Bebeğin Hayattaki İlk Saati

Bebeğin hayattaki ilk saatiyle ilgili en çok sorulan 8 sorunun cevaplarını burada bulabilirsiniz

Hamileliğiniz sırasında bebeğinizin neye bezeyeceğini ve kollarınıza ilk aldığınızda ne hissedeceğini düşünürsünüz. Bebeğin bakış açısından doğumun neye benzediğini, doğumu takip eden saatlerde bebeğin nasıl davranacağını merak edersiniz. Bu soruların ve daha fazlasının cevabını burada bulabilirsiniz.
1. Bebeğiniz için doğum nasıl bir tecrübedir?
Kendinizi ağrının, rahatsızlığın olmadığı güvenli ve sıcak bir yerden sıkışarak ve ezilerek ışık, soğuk, koku ve yüksek sesin olduğu bir dünyaya geldiğinizi hayal edin. Sırtınız ilk defa dikleşiyor, ciğerleriniz yanıyor ve biri sizi sıkı bir şekilde kundaklıyor. Şimdi tekrar o sıcak, kimsenin sizin ağzınıza bir şeyler koymadığı ve sadece sessiz bir şekilde dinlendiğiniz dünyaya geri döndüğünüzü hayal edin. Gerçek hayatta bebekler sadece annelerinin kucağına verilmeden önceki birkaç dakikayı tecrübe ediyorlar.
2. Çürük normal mi?
Genellikle vakum yada forseps kullanılan bebeklerin başlarında çürük yada leke görünebilir. Bu çürükler bir hafta içinde iyileşir. Nadiren, bazı bebeklerin kafatası kemiklerinin üzerinde kan kesesi oluşur. Buna sefalhematoma denir. Bu bir sonraki aya kadar iyileşir.
4. Bebeğiniz hayattaki ilk dakikasında neler hisseder?
Bebeğinizin ilk saati kritiktir. İlk nefesiyle, bebeğin fetalden yeni doğan dolaşımına geçmesi gerekir. ilk defa ciğerler şişeceği için bebeğin çok fazla enerji harcaması gerekir. Böylece daha fazla kan ciğerlere gider. Aynı zamanda sıvı dolu organlar kendilerini arındırarak diğer organlara oksijen transferi yapmak zorundadır. Bebeğiniz muayene edilirken, tartılırken ve ölçülürken hemşireyi takip edin. Bebeğiniz hakkında sormak istediğiniz soruları doktorunuza sorun. Unutmayın sorumlu sizsiniz. Bu sizin bebeğiniz!
5. Bebeğinize sarılmak için en uygun zaman ne zamandır?
Eğer mümkünse bebeğinizin mükemmel bedenini görmek için keşfe çıkın. Bebeğiniz rengine ve kafa şekline rağmen çok güzeldir. Belirli bir ağlama periyodundan sonra bebeğiniz sakinleşir ve dünyayı anlamaya çalışır. Eğer bulunduğu yer loşsa anne ve babasının yüzüne odaklanmaya çalışır. Etrafında annesine, babasına,ağabeyine yada ablasına ait tanıdık sesler sakinleşmesini sağlar. Bu süre aileyle ilşki kurması ve emzirilmesi için idealdir. Bu uyarı sürecinde annesinin meme ucunu bulmayı, tutunmayı ve emmeyi öğrenir. Eğer ilk deneyim başarılı geçtiyse, bundan sonraki emzirme deneyimi anne ve bebek için daha kolay olacaktır.
6. Yeni doğan bebeğinizden hangi davranışları beklemelisiniz?
Bebekler inanılmazdır, ve doğum sırasında çok yeteneklidirler. Eğer ilaç kullanılmadan doğum gerçekleşmişse hemen meme ucunu bulur ve emzirmeye başlarlar. Kendilerini parmaklarını emerek avuturlar. Kısa sürede başlarını yukarı kaldırabilirler. 10-12 inç lik uzaklığa odaklanabilirler. Bu da annenin yada babanın kollarından yüzlerine kadar olan mesafeye eşittir.
7. Doğumdan kısa bir süre sonra bebeğinizin uyumak istemesi normal midir?
Doğum yorucu bir deneyimdir ve ilk bir saat içinde anneyle bebeğin uyumasına izin verilmelidir. Bebeğin sonraki 4-8 saat süresince uyuması ve sadece arada emzirilmek için uyanması normaldir.
Peg Plumbo

Reklam
Reklam