BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Anayasa Uzlaşma Komisyonunda diğer siyasi partilerin tavırlarını eleştirdi. Getirdikleri önerilerin tartışılmadan karşı çıkıldığını dile getiren Önder, 17-20 Temmuz'da BDP değerlendirme kampında konunun değerlendirileceğini, bu nedenle komisyondan izin istendiğini söyledi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Önder, Konya dışında tüm üniversitelerin ana dilde eğitim olabileceğine ilişkin görüş bildirdiğini açıkladı. Öcalan için dizayn edilmiş bir yasa maddesi olduğu gerekçesiyle yaptıkları öneriye üç siyasi partinin katılmadığını dile getiren Önder, oysa Öcalan dışında binlerce insanın aynı durumda olduğunu savundu.
Düşünce ve ifade özgürlüğünü bugün görüşmeye başladıklarını anlatan Önder, partilerinin önerilerini sıraladı. Bir halkın dilinin, kültürel simgelerin yargılamalarda suç delili olarak sayıldığını ileri süren Önder, 14 Temmuz'daki mitinglerinin yasaklandığını, tutuklu milletvekillerine ilişkin taleplerin reddedildiğini ifade etti.
Bu iklimde nasıl bir Anayasa yapılacağı konusunu merak ettiklerini belirten Önder, diğer üç siyasal partinin kitle tabanına seslendi, ve baskı yapmaya çağırdı. "Barış istiyorsanız, sizin sahip olduğunuz her hakka herkesin sahip olmasıyla mümkündür." diye konuştu.
"HALKIN BUNU BİLMESİ GEREKİYOR"
Anayasa yapım sürecinin tıkanıp tıkanmadığına ilişkin bir soruya Önder, Anayasa süreciyle ilgili basının karşısına bir kere çıkmadıklarını ifade etti. Diyalog ve müzakere havasına uygun davrandıklarını ama şerhleri olduğunu hatırlatan Önder, "Bunu kamuoyuyla paylaşacağız diye şerhimiz vardı. İlk defa bunu kullanıyoruz. Halkın bunu bilmesi gerekiyor. Her maddeye 'milli güvenlik, kamu düzeni, genel ahlak'la başlanmaz ki. Bunu halka şikayet ediyoruz. Böyle başlanacaksa eskisini niye değiştiriyoruz. Bu bir süreçtir. Halk da dahil olmalıdır. Herkesin çeki düzen vermesi, sürece müdahil olması gerekiyor." dedi.
Konuyu partilerinin yetkili organlarında değerlendireceklerini ifade eden Önder, "17-20 Temmuz'da BDP değerlendirme kampı olacak. Bu meseleyi enine boyuna değerlendirecek. Daha önce parti MYK ve anayasa komisyonunda değerlendirecek. Bir hal hareket tavrını değerlendireceğiz. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'ya izin sayılmamız gerektiğini anlatacak bir dilekçe verdik." diye konuştu
"GRUP TOPLANTILARINDA NİYE KÜRTÇE KONUŞULMUYOR?" SORUSUNA TEPKİ
Bir gazetecinin anadilde eğitime bu kadar önem vermenize karşın neden Meclis grup toplantılarında Türkçenin tercih edildiğine ilişkin soruya ise Önder, tepki gösterdi. İlkokul seviyesinde bir mantıkla sorulan soru olduğunu belirten Önder, BDP içinde sadece Kürtlerin değil diğer blok milletvekillerinin de bulunduğunu hatırlattı.
BDP'nin Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ise bu masadan kalkmayacaklarını vurguladı. Diğer siyasi partilerin masadaki durumlarını gözden geçirmelerini istediklerini belirten Beştaş, insanların istedikleri dilde konuşup, düşüncelerini ifade etmelerini istediklerini kaydetti. Önerilerinin tartışılmadığını ve bunu kabul etmediklerinin altını çizen Beştaş, ciddi ve önemli bir faaliyet yürütüldüğünü ancak anayasa yazım şartlarını yerine getirilmesini istedi. BDP teklif ediyor diye doğrudan karşı çıkılmasının doğru olmadığını ifade eden Beştaş, gündelik yaşamdan, korkulardan, kaygılardan uzak çağdaş bir anayasa yapılması gerektiğini vurguladı.
Üçüncü Yargı Paketi ile Kürt mahkemelerin kurulduğunu ifade eden Beştaş, yeni kanunla Bölge Ağır Ceza Mahkemelerinin kurulduğunu ve bugünden daha geriye gitmenin söz konusu olduğunu dile getirdi. Beştaş, Silivri'de anadilde savunmaya izin verilmediğini söyledi.
Türkiye'de temel sorunların özgürlükçü bir anayasanın çözebileceğine dikkat çeken Beştaş, "Asla çekilmedik, bu masadan kalkmadık, kalkmayacağız. Orada bütün önergelerin, ciddiyetle, sağlıklı tartışılması gerekiyor." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz