BDP anayasa değişikliği önerilerini sundu

BDP Anayasa değişikliğine ilişkin önerilerini açıkladı.

ANKARA (İHA) - AK Parti'nin hazırlayarak muhalefet partilerine sunduğu Anayasa değişiklik paketi üzerinde çalışan BDP hukukçuları, pakete ilişkin çalışmalarını AK Parti Meclis Grup Başkanlığı'na sundu. BDP'nin teklifi, AK Parti'nin önerilerine yönelik düşünceler, AK Parti tarafından hazırlanan teklife yapılan eklemeler ve BDP'nin yasa değişikliği tekliflerinden oluşuyor. BDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, "Eğer bunlar üzerinde bir uzlaşma olanağı sağlanmazsa tekrar partimizin yetkili kurullarında bu husus tartışılıp, kamuoyuyla paylaşılacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

BDP'nin hukukçu kurmayları, AK Parti'nin hazırladığı Anayasa değişiklik taslağı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. BDP Genel Merkezi'nde yapılan çalışmaların ardından BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve BDP Eş Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı Meral Beştaş, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. BDP Hakkari Milletvekili Geylani, Anayasa değişikliği ile ilgili hazırladıkları paketin 3 ana başlıktan oluştuğunu belirterek, bunlardan birincisinin AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifine ilişkin öneri ve eleştiriler, ikincisinin bu teklife yönelik BDP'nin ek önerileri, üçüncüsünün ise Anayasa değişikliği dışında BDP'nin yasa değişikliği teklifleri olduğunu söyledi.

BDP'nin hazırladığı paketin ayrıntılarını ise Eş Başkan Yardımcısı Beştaş açıkladı. Türkiye'de 1980 Anayasası'nın tümüyle değiştirilmesi konusundaki görüşlerini muhafaza ettiklerini belirten Beştaş, yeni, sivil, demokratik bir Anayasa yapılması konusundaki taleplerinde ısrarlı olacaklarını söyledi. Yaptıkları çalışmanın daha çok AK Parti'nin sunduğu Anayasa değişiklik taslağı üzerinde yapılan bir çalışma olduğuna işaret eden Beştaş, bu çalışmanın 3 ayrı başlıkta yaptıkları değerlendirmeleri içerdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

'GENELKURMAY MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NA BAĞLANSIN'

Hazırlanan taslağa ilişkin bilgi veren Beştaş, bu taslakta yargı denetimi dışında hiçbir alan bırakılmaması, milletvekili yemininin evrensel değerlere uygun bir hale getirilmesi, YÖK Kanunu'nun gözden geçirilmesi, Diyanet İşleri'nin yapısının yeniden düzenlenmesi, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması, Milli Güvenlik Kurulu'nun yapısının gözden geçirilmesi ve yargı birliğinin mutlaka sağlanması gerektiği gibi başlıkların yer aldığını açıkladı. Beştaş, hazırladıkları pakette bulunmasa da Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin daraltılması gerektiğini de düşündüklerini söyledi.

3 ayrı taslak paketleri bulunduğunu ifade eden Beştaş, AK Parti'nin teklifi üzerinde hazırladıkları öneri paketinde kadınlara pozitif ayrımcılık sağlanması yönündeki öneriyi olumlu bulduklarını ancak bunun fiilen yaşama geçirilmesi konusunda bir ek yaptıklarını kaydetti. Toplu iş sözleşmesinin yanında grev hakkının da tanınması gerektiğine taslakta yer verdiklerini kaydeden Beştaş, askeri yargının sadece disiplin mahkemeleri tarafından yürütülmesi gerektiğine yönelik bir önerilerinin de bulunduğunu açıkladı. Beştaş, bu pakette savaş hali de dahil sivillerin hiçbir şekilde askeri mahkemede yargılanamayacaklarının öngörüldüğünü bildirdi. Beştaş, HSYK'nın ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin ayrıntılı önerilerinin de taslak metinde yer aldığını bildirdi.

Reklam
Reklam

'HERKESE ANA DİLDE EĞİTİM HAKKI'

AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifinde yer almayan bazı konularla ilgili de BDP'nin ek madde önerileri bulunduğunu dile getiren Beştaş, şunları söyledi:

"Özellikle Anayasa'nın başlangıç bölümünün değiştirilmesi gerektiği, toplumun bütün kesimlerinin aidiyet hissedeceği bir başlangıç düzenlemesine dair Anayasa önerimiz taslakta yer alıyor. Din ve Vicdan Hürriyeti başlıklı 24. maddede değişiklik yapılarak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılıp isteği bağlı hale getirilmesini öneriyoruz. Herkesin ana dilde eğitim yapma hakkının Anayasal bir düzenleme haline gelmesini öngördük. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını tanımladık ve özellikle parti kapatmaların hukuk sisteminden çıkartılması, bunun yerine farklı seçenek yaptırımların uygulanması yönünde bir öneri koyduk. Özellikle hazine yardımının kısmen tamamen veya tamamen ortadan kaldırılması yönünde bir düzenleme önerdik. Yasama dokunulmazlığı konusunda özel bir çalışmamız oldu. Yasama dokunulmazlığının ağır cezayı gerektiren suç hali bakımından düşünülemeyeceğini öneriyoruz."

Reklam
Reklam

Anayasa dışında bazı yasalarda da çok tartışılan maddelerin bulunduğunu kaydeden Beştaş, bunlara ilişkin de değişiklik önerilerinin bulunduğunu dile getirdi. Beştaş, baraj sistemine ilişkin yüzde 3 önerisi getirdiklerine işaret ederek, "Buna alternatif bir öneri de getiriyoruz. 'Yüzde 10 barajını geçemeyen partiler milletvekili çıkaramazlar ancak ülke genelinde toplam 5 seçim bölgesinde birinci çıkan partiler de ülke barajını geçmiş sayılırlar' hükmünü alternatif öneri olarak sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Beştaş, Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de propaganda yapılmasına olanak sağlayan bir önerinin de pakette yer aldığını bildirdi.

"HEPSİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ ÖNERİLER"

Beştaş, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 'Öncelikli maddeleriniz hangileri?' şeklindeki soru üzerine Beştaş, bu öeelkurmay Başkanlığı'nnerileri üzerinde tartışmak, uzlaşmak ve en olumlu sonucu elde etmek amacıyla hazırladıklarını söyledi. Beştaş, "Bunların hepsi bizim için çok önemli öneriler" dedi. Geç kalındığı kanaatinde olmadıklarını belirten Beştaş, Türkiye kamuoyunun bu konuyu tartışmaya devam ettiğini ifade etti. 'Bu önerilerin hiçbiri kabul edilmezse BDP destek vermeyecek mi?' sorusu üzerine Beştaş şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"İktidar partisi, değişiklik paketini sunduğunda üzerinde tartışılabileceğini, uzlaşma sağlanabilecek hususlar olacağını kamuoyuyla paylaşmıştı. Biz de kendi değişiklik önerilerimizi sunuyoruz. Tabii ki bunlar üzerinde tartışma yaşanabilir ancak şimdiden kesin bir şekilde, 'biz destekleyeceğiz' ya da 'desteklemeyeceğiz' gibi bir beyanda bulunmuyoruz. Bunlar bizim de çok önemli bulduğumuz ve öncelikli olarak düzenlenmesini istediğimiz hususlar. Eğer bunlar üzerinde bir uzlaşma olanağı sağlanmazsa tekrar partimizin yetkili kurullarında bu husus tartışılıp kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu taslağın AK Parti taslağı olmasından vazgeçilmesi isteniyorsa önerilerimizin titizlikle ve dikkatle değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Basın toplantısının ardından Eş Başkan Yardımcısı Beştaş ve BDP milletvekilleri, AK Parti Meclis Grubu'nu ziyaret ederek, hazırlanan taslağı AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye sundu.