BDDK Başkanı: 2012’de bankaların aktifleri yüzde 20 büyüyecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin 2012’de bankaların aktiflerinin yüzde 20, kredilerin...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin 2012’de bankaların aktiflerinin yüzde 20, kredilerin yüzde 15 ila 20 arasında büyüyeceğini öngördü. Karlılıkların 2011’e yakın olacağı tahmininde bulunan Bilgin, bu sene Türkiye’ye yeni bankaların girebileceğini de ifade etti.

Arap Bankalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği ve Dünya Arap Bankacılar Birliği tarafından tertip edilen 'Arap-Türk Bankacılık ve Finans Forumu başladı. 29 Şubat-1 Mart tarihlerini kapsayan forumun ilk gününe Başbakan Yarrdımcısı Ali Babacan, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Arap Bankalar Birliği Genel Sekreteri Wissam H. Fattouh ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın katıldı.

Reklam
Reklam

Forumda söz alan Tevfik Bilgin, Türkiye finans sektöründe en önemli rolü bankaların oynadığını dile getirdi. Gelinen aşamada bankaların 10 bin 500 şubesi, 200 bin elemanı bulunduğunu aktaran Bilgin, “Aktif büyüklük 700 milyar dolar seviyesindedir. Bundan 8 sene evvel Gayri Safi Milli Hâsıla’nın yüzde 60’ ı idi, bugün yüzde 100’üne vardı. Yine aktifler yüzde 21 büyürken, krediler yüzde 30 arttı. Şu an sektörün kredi takip oranı yüzde 2,7, sermaye yeterliliği ise yüzde 16,5 seviyesindedir.” açıklamalarını yaptı.

Sektör karının yüzde 10 gerileme ile 11,3 milyar dolar olduğuna işaret eden Bilgin, bu durumu Merkez Bankası’nın munzam karşılıklar ile ilgili kararlarına bağladı. Bilgin, şöyle devam etti:

“Toplam 31 ülkede faaliyet yürütüyoruz. Son, 2- 3 senede kimi ülkelerde beliren korumacı, engelleyici tedbirlere rağmen yolumuza devam ediyoruz. Bakın, 3 katılım, 1 yatırım olmak üzere 6 Arap bankası Türkiye’de bulunuyor. Bunların aktiflerde payı şu an yüzde 4. Şu an ülkemizde oyunun kurallarına göre oynandığı bir yapı var; kuzey-güney ya da doğu-batı sermayesi arasında ayrım yapmayan BDDK gibi bir kurum var. Onun için cesaret istiyorum. İsim vereceğim, Kuveyt Finance House'un 2011 karının yüzde 40’ı Türkiye'den gidiyor. Yine Albaraka Türk’ün 2011 karının yüzde 45’i ülkeden gidiyor. Rakamlar Türkiye bankalarının Avrupa’dan, Arap bölgesinden gelen ve doğudan gelecek bankacılar için performansını ortaya koymakta. Evet, bankacılığımız bunalımlar olduğunda dünyada kötü gün dostu olduğunu kanıtlıyor.”

Reklam
Reklam

2012’de aktiflerde yüzde 20, kredilerde yüzde 15 ila 20 arasında büyüme tahmin eden, karlılığın geçen seneye yakın tutarda olacağını belirten Tevfik Bilgin, “Bankacılık risktir, onlarca riski bir arada yönetme sanatıdır. Ülke olarak bu riski iyi yönetiyoruz. Onun için dünya ekonomik bunalımla boğuşurken, Türkiye’ye 2012’de yeni banka girişleri de olabilir, bunun sinyallerini alıyoruz.” dedi.

TBB BAŞKANI’NDAN TÜRK VE ARAP BANKALARINA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Forumda Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaretin 10 senede 5 milyar dolardan 34 milyar dolara çıktığını duyuran Hüseyin Aydın ise “Bu rakam, Türkiye’nin toplam dış ticaret hacminin yüzde 10'unu oluşturmaktadır. 2011’de Türkiye'ye gelen yabancı sermaye içinde bu ülkelerden gelen yatırımların payı yüzde 2'dir. Finansal sektör adına bakıldığında bu ülkelerde; Türkiye'nin bankalarına ait 14 şube, 1 temsilcilik ve 1 ortaklık vardır. Türkiye’de ise bu ülkelere ait 7 banka vardır. Bunların aktifleri 2011 dördüncü çeyrekte 24 milyar dolar iken sektörde payı yüzde 3,5 dolaylarında.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Aydın, yakın dönemde bankacılık alanında bağların karşılıklı yatırımlar ve krediler yoluyla anlamlı büyüklüklere geleceğine temas etti.

Aydın, “Türkiye Bankalar Birliği olarak Arap Bankalar Birliği ile diyalog önemlidir. Bu çabalar bölge ve girişimcilere fayda getirecek; yatırımı, ticareti, üretimi büyütecektir. Özel sektörün katılımı ile bağlar uzun vadeli olacaktır.” öngörülerinde bulundu.

FATTOUH: KOBİLER ADINA DAHA FAZLA DİYALOGDA BULUNMALIYIZ

Arap Bankalar Birliği Genel Sekreteri Wissam H. Fattouh da Arap bankalarının; hemen kar gütmemelerinden, yatırıma yönelmelerinden dolayı son ekonomik bunalımdan fazla etkilenmemediğini savundu.

Arap ülkelerinde KOBİ’lerin yüzde 10 pay ile teşvik edildiğinin altını çizen Fattouh, “Burada KOBİ’lere yapılan katkı ve yardımları artırmalıyız. Arap ülkelerinden ve Türkiye’den bankalar bu anlamda daha fazla faaliyet yürütmeli, diyalog oluşturmalı.” çağrısı yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz