BDP’li Kurt’un konuşması komisyonda gerginliğe neden oldu

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkâri Milletvekili Adil Kurt’un Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkâri Milletvekili Adil Kurt’un Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı bütçesi görüşülürken yaptığı konuşma gerginliğe neden oldu. Kurt’un konuşmasının ardından Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, terörizme bulaşanın kim olursa olsun terörist olduğunu, şiddeti ve terörü destekleyerek bir yere varılamayacağını söyledi. Kurt’un "Şiddet kimden gelirse gelsin karşıyız." sözlerine AK Parti Gaziantep Milletvekili Koçer, "Samimi değilsiniz?" diye cevap verdi. AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber de "24 asker şehit olduğunda bu konuşmayı yapmadınız" sözü üzerine Kurt, aynı konuşmayı yaptığını, tutanaklara bakılabileceğini söyledi. Kurt, daha sonra "Bundan rahatsızlık duyacaksanız konuşacak bir şey yok." dedi.
Kurt’ın konuşmasının ardından Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, TBMM çatısı altında herkesin halkın temsilcisi olduğunu kaydetti. "Şiddete kim bulaşırsa terörist faaliyette bulunursa o teröristtir." diyen Elvan, "Şiddetle terörü destekleyerek hiçbir yere gidemeyiz. O bölgede okullar fabrikalar yapılmaya çalışılıyor. Bunların müteahhitleri tehdit ediliyor, işçileri tehdit ediliyor, iş makineleri yakılıyor." diye konuştu.
Başkan Elvan’ın sözleri üzerine tekrar söz alan Kurt, "Öncelikle sizin gibi bu sorunu tanımlamadığımız çok açıktır. Sizin tanımladığımız gibi terör ve güvenlik sorunu gibi algılanmış olsaydı bu sorun çoktan çözülürdü. Şiddet kimden gelirse gelsin karşıyız." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"KOMİSYONA GELMEDEN ÖNCE KAZAN VADİSİNE GİTTİM"
BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, komisyon toplantısına gelmeden önce özel birliklerin son operasyon düzenlediği Kazan Vadisi’ni ziyaret ettiğini bildirdi.
Kazan Vadisi operasyonunda kullanılması suç ya da yasak silahların kullanıldığı iddia eden Kurt, şöyle konuştu: "Malatya morgda anne babalarını bekleyen 35 ceset var. Buraya gelmeden önce çatışmanın yoğun yaşandığı Kazan Vadisi’ne gittim. Bu çatışmalarda kullanılması suç ya da yasak olan silahların kullanıldığı iddiaları var. Kendim Kazan Vadisi’nde güdümlü füze, kalan bombaların parçaları ve çatışma ortamı ile ne alakası olduğunu kestiremediğim polisin günlük asayiş olaylarında kullandığı gaz bombası kapsüllerini gördüm. İstenirse fotoğraflarını gösterebilirim. Hangi amaçla gaz bombası kullanılmış öğrenmek istiyorum. Lazer güdümlü füze kullanıldığı ortamda gaz bombası bana garip geldi. Bu şüphelerin ya da iddiaların cevabının verilmiş olması gerekir. "

"BAKANLIK BÜTÇESİ TEKLİFTE SUNULAN DEĞİL"
Bakanlık bütçesinin teklifte sunulan olmadığını savunan Kurt, bütçenin ayrıntılandırılması gerektiğini ifade etti. Kurt şöyle devam etti: "Bütçe tasarısı aslında rakamlarını net bildiğimiz tasarı değil. Ödeneklere ilgili başlıkları biraraya getirdim. Örtülü ödenekten çok yoğun ödemeler var. Gerçek bütçe oyladığımız bütçe olmadığını bilmek gerekir. Hükümet, eğitim bütçesini savunma bütçesini önüne geçirdiğini söylüyor. Gerçek değil."

Reklam
Reklam

"ULUSLARARASI İHALEYE GİREN ORDU ÜLKENİN MENFEATİNİ ZAAFA DÜŞÜREBİLİR"
Türk ordusu dışında Arjantin ordusunun ticaret yaptığını belirten milletvekili Kurt, "Dünyanın başka bir yerinde örneğini görmedim. Uluslararası ihalelere giren bir ordu, uluslararası stratejik konularda ülkenin menfaatini zaafa düşürebilir." şeklinde konuştu.

"BEDELLİ, ASKER KAÇAĞI SAYISINI ASGARİYE İNDİRMENİN KILIFI MI?"
Türkiye’de kaç asker kaçağı olduğunu soran Kurt, "Bedelli askerlik aslında asker kaçağı sayısının asgariye indirilmesi için bir kılıf mıdır? Giydirme mi yapılmak isteniyor. Bedelliden bahsedeceğimiz yerde vicdani reddi tartışalım. Beğenmediğimiz İsrail’de 4 bin vicdani ret hakkını kullanan genç var. Bizde niye yok. Vicdani reddi niye reddediyoruz. 'Ölme öldürme sanatını öğrenmek istemiyorum' diyen gencin hapislerde süründürülmesini hangi akla hizmet öğrenmek istiyorum." şeklinde konuştu.

"BAYRAMI KUTLAYAMIYORUM"
"Keşke ben de bayramı kutlama imkânına sahip olabilseydim." diyen Kurt, "Ölümlerin olduğu, depremin olduğu yerde biz bayramı kutlamayacağız. Bayramınız kutlu olsun demeyeceğim." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz