BDDK Eski Yöneticilerinin Yargılandığı İmar Bankası Davası Düştü

İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - İmar Bankası konusunda denetim görevini ihmal ederek zimmetin oluşmasına neden oldukları iddia edilen ve

İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - İmar Bankası konusunda denetim görevini ihmal ederek zimmetin oluşmasına neden oldukları iddia edilen ve aralarında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski Başkanı Rasih Engin Akçakoca ve bazı kurum yöneticilerinin bulunduğu 7 sanığın yargılandığı kamu davasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi, Türkiye'nin farklı şehirlerinde İmar Bankası'ndan hazine bonosu alan şikayetçilerin katıldığı davaya ilişkin kararı açıkladı.

Reklam
Reklam

Mahkeme, İmar Bankası yönetim kurulu başkanı ve üyeleri konusunda denetim görevini ihmal ederek zimmetin oluşmasına ya da artmasına neden oldukları iddia edilen sanıklara yüklenen suçun niteliği ve suç tarihi dikkate alındığında Türk Ceza Kanunu'nda öngörülen 7 yıl 6 aylık toplam zaman aşımı süresinin tamamlandığını göz önünde bulundurarak kamu davasının düşmesine karar verdi.

Dava kapsamında, eski BDDK Başkanı Akçakoca'nın yanı sıra dönemin başkan yardımcısı Ali Teoman Kerman, Değerlendirme ve Uygulama Dairesi Başkanı Niyazi Çakır, başkan yardımcısı Erhan Batur ve Levent Deveci, bankalar yeminli baş murakıbı Veysel Oğuz, yeminli murakıbı Nazım Demirtaş görevini kötüye kullanma ve görevi ihmal suçundan tutuksuz yargılanmıştı.

Davaya, Ankara, İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Bursa gibi çok sayıda ilde İmar Bankası'ndan hazine bonosu alan kişileri temsilen 38 kişi katılmıştı.

-"Mağdurlar yargıdan umudunu kesti"-

Davaya katılan mağdurların avukatlarından Cem Demirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İmar Bankası'na 2003 yılında el konulduğunu, 2004 yılında davanın başladığını anlattı.

Reklam
Reklam

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nin davalılar hakkında mahkumiyet kararı verdiğini ancak kararın davalılarca temyiz edildiğini ve Yargıtay'ın ilgili dairesi tarafından bozulduğunu ifade eden Demirhan, şöyle konuştu:

"Bankalar, BDDK'nın denetimi altındaydı ve İmar Bankası'nda çifte kayıtlar tutulmuş, bankacılık katliamı yapılmıştı. 24. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2006 yılında verilen mahkumiyet kararı önce CMK 231. maddesinin uygulanmasına ilişkin koşulların belirlenmesi için Yargıtay tarafından bozulmuştu. Yargıtay bozmasına uyan mahkeme yeniden mahkumiyet kararı vermiştir. Bu karar da Yargıtay tarafından 765 sayılı TCK'da yer alan 203. maddesinde yer alan suçun oluşup oluşmadığı tartışılmadığı için bozulmuştur.

Bunun üzerine suç tarihi itibariyle 7 yıl 6 ay olan zaman aşımının dolması sebebiyle sanıklar hakkında kamu davasının düşürülmesine karar verilmiştir. BDDK'nın görevi ihmal ettiği tespit edilse de hiç kimse ceza almamış, verilen nihai karar vicdanları sızlatmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'ne büyük zarar veren İmar Bankası faciası genellikle olduğu üzere cezasız kalmıştır. Artık İmar Bankası mağdurları yargıdan umudunu kesti."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: