Kocaeli ve Sakarya’da yaklaşık 2 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’den sanayi amaçlı su çekilmesine tepkiler devam ediyor. BBP Sakarya İl Başkanı Ahmet Bayrak da vatandaşlar su parası öderken TÜPRAŞ’ın 2006 yılından beri gölden aldığı suyun parasını vermediğini söyledi. Bayrak, "İşyerleri su tarifesine göre TÜPRAŞ'ın, yedi yılda 500 milyon lira ödemesi gerekirdi.” dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün, TÜPRAŞ kamu iktisadi teşekkülüyken yayınladığı hidroloji raporunda, Sapanca Gölü'nden 29,20 milyon metreküp endüstriyel su kullanımı tahsisi olduğu bilgisinin yer aldığını vurgulayan Bayrak, firmanın 26 Ocak 2006 tarihinde özel sektöre devredildiğini hatırlattı. Geçen 7 yıl 5 ay zarfında halen gölden endüstriyel su kullanımına devam ettiğini belirten BBP İl Başkanı Bayrak, “Hukuken bu tahsisin satıştan sonra devam etmediği kanaatindeyiz ancak devirden sonra DSİ Genel Müdürlüğü’nce TÜPRAŞ’a bedelli veya bedelsiz bir tahsisin olup olmadığı kamuoyuna derhal açıklanmalıdır. Ayrıca TÜPRAŞ’ın su kullanımı, ilgili idarelerce ölçülebilmiş midir? Eğer bu ölçüm yapılamamışsa çok vahim bir durumla karşı karşıyayız demektir.” şeklinde konuştu.
Sakarya ve Kocaeli’nin geleceği olan Sapanca Gölü’nden TÜPRAŞ’ın su kullanımının yıllık ortalama 15 milyon metreküp olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan Ahmet Bayrak, “Bu tahmin, 7 yıl 5 ayda yaklaşık 110 milyon metreküp endüstriyel su kullanımı anlamına gelmektedir. Tüm Sakarya kullandığı suya bir bedel öderken TÜPRAŞ, endüstriyel su kullanımı için Sakarya veya Kocaeli’ne hiçbir bedel ödememiştir. Ödenmesi gereken bedelin,SASKİ tarifesinden yaklaşık olarak 450-500 milyon lira olduğu hesaplanırsa kaybın ne kadar olduğu ortadadır. Sakarya kamuoyunu Sapanca Gölü'ne, suyuna ve geleceğine sahip çıkmaya ve bu konuda mücadele eden herkese destek olmaya davet ediyoruz.” dedi.
SANAYİ SUYU TAHSİSİ YOK
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), TÜPRAŞ’a Sapanca Gölü’nden sanayi suyu tahsisi olmadığını bildirdi. Yapılan açıklamada şöyle denildi: "DSİ Genel Müdürlüğü kayıtlarında, endüstriyel amaçlı bir tahsisin olmadığı açık bir şekilde ifade edilmektedir. Şu ana kadar hiçbir endüstriyel kurum, Sapanca Gölü’nden su tahsisine yönelik bir belge ortaya koyamamıştır. TÜPRAŞ, özelleştirilmeden önce devlet kurumu olması sebebiyle o günkü şartlarda gölden su almıştır. Şu anda göldeki su, ancak insani amaçlı kullanıma yeterlidir. Artık TÜPRAŞ’ın gölden su çekmesi önlenmelidir. Bu arada tesisin gölden çektiği su miktarı konusunda çelişkiler var. Bizdeki son kayıtlarda, 12,5 milyon metreküp su çektiklerini belirtiyorlar. Tesis, kendine başka kaynaklar bulmalıdır."
TÜPRAŞ ise şu ana kadar konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz