BDDK bağımsız bir kurumdur

ANKARA (İHA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Teyfik Bilgin, BDDK'nın Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile ilgili usulsüz kredi vererek Hazine'yi zarara uğrattığına ilişkin raporunun yayınlanmasının ardından ilk kez konuştu.

BDDK Başkanı Bilgin, kurum tarafından yapılan incelemeler ve denetimlerin büyük bir hassasiyet ve dikkatle yerine getirildiğini belirterek, "BDDK bağımsız ve kararlarında özgür davranan bir kurumdur. Bunun aksini benim dönemimde ispat edecek biri olduğuna inanmıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, AK Parti Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Avukat Bekir Eren ile Funda Karakoyunlu'nun nikah törenine katıldı. Ambassador Butik Otel'de düzenlenen nikahta, Bilgin gazetecilerin soruları üzerine, son günlerdeki sessizliğini bozdu. Bilgin, BDDK'nın Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i Eximbank'tan EGS Dış Ticaret'e 64 trilyon lira usulsüz kredi verip Hazine'yi zarara uğratmakla suçladığı rapora ilişkin üstü kapalı açıklamalar yaptı. Tüzmen'in ve söz konusu bankanın ismini anmayan Bilgin şunları kaydetti:

"BDDK olarak kurumun yetki ve görevleri kanunla düzenlenmiştir. Kurumumuz tarafından yapılan inceleme ve denetimler ve bunun sonuçları her zaman büyük bir dikkatle ve hassasiyetle yerine getirilmektedir. Genç bir bürokrat olarak bu konularda çok daha hassas olduğumdan emin olabilirsiniz. Şuanki görev sürem boyunca bunun aksini iddia edecek birinin olduğuna inanmıyorum ve bundan sonra da olmayacağına eminim."

Bilgin, Tüzmen ve Eximbank ile ilgili son günlerde bazı gazetelerde çıkan haberlerin konuyu derinlemesine bilmeden konunun bir yönüne dikkat çeken ve yıpratmaya yönelik haberler olarak değerlendirdiğini belirterek,

Reklam
Reklam

"Biz kurum ve kurul olarak sorumluluklarımızı farkındayız. Bu sorumlulukları yerine getirmediğimiz zaman ne gibi sonuçlar doğurabileceğini biliyoruz ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Konu bu açıdan değerlendirilmelidir. Diğer yandan BDDK alanına giren nice incelemede, bugüne kadar nasıl davrandıysa bu gibi konularda aynı şekilde sonuçlanacaktır. BDDK bağımsız ve kararlarında özgür davranan bir kurumdur. Bunun aksini benim dönemimde ispat edecek biri olduğuna inanmıyorum" açıklamasını yaptı.

Bilgin, konuyla ilgili basında çıkan haberlerde gazetecilerin konuyu tüm çerçeveleriyle ele alarak haber yapmalarının daha doğru olacağını da sözlerine ekledi.
BDDK murakıp raporunda, Devlet Bakanı Tüzmen hakkında usulsüz kredi vererek Hazine'yi zarara uğrattığı iddiasıyla eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 508 ve 510. maddelerine göre, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması istenmişti. Dış Ticaret Müsteşarı olduğu dönemde Eximbank' tan EGS Dış Ticaret'e 64 milyon YTL usulsüz kredi verip Hazine'yi zarara uğratmakla suçlanan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen hakkında 42 gün içinde savcılık soruşturması açılmadığı takdirde, suçlama zaman aşımına girecek.

Reklam
Reklam