BDP’li Kaplan’dan tehdit gibi sözler

TBMM Milli Savunma Komisyonu AKP İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı’nın başkanlığında toplanarak, “Sözleşmeli Er Modeli” ile YAŞ kararları ile ilgili yasa tasarılarını birleştirerek görüştü.

ANKARA (ANKA) - BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Milli Savunma Komisyonu’nda, “Sözleşmeli Er” modeline ilişkin yasa tasarısını görüşmeleri sırasında, “Bu kutsal vatan hizmeti Bu yasa gelirse halk askere Mehmetçik gözüyle bakmaz. Paralı asker tehlikeli. Bir ateşkes süreci yaşanırken, toplumsal barış için bu tasarıyı gözden geçirin. Demokratik değil” dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu AKP İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı’nın başkanlığında toplanarak, “Sözleşmeli Er Modeli” ile YAŞ kararları ile ilgili yasa tasarılarını birleştirerek görüştü.

Reklam
Reklam

Muhalefet partileri CHP ve MHP’nin de destek verdiği yasa tasarılarına tepki BDP’den geldi.

Her iki tasarının geneli üzerinde yapılan görüşmelerde, CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, yasalara destek verdiklerini ancak, genel seçimlere yakın bir zamanda Meclis’e gelmesine eleştiri getirdi.

Kamuoyunda sözleşmeli er modelinin işe alım gibi algılanacağını savunan Akıncı, 12 Eylül Referandumunda kabul edilen “12 Eylül” mağdurlarına çözüm olmadığı görüşlerini de dile getirdi.

-"HALK MEHMETÇİK GÖZÜYLE BAKMAZ"-

Komisyon üyesi olmamasına rağmen, parti adına yasalar hakkında görüş bildirmek için toplantıya katılan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, sözleşmeli er modeliyle halkın askere bakış acısının değişeceğini anlattı.

Kaplan, her iki yasayı da eleştirerek, özellikle ateşkes zamanında bu yasanın gelmesinin toplamda farklı anlaşılacağını öne sürdü.

Ordunun profesyonelleşmesinin önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Kaplan şöyle dedi:

“Bu yasa kutsal vatan görevine hizmet etmez. Bu kutsal vatan hizmeti Bu yasa gelirse halk askere Mehmetçik gözüyle bakmaz. Paralı asker tehlikeli. Bir ateşkes süreci yaşanırken, toplumsal barış için bu tasarıyı gözden geçirin. Demokratik değil. Ben Şırnak Milletvekili olarak gözlemlerimi söyleyeyim. Şırnak’ta halk askere Mehmetçik gözüyle bakmayacak. Paralı asker tehlikeli bir şeydir."

Reklam
Reklam

Milletvekillerinin konuşmalarının ardından söz alan Milli Savunma Bakanı Gönül, özleşmeli erbaş ve er sisteminde amaçlarının, bir erin, yapacağı hizmeti daha profesyonelce yapmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Gönül şöyle devam etti:

“Bu sistemde, söz konusu personelin er karakterini kaybetmesi, yaşlanması, çocuklarının eğitimi için belli yerde yaşamak zorunda kalması durumunda hedef kayboluyor. Bunun önüne geçmek için yeni düzenlemede sözleşmeli erbaş ve er bir kere kıtada yatıp kalkacak. Askerle birlikte hareket edecek. 30 gün haricinde herhangi ev ilişkisi olmayacak. Evlenirse, 30 gün ona yeterli olup olmayacağını da kendisi bilecek. Böylece hayatının belli süresini kariyer mensubu olmadan askerlik hizmetine versin istiyoruz.”

Gönül milletvekillerinin eleştiri ve sorularına yanıt verirken, tasarının seçim öncesi getirilmesine ilişkin eleştirilere karşılık, özellikle seçim öncesinde getirilmediğini, tasarının kendilerini 2 yıl uğraştırdığını söyledi.

Gönül, DBP’li Hasip Kaplan’ın eleştirilerine yanıt verdi.

Reklam
Reklam

Gönül, Kaplan’ın sözlerine vurgu yaparak, devletin güvenlik hizmetleri ile demokratikleşme konusunun birbirine karıştırılmaması gerektiğini savundu. Demokratikleşmenin hükümetin programı olduğunu belirten Gönül, “Devlet iç ve dış güvenliği almak zorundadır. En küçük bir hareket bile devletin güvenliğine karşıysa, bunun tedbirini almak lazım” diye konuştu.

-TERÖR DEVAM ETTİĞİ SÜRECE BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMDE-

Tasarının, terörle mücadele için çıkarılmış geçici bir tasarı olmadığını belirten Gönül, batı ülkelerinin tamamında buna benzer uygulama olduğunu vurguladı. Gönül, bedelli askerlik konusuna ilişkin, “Bizim görüşümüz, terör devam ettikçe bedelli gündemimizde olmayacaktır” dedi.

ANKA

Anahtar Kelimeler: