BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu'nun yaptığı yazılı açıklamada, bilindiği üzere yaklaşık bir yıldır devam eden müzakere sürecinde görüşmelerin ciddi ve hassas bir düzeye ulaştığı belirtilerek, "Tamamlanan birinci aşamada, Barış ve Demokrasi Partisi, PKK ve Öcalan üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirerek sürecin ilerlemesine yönelik adımların tamamını atmıştır" denildi.
Ne yazık ki Hükümetin sürecin ilerlemesine ilişkin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği savunulan açıklamada, "Kamuoyunda "demokratikleşme paketi' olarak bilinen son yargı paketinden de anlaşılacağı üzere Hükümet demokratik siyasetin önünü açmak yerine, kamuoyundaki bu beklentiyi adeta görmezden gelmiş ve bildiğini okumaya devam etmiştir" ifadelerine yer verildi.
"İfade ve örgütlenme özgürlüğü gibi Anayasal hakların tamamı hiçe sayılarak" 14 Nisan 2009 tarihinde başlayan KCK operasyonlarının "sessiz ve derinden" devam ettiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
"Ekim 2013 ve Kasım 2013 aylarında KCK adı altında yürütülen operasyonlarda İstanbul, Diyarbakır, Dersim, Şırnak, Hakkari, Urfa, Batman, Van illerinden olmak üzere toplam 158 kişi gözaltına alınmıştır.
BDP olarak, yargı eliyle yürütülen bu siyasi operasyonların hukuki olmadığını tekrar beyan ediyoruz. Bu kapsamda düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü konusunda yasal düzenlemeler gerçekleşmeden bu sürecin sağlıklı ilerlemesi mümkün değildir. Bugün halen binlerce tutsak siyasi rehine olarak cezaevlerinde tutulmaktadır. 2009 yılından bu yana yapılan operasyonlarla Kürt sorununu güvenlikçi politikalarla, gözaltına alma, tutuklama ve ceza verme şeklinde uygulamalarla "çözme' iradesinde Hükümet ısrarcı davranmaktadır. Yerel seçimler öncesi yapılan bu operasyonlar siyasi saiklerle gerçekleşiyor olup, Kürt halkı ve partimizi yıpratmaya yönelik, hukuki zemini olmayan uygulamalardır. Yargı kanallarının derhal bu operasyonlara son vermesi ve başta Kürt halkının seçilmişleri olmak üzere tüm siyasi tutsakların salıverilmesi gerekmektedir.
Hükümet demokratik siyasetin önünü yasal düzenlemeler ile açmadıkça, demokratik siyaseti güvence altına almadıkça ve mevcut gözaltı ve tutuklamalar son bulmadıkça kaybetmeye mahkûmdur. Hükümetin yasal adımları atması Türkiye demokrasisine önemli kazanımlar sağlayacaktır. Bu süreçte göz altıların devamının sürece zarar verdiği aşikar olup bu politikalara son verilmesinin ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak BDP olarak bizler geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye'de demokrasinin kurumsallaşması için mücadelemize hükümete rağmen inanç ve kararlılıkla devam edeceğimizi kamuoyuna bildiririz."
(ANKA)