BDP'li Önder: Kürt Iş Adamlarıyla Ilgili Soru, Çiller’in Gözlerini Yaşarttı

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonunu, eski Başbakan Tansu Çiller’i Yeniköy'deki villasında dinledi. Toplantıdan erken ayrılan Barış...

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonunu, eski Başbakan Tansu Çiller’i Yeniköy'deki villasında dinledi. Toplantıdan erken ayrılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Çiller’e yöneltilen sorular hakkında bilgi verdi. Çiller’in cevaplarının kendisini tatmin etmediğini belirten Önder, Kürt iş adamlarının öldürülmesiyle ilgili sorusu üzerine Çiller’in gözlerinin dolduğunu, "Benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünürsünüz? Ben bir anayım." cevabını verdiğini söyledi.

Çiller’e 2 Mart 1994’de yaşanan DEP miletvekillerinin tutuklanması ile ilgili olayı sorduğunu aktaran Sırrı Süreyya Önder, “‘Bu gölgeyi Meclis'in üzerinden sileceğiz.’ şeklindeki demecini sordum. Sayın Grup Başkanvekilimiz Pervin Buldan’ın rahmetli eşinin katledilmesi meselesini sordum. Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasından hemen önce Sayın Çiller’in Özgür Ülke gazetesine dönük etkin önlemler alınmasını içeren gizli bir yazısı vardı. O belgeyi kendisine sundum. 'Böyle bir yazınız var, talimatınız var akabinde bu olmuş' dedim.. Bunları sordum.” dedi.

Reklam
Reklam

Çiller’in Refah Partisi ile hiçbir şekilde ortaklık yapmayacağını açıklamasına rağmen koalisyon hükümeti kurduklarını hatırlatan Önder, ‘Refah Partisi ile koalisyon kurmayacağım’ açıklamasını neden yapma gereği duyduğunu sorduğunu da sözlerine ekledi. Çiller döneminde Kürt kökenli vatandaşların yaşadığı bin 500 köyün boşaltıldığını belirten Önder, Madımak, Gazi olayları gibi aynı dönemde yaşanan olaylarla ilgili soruları yönelttiğini belirtti.

Özellikle, Kürt iş adamlarının öldürülmesine ilişkin sorular karşısında Tansu Çiller’in duygulandığını ve gözlerinin yaşardığını söyleyen Sırrı Süreyya Önder, "Benim böyle bir şey yapacağımı nasıl düşünürsünüz. Ben bir anayım." cevabını verdiğini ifade etti. Önder, “Ben de tezgahın böyle çalıştığını, sistemi hiç bilmeyen birini önüne koyduklarını, ama hayatın olağan akışında siz ‘Kürt iş adamlarının listesi var’ dedikten sonra keklik gibi Kürtler öldürülünce sormaz mı insan? Ben bunların adını yeni duymuştum o zaman. Peki bu mazeret mi? Giden canlara ne olacak. Sizin beceriksizliğinizin, sizin acemiliğinizin bu ülkeye daha fazla savaş, kan, gözyaşı olarak fatura edilmesinin hesabını, acemiliğinizdeki masumiyete mi vereceğiz. Hangi anaya bunu kabul ettirebilirsiniz? Bunları konuştuk.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Toplantının devam ettiğini aktaran Önder, kendisinin ise açlık grevleri ile ilgili bir program için ayrıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: