BDP Genel Başkanı Demirtaş, Şanlıurfa'da

ŞANLIURFA (A.A) - Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, başkanlık sistemine ilişkin, "Biz demokratik özerkliği bir model

ŞANLIURFA (A.A) - Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, başkanlık sistemine ilişkin, "Biz demokratik özerkliği bir model olarak öneriyoruz, bu model Türkiye'nin özgün koşullarına karşı en etkili en demokratik yoldur" dedi.

Demirtaş, BDP İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında geçen hafta BDP İl Başkanı Fatma İzol ile yardımcısı Mehmet Ural'ın da aralarında bulunduğu 22 kişinin tutuklanmasını eleştirdi.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin görüşünü sorması üzerine Demirtaş, "Biz demokratik özerkliği bir model olarak öneriyoruz, bu model Türkiye'nin özgün koşullarına karşı en etkili, en demokratik yoldur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sürekli "tekçilikten" söz ettiğini tek dil, tek millet, tek vatan ve tek devletten bahsettiğini ifade eden Demirtaş, başkanlık sistemi de üstüne konulduğunda ortaya diktatörlüğün çıktığını iddia etti.

Demirtaş, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan, ne başbakanlığı bırakıyor ne de cumhurbaşkanlığından vazgeçebiliyor. İkisini birleştirip, başkanlık sistemi gibi Türkiye'de yerel yönetimleriyle hazır olmayan idari model olarak da Türkiye'nin henüz kendini adapte edemediği bir sistemi öneriyor. Eyalet sistemine karşı, özerkliğe karşı, federalizme karşı bütün bunlar tartışılmadan başkanlık sistemini nasıl tartışacağız. O zaman onun adı diktatörlük olur işte. Bu nedenle başkanlık sistemi tartışması yapılmasın demiyoruz ama özerkliği de tartışmak zorundayız. Yerinden yönetimleri, federalizmi, eyalet sistemini, özerklik gibi modelleri de Türkiye'de tartışmak zorundayız. Türkiye yeni bir model arayışına girmelidir. Mevcut modelle Türkiye'nin yönetilmeyeceği doğrudur."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz