"Bazı ülkelerin iç siyasi zorlukları süreci etkiliyor"

Londra - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB Komisyonu ile Türkiye arasında karşılıklı güven ve işbirliğine dayanan iyi ilişkiler bulunduğunu, ancak bazı ülkelerin iç siyasi zorluklarının süreci olumsuz etkilediğini söyledi.

İngiltere'de Financial Times gazetesi tarafından düzenlenen "Türkiye'de Bankacılık" konulu konferansa katılan Babacan, bir gün Türkiye'nin AB üyesi olacağına dair inancın Türkiye'de iş iklimini olumlu yönde etkilediğini, halkın uzun vadede ülkenin geleceğine her geçen gün artan oranda güven duyduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

Babacan, geçen yıl bir süre müzakere belgelerinde yer alan bazı ifadeler yüzünden ilişkilerin kopma noktasına geldiğini, daha sonra bütün üye ülkelerin "ortak hedefin Türkiye'nin tam üyeliği olduğu" ifadesi üzerinde anlaşmasıyla sürecin resmen başladığını ifade etti.

Türkiye'nin 1996'dan beri Gümrük Birliği içinde yar aldığına dikkati çeken Babacan, "Eğer AB müzakere süreci sadece teknik bir süreç olsaydı, biz bunu
üç-dört yılda tamamlayabilirdik. Ama süreç aynı zamanda siyasi bir süreç ve 25 üye ülkeyi ilgilendiriyor" dedi.

Bazen işlerin iyi gitmediği ülkelerde politikacılar için dış etkenleri sorumlu tutmanın kolaylık olduğunu bildiren Babacan, "Şimdi bazı ülkelerde
sorunların temeli olarak AB'nin genişleme sürecini gösterme eğilimi görüyoruz.

Bize göre aksine AB dışa açıldıkça daha esnek bir iş gücü politikası daha çok liberalizm, daha az korumacılık asıl çıkış noktasıdır" diye konuştu.

Babacan, Türkiye'deki değişim sürerken her geçen gün AB ile karşılıklı anlayışın artacağını, Türkiye'nin gerçekleri ve dışarıdan algılanış biçiminin de değişeceğini belirterek, Avrupa Birliği'ne bugünün değil, değişim sürecini sürdüren geleceğin Türkiye'sinin üye olacağını söyledi.

Reklam
Reklam