ile çok marka satıcılığı dönemi başlayacak. Yine oluşacak rekabet ortamı içinde bakım ve yedek parça fiyatları da ucuzlayacak" diye konuştu.

Prof. Dr. Arif Esin, geçmişte başardığı mevzuat uyumu bakımından AB Komisyonu'nun övdüğü Rekabet Kurumu'nun (RK) son yıllarda uyum sürecini en yavaş takip eden ve adeta aksatan bir görünüme büründüğüne dikkat çekti. Siyasi otoritenin özerk kurumlar üzerinde müdahalesi bulunmadığı için bu kurumların idarecilerine iki misli sorumluluk ve görev düştüğüne değinen Prof. Dr. Esin, "Rekabet Kurumu ve onu yöneten Başkanı ve Kurul'u bu konudaki hassasiyetlerini bir an önce kamuoyu önünde göstermeli ve bu yıl tamamen yenilenen Avrupa Birliği Rekabet Hukuku mevzuatına bir an önce uyumu sağlamalıdır. Bu konuda AB'nin beklentisi tüm otomotiv sektörünü ilgilendiren ve tüketicinin yararına olarak düzenlenen Motorlu Taşıt Araçları Dağıtım Tebliği'nin bir an önce yürürlüğe konulmasıdır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam