BDP'li Baluken: Belediyelerimiz altyapı projeleri için hibe ve kredi aldı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı İdris Baluken, partisinin belediyelerinin Başbakan'ın...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı İdris Baluken, partisinin belediyelerinin Başbakan'ın iddia ettiği gibi Alman Vakıflarından değil, Alman Kalkınma Bankası ve Alman Kalkınma Ajansı'ndan altyapı projelerinde kullanılmak üzere bir kısmı hibe, bir kısmı da geri ödemeli kredi aldığını açıkladı. Baluken, bu kredilerin tamamının Hazine ve DPT denetiminde yani devlet denetiminde yapıldığını ifade etti.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Baluken, hiçbir somut bilgi ve belgeye dayanmayan bu asılsız iddiaların, partilerine yönelik yürütülen, halk ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanan, siyasi soykırım operasyonlarını meşrulaştırmaya dönük çirkin iftiralar olduğunu iddia etti. Bu iftira ve iddiaların Başbakanın partilerine, belediyelerine yönelik hangi art niyetli yaklaşımları taşıdığını da gözler önüne serdiğini savunan Baluken, "Tüm bu asılsız, kirli iftiraların asıl hedefinin partimizin ortaya koyduğu özgür, demokratik yerel yönetimler modeli olduğu açıktır. Katılımcı, kapsayıcı, şeffaf, demokratik, ekolojik ve cinsiyet özgürlükçü paradigma üzerine inşa ettiğimiz yerel yönetimler modelinin, halkla bütünleşmesinin Başbakan'da oluşturduğu panik ataklarına tanıklık etmekteyiz. Somut bilgiden, belgeden yoksun her türlü kirli iftira ve asılsız iddialarla ilgili, hukuki süreçleri başlatacağımız tüm kamuoyu tarafından bilinmelidir." dedi.
"Hakkâri Belediyesi'ne devletin 17 trilyon para aktardığı, bu paranın başka amaçlar için kullanıldığı, bu durumla ilgili maliye müfettişlerinin soruşturmaya devam ettiği; Diyarbakır ve diğer belediyelerde, PKK üyelerinin belediye kadrolarında yer aldığına dair istihbaratların olduğu" yönündeki iddiaları da hatırlatan Baluken, Türkiye'deki 3 bin 500 belediyeden sadece 98'inin BDP'nin belediyeleri olduğunu belirterek AK Parti belediyelerinin büyük bir kısmının da bu yabancı fon ve kredilerden faydalandığını kaydetti. Partilerine yönelik ne zaman bir saldırı konsepti devreye konmuşsa, bu tarz asılsız iddiaların da eş zamanlı olarak gündeme getirildiğini ileri süren Baluken, BDP'li belediyelerin PKK' ya para aktardığı yönünde, kamuoyunu tatmin edecek hiçbir belgenin ise bugüne kadar ortaya konamadığını savundu.
Tüm iddiaların yalan olduğunu belirten Baluken, şöyle devam etti: "2010 yılı itibariyle Hakkari Belediyesi'nin bütçesine 13,5 trilyon gibi bir kaynak tahsis edilmiş, bunun 2,8 trilyonu İller Bankası tarafından kesilmiştir. Kalan 10,7 trilyon bütçeye tahsis edilmiş, Hakkari Belediyesi’ne aylık ödemeler şeklinde aktarım yapılmıştır. Örneğin Hakkari Belediyesi'ne geçtiğimiz ay aktarılan para miktarı 600 milyardır. Hakkari Belediyesi'nin sadece aylık personel gideri 700 milyardır. Yani aktarılan para miktarı, bırakın farklı amaçlar için ya da hizmet üretimi noktasında kullanımı, personel giderini bile karşılayamayacak bir miktardır. Bu durumla ilgili maliye müfettişlerince Hakkari Belediyesi'nde soruşturma yapıldığı başbakan tarafından dile getirilmiştir. Soruşturması devam eden bir konuyla ilgili süreç tamamlanmadan başbakanın fikir beyan etmesinin doğruluğunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz