BDP’liler Mardin'de yeni anayasayı görüştü

Barış ve Demokrasi Partisi milletvekilleri, DTK üyeleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile Mardin'de yeni...

Barış ve Demokrasi Partisi milletvekilleri, DTK üyeleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile Mardin'de yeni anayasayı değerlendirdi. Mardin Erdoba Oteli'ndeki toplantıya, BDP milletvekili Sırrı Sakık, DTK Eş başkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, sivil toplum örgütleri ve davetliler katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan DTK eş başkanı Ahmet Türk, yeni anaysa sürecinin Kürtler açısından çok önemli olduğunu belirtti. Anayasalar toplum açısından en önemli metinler olduğunu ifade eden Türk, “Anayasalar o ülkedeki demokrasiyi, insan haklarını ve halkların hakları üzerinde uzlaşılan bir metindir. Bu bir uzlaşma metnidir. Toplumun vicdanıdır, ahlakıdır. Eğer anayasalar inkarcı bir anlayış içerisinde olursa o zaman toplumun vicdanını zedeler. Anayasanın bu yüzden ruhu çok önemlidir. Eğer anayasanın ruhunda, başlangıcında red ve inkar üzerine bir anaysa yapılıyorsa bu halkı kucaklayan bir anaysa olmayacaktır. Kimlikleri, kültürleri reddeden bir anaysa halkın anayasası olmaz. Aslında bugün Türkiye’ye baktığınızda anayasa talebi olan, Kürtlerdir, ezilenlerdir, Alevilerdir farklı inanç, farklı kimliklere sahip olan insanlardır. Eğer bunların bu talebi olmasaydı ve bu talebin karşılanması konumunda bir dayatma olmasaydı sadece kendirline göre bir anaysa yapsalardı, yani Türk halkı tek halk gibi hareket etseydi, belki bugün mevcut anayasanın 3-5 maddesini değiştirerek Türk halkını ikna edebilirdi veya yeterli görülebilirdi.” dedi.
Yeni anayasanın kırmızı çizgilerinin olmaması gerektiğine vurgu yapan Türk, “Çünkü kırmızı çizgiler anayasanın değişmemesi anlamına gelir. Kırmızı çizgiler ile başladığınız zaman Kürtleri kabul edecek, farklı kimlikleri kabul edecek bir anaysa olmaz. Bu nedenle bu anayasanın gerçekten çoğulculuğu, katılımcılığı demokrasiyi ele alan bir mantıkla ele alınması lazım. Hiçbir kırmızı çizgi olmaması lazım.” şeklinde konuştu.
Türk, yeni anayasa ile ilgili pazartesi günü ortak bir açıklama yapacaklarını, Anayasadan beklentilerini ve taleplerini belirteceklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

“ANAYASA KONUSU KÜRT MESELESİ'NİN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA SON DERECE KRİTİKTİR”
DTK eş başkanı Aysel Tuğluk ise herkesin yeni bir anayanın yapılmasını istediğini belirterek, "Türkiye’de yeni bir anayasa bütün kesimlerin ihtiyacı haline gelmiş. Bu çok olumlu bir nokta aslında. Tabi ki sorun nasıl yeni bir anaysa. Bu operasyonlar devam ederken, bana göre tam bir faşizm uygulaması devam ederken kimse bu halkın bu devlete güvenmesini beklememelidir. Bunun için zamanın olduğunu düşünüyorum bu operasyonlara son verilebilir, tutuklu arkadaşlarımız serbest kalabilir. O zaman nasıl bir anaysa konusunu konuşabiliriz. Şu anki gidişat onu göstermiyor. Anayasa konusu özelikle Kürt meselesi sorununun çözümü konusunda son derece kritiktir ve son derece hayatidir.” dedi.

“BÜLENT ARINÇ’IN AÇIKLAMALARI ANAYASADE YERİNİ BULSUN DESTEKLERİZ”
BDP Milletvekili Sırrı Sakık ise bugün Türkiye’de yeni bir anayasadan mahsedildiğini, mevcut anayasanın ise kimseyi temsil etmediğini söyledi. Sakık sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yani ya Kürtler ile barışacaklar ya da bu kavga devam edecek. Bizim talebimiz barıştır. Bizim talebimiz herkesin içinde gördüğü bir anayasadır. Böyle bir anayasa olursa kavgalar biter, silahlar susar. Bir de acilen siyasi partiler yasası ve seçim kanunun değişmesi gerekir. Bunun için bir yanaysal değişikliğe de gerek yok. Dünyada örneği yok. Dünyanın hiçbir yerinde yüzde 10'luk baraj yok. Bunların bir an önce değiştirilmesi gerekir. Bugün gelinen noktada 4 partiden oluşan bir komisyon var bu komisyon toplumla görüşüyor. Bu olumludur. Bizler de taleplerimizi söylüyoruz. Sayın Bülent Arınç geçen gün çıktı önemli şeyler söyledi. Siz bunları hayata geçirin. Karşılığı anayasada olursa siz geçirirseniz biz halk olarak arkanızda dururuz. Sizi alkışlarız da. Zaten bunun için varız ama sadece sözde kalmamalıdır. Hiçbir anaysa benim dilime kimliğime gem vuramaz. Kürtler bu anayasayı alır çöpe atar. Zaten kavganın da nedeni bu. Bu anayasayı değiştirmek içindir ki bu halk bu kadar ağır bedeller ödüyor. Kürtler şunu gördüler. Eğer çare yoksa yol çaredir. Her alan çaredir. Dağ çaredir. kendimiz oralara kadar vurmuşuz."
Toplantısın sonunda sivil toplum örgütleri yeni anayasa ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz