BBP'li Döngel: Tarım Sektörü Ürettiğini Satamıyor Ve Borç Yükü Altında

Büyük Birlik Partisi (BBP) MKYK Üyesi Hüseyin Döngel, Türkiye’de tarım sektörünün bitme noktasına geldiğini belirterek,...

Büyük Birlik Partisi (BBP) MKYK Üyesi Hüseyin Döngel, Türkiye’de tarım sektörünün bitme noktasına geldiğini belirterek, insanların ürettiğini satamadığını ve borç yükü altında ezildiğini dile getirdi.

Hüseyin Döngel, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i eleştirerek, hükümetin, uyguladığı tarım politikalarıyla ve stratejiyle övünürken; tükenen, borç batağına saplanmış, ürettiklerinin karşılığını alamayan, ürettiklerini satacak pazar bulamayan bir tarım sektörü olduğunu savundu. Hüseyin Döngel, şöyle dedi:

Reklam
Reklam

“Sayın Bakan, on yıl öncesinde 23 milyar dolar olan tarım hasılatının 2011 yılında 62 milyar dolara yükseldiğini söylüyor. Dudak uçuklatan bir büyümeden söz ediliyor. Yalnız sürekli borçlanan, borçlarını erteleyen, faiz batağına saplanan çiftçilerin yüzü bir türlü gülmüyor. Çiftçi bu büyümeden neden payını alamıyor? Sayın Bakan, pembe tablolar çiziyor. Oysa kazın ayağı hiç de öyle değil, AK Parti döneminde 3 milyon 500 bin hektarlık tarım arazisi ekilip biçilmez oldu. Mazot fiyatları gübre ve ilaç fiyatları, tohum ve fide maliyetleri katlanarak arttı. Çiftçi, ürettikleriyle bu giderlerini bile karşılayamaz hale geldi. Ürettiklerinin karşılığını alamayınca da çiftçi ya eklindeki avucundakini satmış ya da bankaların ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kredilerine mahkum olmuş vaziyettedir.”

Döngel, birtakım sebeplerden dolayı 105 bin çiftçinin borcunun ertelendiği dile getirilerek, övünüldüğünü anlatarak, “Bunun neresi tarım sektörünü güçlendiren ve çiftçiyi koruyup kollayan bir stratejidir. AK Parti'nin tarım stratejisi ve politikası borçlandırma ve borç erteleme stratejisidir. Bu strateji karşısında her geçen yıl Türk çiftçisi, üreticisi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Türk çiftçisinin ihtiyacı, borç erteleme ihtiyacı değildir. Onun ucuz maliyetli mazota, gübreye, ilaca, işçiliğe, bilimsel ve teknik danışmanlığa ihtiyacı vardır. Aracıların değil bizzat kendilerinin kazanabileceği iç ve dış pazarlar istemektedir.” ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: