Türkiye ekonomisindeki büyüme bankacılık sektörü verilerine de yansıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Eylül 2015 itibariyle takipteki bireysel kredi (tüketici kredileri ve kredi kartları) müşteri sayısının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 azaldığını belirtti.
Türkiye'de 57.8 milyon adet kredi kartı, 20.5 milyon bireysel kredi kartı müşterisi olduğunu açıklayan Akben, kredi kullanan kişi sayısının ekonomideki büyüme ile birlikte arttığını vurguladı. Akben şöyle devam etti: "Bu artışla birlikte takibe düşen kişi sayısının da artış gösteriyor. Bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısı 2015'in ilk 6 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artış gerçekleşti. Ancak son dönemdi bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı takibe düşen kişi sayıları azalış eğiliminde" dedi.
TEDBİRLER DİZGİNLEDİ
Ali Akben, geçen yılın haziran sonu itibariyle banka bilançolarında izlenen 1.1 milyar liralık kredi kartı harcama tutarının yeniden yapılandırıldığını belirtti. İlgili bakiyenin 208 milyon lirasının takip hesaplarından izlendiğini ifade eden Akben, "2010- 2013 döneminde bir dizi makro ihtiyati tedbirler uygulandı. Özellikle 2013'te BDDK'nın uyguladığı tedbirler, kredi kartları başta olmak üzere tüketici kredilerinin kullanımını dizginleyici yönde teşvik edici oldu" diye konuştu.
Bu kapsamda kredi kartı limitleri tüketicinin geliri ile sınırlandırıldığını, taksit ve vade sayısına da sınırlama getirildiğini ifade eden Akben, "Taşıt kredilerinde de kredi değer oranı uygulamasına geçildi, taşıt ile kredi kartı kredilerinin risk ağırlıkları yükseltilerek, bankaların daha iyi risk yönetimi yapmaları, tüketicilerin ise aşırı borçlanmadan kaçınmaları teşvik edildi" yorumunu yaptı.
RİSK KONTROL ALTINDA
Kredi kartına taksit sınırlamasına dikkat çeken Akben, alınan önlemler sonucunda bireysel krediler ve kredi kartı alanında gözlenen risk artışının büyümeden kontrol altına alındığını ifade etti. Eylül 2015 itibarıyla takipteki bireysel kredi müşteri sayısının yüzde 0.4 azalarak 2 milyon 844 bin olduğunu belirten Akben, şöyle devam etti: "Ülke ekonomisinde gözlenen büyüme trendi, BDDK ve diğer kurumlarca alınan makro ihtiyati tedbirler sonucunda bunun azalması bekleniyor. Alınan tedbirlerin bireysel krediler ve kredi kartları alanındaki riskleri sınırladığı ortada. İleride daha etkin sonuçlar alınacak."
SİCİL AFFI YETKİMİZ YOK
Kredi sicil affı konusunda düzenleme yapma yetkisinin kendilerinde olmadığını ifade eden Akben, "Kredi kuruluşları ile finansal kuruluşların müşterilerinin risk bilgileri Bankalar Birliği nezdinde kurulan Risk Merkezinde kayıt altına alınıyor.
Ekonominin canlanması, kredi kartı borcu nedeniyle faizlerin silinmesi ve yeniden yapılandırmaya gidilmesi amacıyla BDDK'nın yürüttüğü bir çalışma yok. Gerek görülmesi durumunda tedbirler alınabilir" dedi.