Bbp 'elektrik Ve Doğalgaz Zammını' Danıştay'a Taşıdı

BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, elektrik ve doğalgaz zamlarına ilişkin, "Milletin burnunu sızlatacak şekilde zam...

BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, elektrik ve doğalgaz zamlarına ilişkin, "Milletin burnunu sızlatacak şekilde zam furyası var. Dünya endekslerinden takip edildiği kadarıyla doğalgaz fiyatlarında gerileme var. Mesela dünyada yılbaşında doğalgaz kontratları 3 bin 115 dolarken şimdilerde 2 bin 117 dolara düşmüş. Dip sevilere inmiş ama bizde neden artıyor" dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin dün genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, 'Elektrik ve Doğalgaz'a yapılan zamları Danıştay'a taşıyacağız' açıklamasının ardından bugün Danıştay'ın merkez binasına gelen BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, Genel Başkan Yardımcıları Hasan Hüseyin Bozok, Tevfik Eren ve Genel merkez avukatları, BBP Ankara İl Başkanı İmdat Dinçarslan ve il yönetimi ve partililer, 'yapılan zamlara ilişkin-itirazlarını hukuki yollardan değerlendirilmesi' için Danıştay'a başvuruda bulundu. BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, başvuru yapılmasının ardından basına yaptığı açıklamada, halkın belini inciten zamların niçin ve nasıl olduğunun kamuoyu tarafından karşılık görmediğini belirtti. ABD'nin İran'a ambargo başlatmasının ardından gelen zamların çirkin ve şaibelidir olduğunu milletin zaten karşılayamadığı cari giderlerini iyice sıkıntıya sevk ettiğini belirten Tunç, "Dünyada doğalgaz fiyatları gerilerken bizde neden artıyor. Burada çok korkunç bir koku var. Milletin burnunu sızlatacak

Reklam
Reklam

şekilde zam furyası var. Dünya endekslerinden takip edildiği kadarıyla doğalgaz fiyatlarında gerileme var. Mesela dünyada yılbaşında doğalgaz kontratları 3 bin 115 dolarken şimdilerde 2 bin 117 dolara düşmüş. Dip sevilere inmiş ama bizde neden artıyor" diye konuştu.

"İşte şimdi zam furyası başladı ve TBMM'deki partilerden yine tepki yok" diyen Tunç, şunları kaydetti:

"Eskiden, 'kaşıkla verilir kepçeyle alınır' diye bir söz vardı. Emekliye, işçiye ve memura zam yapılır ardından halkın doğal yaşam giderleri birden fazlalaştırılırdı. Zamlarla milletin beli kırılırdı. Şimdi hükümet burada da reform yaptı. Memura, emekliye ve işçiye zam vermeden, maaş farklarını ödemeden acil ihtiyaç giderlerine tahakkuk etmiş zamlardan çok yüksek oranda zam yaptı. Ve muhalefetten hiçbir tepki yok. Ankara'da dün Keçiören ilçesinin en modern bölgesinde bulunan bir apartman dairesinde,

anlaşılan o ki; doğalgazın pahalı olmasından dolayı soba kullanmak zorunda kalan bir ailenin 5 ferdi korbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı vefat etmiştir. Şimdi doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlardan sonra halkımız nasıl kullanacaktır. Bu bir ibret değil midir? Hükümet her mahfilde 'Türkiye iyiye gidiyor, ekonomi iyi, büyüme oranları çok iyi, borç dengeleri çok iyi' diyordu. Peki bu zamlar neyin nesi. Türkiye neyin bedelini ödüyor. Hangi diyetin bedeli millete ödetiliyor. On yıldır enerji konusunda da yüzde 97 dışa bağımlıyız."

Reklam
Reklam

"BÜTÜN ÜLKELERDE DOĞALGAZ FİYATLARI DÜŞERKEN BİZ DE ARTIYOR"

Sanayide bilhassa tekstil sektöründe bütün çalışmaların elektrikle halledildiğine dikkati çeken Tunç, ağır geçen bir kışın ardından zaten vatandaşların 4-5 aydır gelir dağılımından doğan adaletsizlik yüzünden giderini zorlukla karşıladığı doğalgaz faturalarının olduğunu söyledi. Ülke sanayisinde doğalgaz kullanımının çok fazla olduğunu bildiren Tunç, "Dünyayı izlemek artık çok kolay. Adeta iletişimin hızlılığı nedeniyle küçük bir köy haline gelen dünyayı takip ediyoruz ve doğalgaz fiyatlarının gerilediğini bizde ise artmakta olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Tunç, bu konuda uzmanların tespitleri olduğuna dikkati çekerek, bu tespitlerin, 'dünyada yılbaşında doğalgaz kontratlarının 3 bin 115 dolarken şimdilerde 2 bin 117 dolara düştüğü' yönünde olduğunu söyledi. "Dip seviyelere inmiş ama bizde neden artıyor" diyen Tunç, kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilmediğini ve sorulara cevap alınamadığını anlattı. Tunç, "Türk sanayisini ve konut sahiplerini devasa bir şekilde ilgilendiren bu konuya ilişkin olarak Sayın Bakan Taner Yıldız neden doyurucu açıklamalar yapmıyor. Doğalgaz ülkemiz tarafından kaç liraya alınıyor, bütün ülkelerde doğalgaz fiyatları düşerken bizde artıyor bu konuda kamuoyuna bilgi neden verilmiyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Tunç, konuşmasında şunları kaydetti:

"Yükselen sanayisi olduğu vurgulanan Türkiye'yi bu zamlar etkileyecektir, milletimizin belini bir daha bükecektir. Yapılan zam miktarı rakamsal boyutta yüksek tekstil de ve sanayinin diğer konularında, izabe tesislerinde insanımız büyük sıkıntılar yaşatacaktır. Ayrıca cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatının hükümet tarafından ilan edildiği bugünlerde bu zamlar ihracat noktasında rekabet gücünü de etkilemeyecek mi? Bakın uzmanlar ne diyor, yılbaşında dolar 1,87'ye satılırken şimdi dolar 1,78'ye satılıyor. Dolar fiyatı yılbaşından bu yana geriledi. Dünyadaki doğalgaz fiyatı 3 bin 115 dolardan 2 bin 117 dolara düştü. Evet rakamlar böyle ve bizde ise doğalgaza zam geliyor. Biz BBP olarak, halkımızın belini incitecek, sıkıntıya sevk edecek bu 'anlaşılmaz zamları-elektrik ve doğalgaza olan zam furyasını' sayın genel başkanımızın dün açıklama yaptığı gibi Danıştay'a götürdük. Ve zamların iptalini hukukçularımızla birlikte istedik."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: