Bbp Genel Başkanı Destici: "avukatlar Yargının Dışında Değil, En Can Alıcı Noktasındadır"

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, "Avukatlar yargının dışında değil, en alıcı noktasındadır"...

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, "Avukatlar yargının dışında değil, en alıcı noktasındadır" dedi.

Destici, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Çok önemli bir yere sahip olan avukatlık mesleğinin aynı zamanda bir misyon olduğunu ifade eden Destici, "Yıllardır yargımızın meseleleri ile avukatların meseleleri hep farklı tutulmuş, avukatlarımızın meseleleri soyut olarak dillendirilmiştir. Yargının bitmek bilmeyen sorunları içinde avukatlarımızın hak ve taleplerine özenli bir şekilde itibar edilmemiştir. Yargıya ilişkin son zamanlarda yapılan değişim çabaları içinde avukatlara yer verilmediğini üzüntü ile görüyoruz. Adalet mekanizmasının, başta kalite yönetimi, yargı reformu ile ilgili tasarılar ve projelerde avukatların adeta yok sayıldığını görüyoruz. Bu konuda avukatlık meslek örgütlerinin yıllardır dillendirdikleri sorunlarına kulak bile kabartılmaması üzücüdür" dedi.

Reklam
Reklam

Destici, avukatların yargının dışında değil en can alıcı noktasında olduğunu belirterek, "Yargı mekanizmasının önemli bir öğesi olan avukatların sorunları yargının sorunları ile birlikte telaffuz edilmelidir. Avukatsız savunma olmayacağına göre, avukatsız mahkeme olmayacağına göre, avukatların da bu tür sorunlarının haklı olarak çözümü gerekiyor. Herkesin avukata erişim hakkını hiçbir kayıt konmaksızın sağlanmalı, avukatın etkili bir hukuki yardımda bulunmasını engelleyen düzenlemeler kaldırılmalıdır.

Aile avukatlığı sistemine geçilmeli ve bu konuda ciddi çalışmalar başlatılmalıdır" dedi.

Önümüzdeki anayasa değişikliği sürecinde iddia ve karar makamlarının ayrımının sağlanması gerektiğini ifade eden Destici, "Hakimlerin kendileriyle aynı binada oturan, ofisleri yan yana, aynı yemekhaneyi kullanan savcılarla savunma makamı arasında tam bir eşit yaklaşım sergilemeleri mümkün gözükmemektedir. Duruşma başlarken, savcı ve hakimlerin aynı kapıdan, aynı anda duruşma salonuna girmelerine rağmen, avukatlar duruşma salonuna halkla birlikte ayrı bir kapıdan girmektedirler. Hakim duruşma salonundan ayrılırken savcı da hakimle birlikte aynı kapıdan çıkmakta ve savunma avukatını halkın kullandığı kapıdan çıkma durumunda bırakılmaktadır. Bu duruma son vermelidir. Duruşma salonlarında hakimle savcının aynı kürsüde değil iddia makamı olarak savunma makamı ile aynı yerde oturmalarının sağlanması, karar müzakerelerinde avukatın bulunmadığı görüşmede savcının da bulunmaması gerekir. Bu onurlu mesleğin giderek büyüyen saygınlığına gölge düşmemesi için elden gelen tüm çaba gösterilmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: