Bebeğinizin 15. Haftası
Ufaklığınız, 4. ayda çok büyük yol kat etti. Dik pozisyonda olduğunda artık başını dik tutabiliyor. Henüz desteksiz oturamazken, sıkıca yastıklar, yuvarlanmış havlular ve katlanmış battaniyelerle desteklenirse, yüksek bir sandalyeye konulduğunda sunulan görüntüyü sevecektir.
Kucağınız, oturmak ve dünyada olup biten şeyleri seyretmek için diğer bir muhteşem yerdir. Desteğinizle durmaktan hoşlanmaya devam edecektir.
Oyun zamanı boyunca, ufaklığınızın elleriyle olduğu kadar ayaklarıyla da ilgilendiğine tanık olabilirsiniz. " Bu küçük domuz markete gitti" oyunları her ikinizi de eğlendirecektir.
Bebeğinizin 19. Haftası
Hangi ağlamaların ve seslerin sizin dikkatini çekeceğini öğrendi ve bu yüzden sıklıkla bu becerileri sergileyecek. Ağlamasının tonundan neye ihtiyacı olduğunu en kısa sürede anlarsınız. Güçlü ayak kasları gelişti ve kendini itmek için bunları kullanabileceğini keşfetti.
Ya karşı çıkmak ya da sadece hareket etmek için kaçmayı denerken alt değiştirme artık meydan okumaya dönüşebilir.
Ayrıca, yuvarlanma sanatında da uzmanlaştı. Büyük bir olasılıkla karnından sırtına dogru yuvarlanmaya başlayacak. Bu pozisyon, dönmeyi denerken elleriyle kendisini itmesini sağlayacak. Asla onu serbest bırakmayın. Muhtemelen çok uyanık olacaktır ve bunu sağa sola hareket etmek için bir fırsat bilecektir. Özellikle onun sağa sola hareket etme ve masadan veya diğer eşyalardan düşme ihtimaline karşı tedbirli olun. Onun dik pozisyonda durma isteği, ihtiyacı olan rahatı kollarınıza sağlarken, onun da durmasına izin verecek eğlence araçları aramanıza yol açar. Uzmanlar tekrardan tasarlanmış yürüteç modellerinin, günlük güvenlik standartları karşıladığını söylerken araştırmacılar ise bu aracın bebeğinizin ev içerisinde erken dolaşmasını sağlayarak kazalara sebep olacağını, böylelikle bebeğinizin fiziksel gelişimine engel olabileceğini gösteriyor. Böyle yürüteçleri kullanan bebekler, kullanmayanlara göre daha geç yürümeyi öğrenirler.
Bebeğinizin 20. Haftası
Ufaklığınızın, sevdiği ya da sevmedi şeyler olduğunu anladınız. Daha çok fiziksel konu olarak bilinen arzularını oluşturmaya başlayacaktır. Artık, yeni bir yiyecekle tanıştırma veya ilaçla tedavi etme girişiminde bulunun, amaçsızca sizi uzağa itmek isteyen uzanmış kollarla karşılaşabilirsiniz.
Amerikan Pediatrik Akademisi,poliçe demecinde doğumdan sonra yaklaşık altı ay boyunca bebeği anne sütü ile beslemenin idealolduğunu , optimal büyümeyi ve gelişmeyi desteklemek için de yeterli olduğunu belirtmiştir. İlk altı ay su, meyvesuyu ve diğer içecekler anne sütüyle beslenen bebekler için gereksizdir.
Bebeğinizin gece boyunca uyumasını sağlamanız için erkenden katı yiyeceklere başlamanızı en yakınınız tavsiye etse bileemzirmeye devam etme kararı konusunda kendinizden emin olmalısınız.
Araştırmalar, 6 aydan önce katı yiyecekler vermenin henünüz olgunlaşmamış sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açtığını gösteriyor. Bu rahatsızlığın belirtisi son bulguya göre az uykudur, daha fazla değildir. Ufaklığınız diğer haftaları bekleseniz de zarar görmez. Aslında onun için de en iyi budur. Özel emzirmenin son haftaları her ikiniz için de çok eğlenceli olacaktır.
Bebeğinizin 21. Haftası
Ufaklığınız artık oyuncaklarına uzanmaya başlayacak ve en kısa zamanda bir elinden diğerine hareket ettirmeye başlayacak. Dikkatlice onu izleyin, güvenli oyuncaklar ve herhangi bir zararı olmayan diş kaşıyıcısını vermeye özen gösterin. Sıkılabilen oyuncakların ses çıkarmasından hoşlanacaktır. Oyun oynarken onun düşündüğünün farkına varacaksınız. Onları yığmada veya ayırmada doğru olmamasına rağmen makaralar ile oynamaya başlayacak. Siz konuşurken ağız hareketlerinize dikkatlice bakacak ve sesinizi, ses tonunuzun alçalıp yükselmesini taklit etmeye çalışacak. Dikkatinizi çekmek için özel seslerle mırıldayacak. ( Onun yüzündeki sevimli ifade karşı konulmaz bir hal alacak.) Aynı zamanda vücut hareketlerinizi taklit ederken onu izleyin.
Görme gücü şaşırtıcı bir biçimde gelişti. Artık, siyah-beyaz oyuncakların yanında dünyanın donduğu bütün renklerle ilgilenmeye başlayacaktır. Her renkteki oyuncakları ve nesneleri sunun, kendi tercihini ne kadar çabuk yaptığını görün.