BDDK: Birleşmeler rekabet gücünü artırır

ANKARA (İHA) - Bankacılık sektöründe yaşanabilecek devir ve birleşmelerin bankaların rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olurken, oluşturulan sinerjinin etkinliklerini de olumlu yönde etkilemesinin beklendiği bildirildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan "Dezenflasyon Sürecinde Türk Bankacılık Sektöründe Etkinliğin Gelişimi" başlıklı Çalışma Raporu'nda, ekonomideki enflasyon düzeyinin bankacılık sektörü üzerine önemli etkileri olduğu belirtildi. Bankaların yüksek enflasyon dönemindeki performansları ve faaliyet alanlarının düşük enflasyon ortamında değişebildiği belirtilen raporda, "Dezenflasyon süreci olarak nitelendirilebilecek mevcut makroekonomik ortam ve sonrasında beklenen düşük enflasyon döneminde Türk bankacılık sisteminin yaşam alanının yeniden belirlenmesi gündeme gelecektir" denildi.

Reklam
Reklam

Raporun sonuç bölümünde, bankacılık sektörünün sürdürülebilir bir büyüme ortamına katkı sağlayabilmesi ve kaynak dağılımında üstlendiği rolü yerine getirebilmesi için, sektörde etkinliğin sağlanması ve sürdürülebilmesinin önem arz ettiği belirtildi. Türk bankacılık sistemi, 2001 yılında başlatılan ve kesintisiz olarak devam ettirilen yeniden yapılandırma çabaları sonucu hem temel büyüklükler açısından olumlu gelişmeler kaydetmekte hem de aracılık fonksiyonunu daha etkili bir şekilde yerine getirmekte olduğu belirtilen raporda, şöyle devam edildi:

"Dezenflasyon süreci olarak nitelendirilebilecek mevcut makroekonomik ortamda ve bunu izlemesi beklenen düşük enflasyon döneminde, benzer süreci yaşayan diğer ülke örneklerinde görüldüğü gibi, sistemin yaşam alanı yeniden şekillenecektir. Yeni yaşam alanında, enflasyona bağlı gelir ve giderler azalırken, kredilendirme faaliyetleri artmakta, kar marjları daralabilmektedir. Bu yeni ortamda faiz marjlarının yanı sıra faiz dışı gelirlerin, müşteri ağlarının, pazarlama stratejilerinin ve işlem hacimlerinin önemi artmaktadır. Bankalar karlılıklarını sürdürebilmek için daha yoğun bir rekabet içinde olmaktadır. Artan rekabet ve düşen kar marjları sonucu sistemde devir/birleşmeler yoluyla konsolidasyon yaşanabilmektedir. Yeni yaşam alanında kaynaklarını daha etkin kullanan bankaların, rekabet açısından etkin kullanamayan bankalara üstünlük sağlayacağı beklenmektedir. Bu bağlamda, banka bazında ve sektör genelinde etkinliğin ölçülmesinin ve gelişiminin takip edilmesinin hem bankalar hem de BDDK açısından önemli bir gündem maddesi haline gelmesi beklenmektedir. Bu çalışmada bankacılık sektörünün dezenflasyon süreci olarak nitelendirilebilecek 2002-2004 dönemindeki etkinliği veri zarflama analizi kullanılarak incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre dezenflasyon sürecinde bankacılık sektörünün etkinliğinde olumlu bir seyir gözlenmektedir."

Reklam
Reklam