BDDK Başkanı: Kredi Kartından Birden Çok Ücret Talep Edilmesi Şeffaflığa Engel

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartı aidatları ve komisyon bedelleri...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartı aidatları ve komisyon bedelleri ile ilgili olarak, “Bir üründen birden çok ücret tap edilmesi şeffaflığa engel olur." dedi. Öztekin, kurumun faiz ile ücretlerde sınırlama ve indirim yetkisinin bulunmadığını; Tüketici Yasası’nda adının bile geçmediğini de vurguladı.

BDDK Başkanı Öztekin, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) tarafından organize edilen 1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’ne katıldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş’ın da bulunduğu zirvede söz alan Öztekin, Türkiye’de finansal erişimin Avrupa’ya göre gerilerde olduğunu belirtti. Ülkede finansal yapıya girişin arttığını, bunun da kimi sorunlara neden olduğunu aktaran Öztekin, “Kredi kartı adedi 56 milyonu geçti. Yani 2002’den bu yana 4 kat arttı. Kredilerin milli gelirde payı yüzde 53’e geldi. Bireysel krediler 288 milyarı buldu. Yani kredi tüketilir hale geldi. Tabii finansal ürünlerin artmasına, karmaşık bir hal almasına bağlı olarak risklerin bilinmesi, amaca uygun kullanımın öğretimi önemli oldu.” ifadelerini kullandı

Reklam
Reklam

Öztekin, bir ülkede finansal eğitimin olmamasının tüketici sorunlarını katlayacağı, ekonomiye darbe vuracağı uyarısında da bulundu ve “Bu anlamda eğitimli, birikimli olmak bireylerin bütçelerine uygun davranmaları için hayatidir. Bireylerin bilinçli tercihler yapmalarını, finansal refahlarını artırmalarını mümkün kılan bir prosestir." yorumunu yaptı.

Bu aralar kredi kartı aidatları ve komisyon bedellerinin basında çokça yer aldığından söz eden BDDK Başkanı, “Burada şeffaflık önemli. Şeffaflık için fiyatların karşılaştırılabilir olması gerekmektedir. Doğal olarak bir ürün için birden çok ücret şeffaflığa engeldir." dedi.

Bir ürün ile hizmet için bir fiyat ilkesinin temel alınmasını öneren Mukim Öztekin, finansal yapıdan toplumun mağdur olmaması temennisini dile getirdi.

Öztekin, BDDK’nın faiz ve ücret konusunda sınırlama ile indirim yetkisinin olmadığına; Tüketici Yasası’nda kurumunun adının bile yer almadığına temas etti.

SPK BAŞKANI'NDAN BİLİNÇLİ TERCİH UYARISI

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ise bireylerin finansal ürün ve hizmetler konusunda bilinçli tercihlerde bulunmamasının 2008 bunalımının en önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade etti. Ertaş, bu sakıncaları önleme adına finansal eğitimin büyük önem taşıdığını savundu.

Reklam
Reklam

Finansal eğitimin iki amacı bulunduğuna değinen Vahdettin Ertaş, bunlardan birinin tüketiciyi duyarlı kılmak, diğerinin de ürünlerin riskleri ve getirilerini anlatmak, yasal konularda malumat vermek olduğuna işaret etti.

Ertaş, SPK olarak eğitimleri artıracakları, toplumun pek çok alanına yayacakları vaadinde bulundu.

SPK Başkanı Ertaş, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye getirilmesine uyumlu olarak projelerin adedinin artacağını duyurdu. 3. köprü, 3. havalimanı, Kanal İstanbul, tren ve liman projeleri için uygun şartlarda finansman temin edilebileceğini ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: