BDP Protestosunda Gazetecilere Kimlik Kontrolü Yapmaya Çalıştılar

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanlığı öncülüğünde toplanan bir grup, Lice olaylarında hayatını...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanlığı öncülüğünde toplanan bir grup, Lice olaylarında hayatını kaybeden Medeni Yıldırım’ı anmak için Fis köyünde toplandı. Diyarbakır-Lice kara yolu üzerinde yüzleri maskeli gençler, gazetecilere kimlik kontrolü yapmaya kalkıştı. Gazeteciler ise bu olaya tepki gösterdi.

BDP'liler, öğlen saatlerinde, önce Fis Ovası’nda bir araya geldi. PKK flamaları ve Abdullah Öcalan pankartları açan grup, Lice-Diyarbakır kara yolunu kısa süre trafiğe kapattı. Burada yüzleri maskeli gençler, basın mensuplarına kimlik kontrolü yaptı. Yüzü maskeli bir genç, “Aranızda aradığımız bir gazeteci var.” şeklinde ifade kullandı. Bunun üzerine basın mensupları tepki gösterdi. Grup içinde bazı kişiler ise yüzü maskeli şahısları uzaklaştırarak olayın büyümesini engelledi. Grup, buradaki eylemin ardından Kayacık Karakolu'na doğru yola çıktı. Kayacık köyü girişinde otomobillerinden inen göstericiler, jandarma karakoluna kadar yürüdü. Güvenlik güçleri, karakol önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Panzer ve akrepler olası bir müdahale için hazır tutuldu. Burada PKK lehine slogan atan grup, “Medeni Yıldırım ölümsüzdür. Kanı yerde kalmayacak.” şeklinde sloganlar attı.

Reklam
Reklam

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, yaptığı basın açıklamasında, Medeni Yıldırım’ın karakol protestosunda elim bir şekilde hayatını kaybettiğini söyledi. Demokratik çözüm sürecine karakol yapımına ‘hayır’ dediklerini dile getiren Aydoğan, “Karakol yapımları çözüm sürecine ters düşmektedir. Bu karakolların yapımının durdurulması gerekiyor.” dedi.

Medeni Yıldırım’ı çözüm sürecinin şehidi olarak niteleyen Aydoğan, Kayacık Jandarma Karakolu’nda yaşanan olayı kabul etmediklerini dile getirdi. ‘Biz çözüm süreci başladığında ölüm olmasın demiştik’ diyen Aydoğan, “Ne yazık ki bir kardeşimiz yaşamını yitirdi. Sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesini istiyorsanız, hükümetin artık bu politikalardan vazgeçmesi gerekiyor. Kürtlerin artık bir ölüme dahi tahammülü kalmamıştır.” diye konuştu.

Çözüm sürecine AK Parti’nin yaklaşımını ciddiyetsizlikle suçlayan Aydoğan, “PKK ateşkes ilan ederek büyük bir adım attı. Aynı ciddiyetle adım atılması durumunda çözüm sürecinin önünde hiçbir engel yoktur. PKK samimiyet gösterdi. Bize göre 1. aşama tamamlandı. Artık ikinci aşamaya geçilmeli ve demokratik adımlar atılmalıdır.” dedi. PKK’nın söylediğini yapan, yaptığını söyleyen bir örgüt olduğunu dile getiren Aydoğan, “PKK 1. aşama sınır dışına çekileceğim diyorsa birinci aşamada sınır dışına çekilmiştir.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Karakolların çözüm sürecine hiçbir katkısı olmadığını savunan Aydoğan, “Bu karakolların çözüm sürecine bir katkısı var mıdır? Bu karakollar sınır yollarında olsaydı, savunma amaçlı yapıldığı doğru olurdu. Ama siz kimi kime karşı koruyorsunuz. Dağdaki gerilla bu köydeki insanların çocuğu gibi. Bu halkı kime karşı koruyacaksınız? Karakol inşaatları derhal durdurulmalı. Yeni karakollar ise asla yapılmamalı.” şeklinde konuştu. Basın açıklamasının ardından, karakol önünde oturma eylemi yapan grup daha sonra olaysız bir şekilde köyden ayrıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: