Bdp Grup Başkanvekili Baluken: “okullara Molotofkokteyli Atılması Yanlış”

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır ve Şırnak'ta okullara molotofkokteyli atılmasıyla ilgili olarak, “Halkımız demokratik...

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır ve Şırnak'ta okullara molotofkokteyli atılmasıyla ilgili olarak, “Halkımız demokratik çerçevede olmak üzere tepki gösterebilir. Ama okul yakmayı bu demokratik çerçeve içinde göremeyiz. Bu eylemleri doğru bulmuyoruz” dedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, tutuklu gazetecilerin ailelerini Meclis grup toplantı salonunda kabul etti. Baluken, burada gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Diyarbakır ve Şırnak’ta okullara yönelik terör örgütünün saldırıları ile ilgili bir soru üzerine Baluken, anadilde eğitimin Kürt çocuklarından esirgendiğini, doğuştan gelen insan hakkının hiçbir şekilde devlet tarafından kabul edilmediğini, asimilasyon politikalarının eğimde yansımalarının devam ettiğini savundu. Baluken, “Ancak bunlara karşı halkımız demokratik çerçevede olmak üzere tepki gösterebilir. Ama okul yakmayı bu demokratik çerçeve içinde göremeyiz. Bu eylemleri doğru bulmuyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Suriye’ye ait bir yolcu uçağının Ankara’ya indirilmesi olayıyla ilgili soruları da cevaplandıran Baluken, bu konuda hala hükümetten derli toplu bir açıklama yapılmadığını söyledi. Suriye, uçaktaki yolcular ve hükümet kanadından yapılan açıklamalardaki çelişkiler, ülkenin bir bölgesel savaş içinde bilinçli şekilde sürüklendiğiyle ilgili kaygılarımızı artırıyor. Bu olayın detaylarıyla açıklanmasını istiyoruz. Sivil bir yolcu uçağının hangi gerekçeyle savaş uçakları tarafından indirilmek zorunda bırakıldığı, yolculara baskı yapılıp yapılmadığı, pilota ‘acil iniş yapıldı’ diye zorla tutanak imzalatılıp imzalatılmadığı ve askeri mühimmata rastlanıp rastlanmadığı konusunda açıklama bekliyoruz” diye konuştu.

Bu olayın Türkiye’nin Suriye ile ilgili savaş politikalarını daha tehlikeli bir zemine çektiğini belirten Baluken, Rusya’nın yaptığı, ‘uçakta askeri mühimmat yok’ açıklamasını da değerlendirdi. Baluken, “Rusya’nın yaptığı açıklamalar ve Türkiye’nin istihbaratı bu kadar çelişiyorsa; burada hem Türkiye hem de Türkiye’yi Suriye’de savaşın içine atabilecek provokatif yaklaşımların sorgulanması gerekir” dedi.

Reklam
Reklam

Baluken, tutuklu gazetecilerle ilgili olarak da, “BDP olarak gazeteci ve siyasetçiler, toplumsal muhalefetin tüm dinamikleri açısından bir an önce özgürlüklerin sağlanması için bir çalışma içindeydik. Bunu Meclis zemininde de gündeme getiriyoruz. Birçok etkinlik yaptık. Ama iktidarın duyarsızlığı, hukuk dışı ve antidemokratik tutumlar nedeniyle bu konuda ilerleme sağlayamadık. Bugün basın özgürlüğü açısından ülkenin içinde olduğu durum vahimdir. 91 gazeteci, siyasi rehine olarak cezaevlerinde tutuluyor. Bunlar sadece AKP güdümünde gazetecilik yapmadıkları için, mesleki etik değerlerine sadık kaldıkları için cezaevlerinde tutuluyorlar” dedi.

Tutuklu gazeteci aileleri adına konuşan Nevruze Şanlı Kırkkaya Şahin ise, yakınlarının 9 aya yakın süre neyle suçlandıklarını bilmeden tutuklu kaldığını belirterek, tutuklu gazetecilerin muhalif Kürt gazeteciler olduğunu ve anadillerinde savunma yapmalarının en tabii hakları olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: