BDP, infaz sisteminin değiştirilmesini istedi

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çocuk affı önerisini değerlendirdi.

Yıldız, “Bizim yaklaşımımız bir düzenleme getirilecekse tamamına getirilsin. Ama bu problemin afla bitecek bir problem olmayacağını düşünüyoruz. Af ile birlikte infaz sistemini değiştirmek lazım” şeklinde değerlendirdi.

Yıldız anayasa değişikliği konusunda tutumlarında bir değişiklik olmadığını belirterek “Referanduma kadar AKP bu alanlarda düzenleme yapacağını söylerse referandumda tutumumuzun değişeceğini söylüyoruz” dedi. Yıldız “Bu paketi, AKP sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapıp seçimlerden sonra yeni bir demokratik sivil anayasa yapacağını bu konuda partilerle sivil toplum örgütleriyle görüşeceğini taahhüt ederse, geçici kısmi düzenlemeler getirdiği için destekleyebiliriz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yıldız, Meclis’te gazetecilerin, Anayasa değişikliği teklifi ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çocuk affı önerisiyle ilgili sorularını yanıtladı. Bazı milletvekillerinin ‘Anayasa oylamalarında 330’un altına düşülürse destek vereceklerine’ ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Yıldız, “Bu arkadaşlarımızın kişisel düşünceleri. Parti grubu olarak böyle bir kararımız yok. Şüphesiz arkadaşlarımızın yaklaşımı, bu anayasa bizim taleplerimizi karşılamıyor ama belirli iyileşmeler var. Ülkede darbeye ilişkin geçici 15'in kaldırılması gibi. Maddelerde arkadaşlarımızın olumlu oy kullanma yaklaşımları var. Ama grup olarak bizim bu konuda şimdiye kadar söylediğimiz görüşlerimizden farklı bir aldığımız karar yok. Aynı şekilde bu güne kadar nasıl görüşlerimizi söyleyerek dışarı çıkmışsak aynı tavrımız devam ediyor. Bizim açımızdan değişen bir şey yok”dedi.

AKP’nin baştan beri BDP’nin taleplerine ilişkin attığı bir adımın olmadığını dile getiren Yıldız, siyasi parti kapatmalarıyla ilgili 8’nci maddenin ise birebir kendilerini ilgilendirdiğini ve ‘ahlaki bir duruş’ gösterdiklerini söyledi. Yıldız “Parti merkezimizde, grubumuzda, MYK’mızda tavrımıza ilişkin değişik bir karar almadık. Taleplerimiz açık ve nettir. Bazı gazetelerde bu söylediklerimizi bir iki maddeye indiren açıklamalar oldu. Temel kanunlar dediğimiz kanunlarda değişiklik yapılması lazım. TCK ve TMK, baraj meselesi halen kırmızı çizgimiz ve çocuklara ilişkin yaklaşımımız. Hükümetin bu konuda bir yaklaşım sergilemesini bekliyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

-“AKP SEÇİMLERDEN SONRA SİVİL ANAYASA TAAHHÜT EDERSE DESTEKLERİZ”-

AKP’nin, sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapıp seçimlerden sonra yeni bir demokratik sivil anayasa yapacağını taahhüt ederse, paketi destekleyebileceklerini de söyleyen Yıldız,

“Ama şu anki mevcut paket bizim demokratik anayasa arayışlarımızı ötelemeye yönelikse biz bu paketi destekleyemeyeceğiz. Tutumumuzda değişen bir şey yok. AKP'den de Hükümetten de bu talebimize karşı yaklaşım sergilemesini bekliyoruz. Referanduma kadar AKP bu alanlarda düzenleme yapacağını söylerse referandumda tutumumuzun değişeceğini söylüyoruz” diye konuştu.

-“AF YETMEZ İNFAZ SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ”-

Yıldız, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çocuk affı önerisiyle ilgili bir soruya da “Bir şeyler yaparken kamuoyunu inciten bazı olaylar kamuoyuna rahatsızlık verebilir. Çocuk çocuktur. Bizim yaklaşımımız bir düzenleme getirilecekse tamamına getirilsin. Ama bu problemin afla bitecek bir problem olmayacağını düşünüyoruz. Af ile birlikte infaz sistemini değiştirmek lazım. Çocuklar normal cezaevlerinde kalıyor ve rehabilite olamıyor. Mevcut kanunların çocukları terörist olarak gören bir yaklaşımı var. Af ile birlikte bütünlüklü yaklaşmak lazım. Yoksa şimdi affedersiniz, iki gün sonra yine aynı durumda olacak benzer suçları işleyecek. Önemli olan o suçu işlemeyi ortadan kaldırmak. Önemli olan çocukların suç işlememesi ve rehabilite olması. Meclisteki taş atan çocuklar düzenlemesi yeterli olmadı. O çocuk yarın yeniden Terörle Mücadele Kanunu’ndan yargılanacak” karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

ANKA