Eskişehir Saffron Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Soma'daki kömür ocağında meydana gelen patlamada 300'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Destici şöyle devam etti:
"Şu anda geride ocakta kaç kişi var bunun da tam olarak sayısı net olarak bilinmiyor. Orada özellikle sayılarla ilgili açıklamalar birbirini tutmuyor. Bize o zaman verilen ve söylenen resmi rakamlar, içeride 787 işçinin olduğu, yani olay olduğu anda bunun 363'ü ilk anda kurtarılıyor. Daha sonra 80 civarında yaralı olarak çıkartıldı ve ikinci günden itibaren artık çıkartılanların tamamı hayatını kaybetmiş olarak çıkartıldı. Rakamları alt alta topladığımızda 343 olarak hesapladık. Yani bunu 787'den çıkarttığımızda ikinci günkü hesaplamalara göre 344 kişi geriye kalıyor. Fakat dün sayın bakan, en fazla 302 olacağını ifade etti. İnşallah sayın bakanın dedikleri doğrudur."
Mustafa Destici, Türkiye'de madencilik ve maden işçiliğinin problemlerinin her zaman bilindiğini ancak, hep bunların hasır altı edilip halının altına süpürüldüğünü söyledi. Bu problemlere çözüm bulunulmadığını ifade eden Destici şunları kaydetti:
"Türkiye Avrupa ve batı standartlarında bir maden işletmeciliğine geçebilirdi. Ama maalesef geçmedi. Peki niye geçmedi?ILO sözleşmesini neden imzalamadı derseniz bunun bir tane cevabı var. İşverenlerin istememesi. Yani işveren kendi karını düşündüğü için yüksek maliyetle değil de ucuz maliyetle yüksek kazanç hesapladığı için, buna direndi. Maalesef Türkiye'yi yönetenler de bu işveren ve işletmecilerin taleplerine boyun eğdi. Bunun başka hiçbir açıklaması yok. Yapılması gereken ne? Bir daha bu tür hadiselerin yaşanmaması adına derhal bu firmanın sözleşmesi ve ruhsatları iptal edilmeli. 300 kişi ve şu anda daha fazla olduğu tahmin edilen bu hadiseden sorumlu olan bu firma artık Türkiye'de ocak işletememeli. Burada sorumlu olanlar için, bizzat derhal hukuki süreç başlatılmalı, hukukun karşısına çıkartılmalı ve en ağır şekilde cezalandırılmalıdır."
Partilerinin 1 yıl önce işçi kurultayı yaptığını belirten Mustafa Destici, kurultayda bu tür kazaların olabileceğini söylediğini anlattı. Siyasetçilerin görevinin insanımızın problemine sahip çıkmak olduğunu ifade eden Destici şöyle konuştu:
"BBP iktidarda olsa, ben hükümetin başında olsam asla bu ocakları çalıştırmam. Söylediğim şartlara gelmeden kesinlikle çalışmalarına izin vermem. Çünkü insan hayatı her şeyin üzerindedir. Burada çalışan insanlar, kim emeğini alın teriyle hak ediyor derseniz işte maden işçileri kazanıyor. Şüphesiz, tartışmasız emeğini, rızkını alın teriyle kazanan insanlar bunlar. Dolayısıyla bu insanlar hak ettikleri ücreti alamıyorlar. Avrupa'da maden işçilerinin ortalama ücreti 2 bin- 2 bin 300 Avronun üzerinde. Yani 7 bin lira civarında. Bizde ne kadar alıyorlar? 900 lira alan var, bin 300 lira alan var, bin 600 lira alan var. Yani işçi olarak en babası bin 600 lira alıyor. Bu şimdi kabul edilebilir bir şey mi? IMF'ye borç verecek kadar zengin bir ülke haline geldiysek niye kendi işçimizi 900 liraya mahkum ediyoruz? 5 milyara yakın çevre ülkelere yardım edildiğinden bahsediyor sayın başbakan, bunu da övünerek söylüyor. Tamam güzel de buradaki maden işçisinin hakkı ne olacak? Bunun hakkını alarak, emeğini çalarak başkasına yardım etmek var mı? Bu aynen şeye benzer: yani hırsızlık, yolsuzluktan, çalıştırdığın işçinin emeğini kazanarak zekat vermeye benzer."
DHA