BBC Belgeseli İtalya'yı ikiye böldü

Roma (AA)- Vatikan'a bağlı Katolik papazların cinsel skandallarını ve Kilise yetkililerinin bu tür vakaları gizleme eğilimlerini konu alan BBC belgeseli İtalya'yı ikiye böldü.
BBC'nin 2006 yılında yayımladığı "Cinsel Suçlar ve Vatikan" adlı belgeselde, Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus da, kardinallik döneminde papazların işledikleri cinsel suçları örtbas etmeye çalışmakla suçlanıyor.

İtalyan devlet televizyonu RAI'deki tartışma programlarından biri olan "Annozero"yu yöneten gazeteci Michele Santoro, BBC belgeselini yayımlamak istediğini belirterek, RAI'den söz konusu belgeseli satın almasını istedi.

Reklam
Reklam

RAI yönetiminin nasıl bir karar vereceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Ancak belgeselin devlet televizyonunda yayımlanma olasılığı, Katolikler ve muhafazakar çevrelerde şimdiden tepkiyle karşılandı.Katolik Kilisesinin resmi yayın organları, BBC belgeselinin "sadece bir karalama kampanyası" olduğunu iddia ederek, İtalya'da yayımlanmamasını savunuyor. Buna karşılık kamuoyu ve siyasetçilerin bir bölümü ise devlet televizyonunun kamuoyunu bilgilendirmekle yükümlü olduğunu belirtiyor.
"Cinsel Suçlar ve Vatikan" adlı belgeselde, Vatikan'ın 1962'den bu yana Katolik papazların karıştıkları cinsel skandalları örtbas etme eğilimi içerisinde olduğu gözler önüne seriliyor.

Belgeselde, ABD, İrlanda ve Brezilya gibi muhtelif ülkelerde yetkililerin ve Katolik papazların cinsel taciz ve tecavüzlerine mağdur kalmış kişilerin görüşlerine de yer veriliyor.