Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na yasama bölümüne ilişkin önerilerini gönderdi. BDP, seçim barajının kaldırılmasını, milletvekili dokunulmazlığının genişletilmesini, TBMM üye sayısının 300'ü erkek, 300'ü kadın 600 kişiden oluşmasını istiyor. Ulusal ve yerel düzeyde seçim barajının kaldırılmasını teklif eden BDP, milletvekili seçilme yaşının ise 18'e indirilmesini talep ediyor. Seçim döneminde 'Seçim Konseyi' oluşturulmasını isteyen BDP, üyelerinin bir bölümünün Meclis tarafından seçilmesini teklif ediyor. Bu üyelerin görev süreleri 6 yıl olacak.
BDP'nin sunduğu teklifler arasında şunlar yer alıyor: "Silahlı kuvvetler, güvenlik, istihbarat ve kolluk mensuplarının milletvekilliği adaylığı için en az bir yasama dönemi öncesinde görevlerinden çekilme koşulu aranacak. Bu görevleri yürütenler, askeri darbe, işkence, insanlığa karşı işlenmiş suçlardan ulusal ya da iç hukukla uyumlu uluslararası mahkemelerde suçlu bulunmaları halinde aday olamayacak. Milletvekilleri, milletvekilliği görevi kapsamındaki düşünceleri, konuşmaları, ifadeleri ve faaliyetleri nedeniyle görev süresince ve görev sonrasında sorumlu tutulamayacak. Bu hak, TBMM'de ve dışında güvence altında olacak. Yasama sorumsuzluğu nefret söylemini ve ırkçılığı kapsamayacak.
Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararı olmadıkça tutulamayacak, sorguya çekilemeyecek, tutuklanamayacak ve yargılanamayacak. Milletvekili hakkında seçimden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, milletvekilliği sıfatının sona ermesine bırakılacak ve milletvekilliği süresince zamanaşımı işlemeyecek. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis'in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlı olacak."
300 BİN SEÇMEN İMZASIYLA KANUN TEKLİFİ VERİLEBİLECEK
"Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlarda suçüstü hali ile cinsel istismar, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma ve edimin ifasına fesat karıştırma suçlarından dolayı bir milletvekilinin sorguya çekilmesi ve yargılanması için TBMM kararı aranmayacak.
TBMM'nin görev ve yetkileri arasında, silahlı kuvvetleri, güvenlik ve kolluk güçlerini, istihbarat kurumlarını ve bu kurumların harcamalarını denetlemek yer alacak. Kayıtlı 300 bin seçmen imzasıyla, halk inisiyatifi yoluyla da kanun teklifi ve Anayasa değişikliği teklifi verilebilecek.
Türkiye sınırları dışına silahlı kuvvet gönderme esasları, TBMM tarafından onaylanmış bir uluslararası anlaşma uyarınca yasayla belirlenecek."
"ARAŞTIRMA KOMİSYONLARINA DEVLET SIRRI GEREKÇE GÖSTERİLEMEZ"
"Türkiye Büyük Millet Meclisi yürütmenin işlemlerini denetlemek için komisyonlar kurabilecek. Bir konunun yargıya intikal etmesi Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına engel olmayacak. Devletin her türlü kurumu, organı ve çalışanı Meclis Araştırma Komisyonu'nun talep ettiği bilgileri vermek, çalışmalarında yardımcı olmak ve Meclis Araştırma Komisyonu'nun çağrısına uymakla yükümlü olacak. Meclis Araştırma Komisyonu'nun talebine karşılık ticari sır ve devlet sırrı gerekçe gösterilemeyecek.
Gensoru önergesi, bir siyasi parti grubu adına veya en az 20 milletvekilinin imzasıyla verilebilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz