Bebeğin İkinci Ayı

Deb Anderson’dan bebeğin 2. ayı..

Deb Anderson'dan bebeğin 2. ayı..

Bebeğiniz 5 haftalık

Bebeğinizin, rahim dışındaki yaşamın özgürlüğünden hoşlanmaya başladığını izleyin. Bu hafta kasları rahatlamaya ve vücudu güçlenmeye başlayacak. Uyku veya sözleri hafif açık olan süre hariç, ellerini sıktığını göreceksiniz.

Yeni yaşamanıza ne kadar çabuk adapte olmayı öğrendiğinize dikkat edin. Şimdi, sizden özel bir karşılık almak için ağlamaya başlayacaktır. Gezdirin ve rahatını sağlayın. İlk ağlamasından ziyade ilk açlık belirtisinde besleyin. Bu yeni dönemde, çok fazla ilgi göstererek, kucaklayarak veya istendiğinde besleyerek onu şımartmayın. Karşıt olarak, güvende olduğunu ve dikkat çekmek için ağlamadan da ihtiyaçlarının karşılanacağını öğrenecektir. Ayrıca onu bıraktığınız zaman, ağladığının farkına varabilirsiniz. Sizin küçük zeki bohçanız, ailesinin kolları arsında olmanın ve göğüslerinize yakın olmanın ne kadar rahat olduğunu muhakkak anladı.

Reklam
Reklam

Duygusal gelişmede aşikardır. Onun gülümseyen yüzünü bir anlık görmek için haftalarca beklediniz. Bu hafta, bu sosyal gülümsemelere tanık olabilirisiniz. Uyku sırıtmalarının aksine, gerçekte olan, çok sevimli bir anlık gülümsemeleri başlar. Bu karşılık veren gülümsemeler, çok abartılmış yüzsel ifadeler gibi, dışa uyum sağlamak doğru reaksiyonlardır.

Bebeğinizin 6. haftası

Ufaklığınız minicik elleri bu hafta, rahatlamış ve açılmışken, birazdaha büyük görünebilir. Hediye olarak aldığınız sevimli bebe çıngırağını çıkarma vakti geldi. Kısa bir süre boyunca bu oyuncakları tutmaktan hoşlanabilir. Yüz üstü yere koyduğunuzda sizin çaresiz küçüğünüzün yaklaşık 45 derecelik bir açıyla başını kaldırdığını görünce, şaşırtıcı gücüne tanıklık edeceksiniz. Artık görme yeteneği de gelişti, odanın etrafına bakmasına izin verin ve çevresindekini alın. Kanguru kullandığınızda, omuzlarınızın üzerinde bebeği dik pozisyonda tutarak deneyin. Bu pozisyon, çalışmak, alışveriş yapmak veya sadece ellerinizi rahat kullanmanız için biraz daha özgürlüğü olanaklı kullanırken, tek bir avantaj noktası sunar.

Reklam
Reklam

Hamile olduğunuzda, onun ilk gecelerini hatta haftalarını geçireceği, uyuyacağı odanızda küçüğünü bekleyebilirsiniz. Bebeğiniz büyürken, onun yakınınızda olduğu bilmeniz ne kadar rahatlatıcı olduğunu anlayabilirsiniz. ‘‘Aile yatağı'' konseptine kabul etmeyi hiç düşünmediniz mi? Bebeğinizle uyumanın birçok yararı olabilir. Gündüz olduğu gibi küçüğünüzün gece de yakınınızda olmasının ne kadar huzur verici olduğunu düşünün. Paylaşılan uyku, bebeğin kendinden emin öz güvenli bir bebek olarak büyümesine yardım edebilir, çünkü tam olarak uyumasından ve destek için ağlaması gerektiğini anlamasından önce, bebeğin gece yarısı ihtiyaçlarına karşılık vermek adına aileler için daha kolaydır.

Ek olarak, bu uygulama, bütün gece boyunca bebeklerin meme emmesini sağlayarak düşük kilolu bebeklerin kilo almasına yardım edebilir ve bu uygulamanın SIDS riskini azalttığı görülmüştür. Bu uygulamanın ailelere de yararı dokunur. Sadece birkaç gece sonra, tam olarak uyanmadan küçüğünüzü emzirmenin kolay olduğunu göreceksiniz. Daha ziyade ve güne hazır hissedeceksiniz. Yatağınızın başucunaçocuk bezi ve bez tedarikini yapın ve bu gerekli görev içinde, ayaklarınızı soğuk zemine koymak zorunda olmayacaksınız.

Reklam
Reklam

Bu uyku düzenlemesin mümkün olduğunca güvenli olmasına dikkat edin.

Küçüğünüzün, anne yanına sokulmasını sağlayın. Anneler, bebekleri kadar aynı uyku düzeninde dalmaya meyillidirler, bu yüzden, babadan daha çok kıvrıldığının muhtemelen farkına varacaksınız.

Korkuluk veya daha iyisini kullanın, yatağınızı yere taşıyın. Küçüğünüzün zarar görmesine neden olabilecek her türlü ekstra yastığı veya yatağı kaldırın. Küçüğünüzün elbiselerini giydirirken kendi yatak kıyafetlerinizi de gözden geçirin. 4 veya 6 santimden uzun olan her türlü ipi ve bağı koparın ve rahatınıza uygun fakat çok fazla büyük ve kaba olmayan giysiler giymeye çalışın.

Hala bu düzenlemenin işe yarayacağına inanmıyor musunuz? Birkaç gece deneyin ve ne kadar rahat hissettiğini anlayın. Veya, başucu düzenlemesini deneyin. Bazı çocuk karyolaları, küçüğünün yatağını, sizin yatağınızın yanına çekmecenize imkan veren kaldırılabilir yanlara sahiptir. Sadece küçüğünüzün sıkışacağı var ile yatak arasında boşluk olmamasına ve gece hareket ederken, yatağın karyolalardan kaymasına dikkat edin. Veya küçüğünüzün ilk ayları için özel tasarlanmış taşınabilir ‘‘co-sleeper'' beşiği deneyin. Bulduğunuz her düzenleme, gün boyunca yaptığınız kadar, küçüğünüzün geceleri olan ihtiyaçlarını karşılamak için çok bir şeydir. Duyduğunuzun aksine, değişmez ilgiyle, bu evredeki çocuğun şımarması mümkündür. Endişelenmeyin, bebeğinize sizinle birlikte uyuma izni vermeniz/yaşamı boyunca onu size bağlı kılmaz.

Reklam
Reklam

Hala yatağınızda yatarak üniversiteye gidemez.

Bebeğinizin 7. haftası

Bu evrede, motor beceri gelişmesi önemlidir. Küçüğünüzün kollarını hareket ettirebildiğini keşfettiği anı/zamanı izleyin. Amaçsız olarak, bir şeyleri almaya başlayacak. Henüz el-göz koordinasyonunuza veya etkili olarak bir objeye ulaşmak için gerekli kas tonuna sahip olmamasına rağmen, kolları havada kaldığı zaman muhtemelen bağıracaktır.

Aileye yönelik güncel tavsiyeler, bebeği sırt üstü yatırmalıdır. B u pozisyon ‘‘Ani bebek ölüm Sendromunu (SIDS)''e ani boğulma riskini azaltacaktır. Bu, ayrıca küçüğünüze hareket eden şeylere bakma fırsatı sağlayacaktır. ‘‘Göbek zamanında'' çok hoşlanacaktır. Oyun zamanını yakından kontrol edebildiğiniz zaman, gün boyunca yüz üstü yatırmayı deneyin.

Oyuncak seçerken, muhtemelen siyah ve beyaz rengi tercih edeceklerini aklınızda tutun. Bu, tam gelişmiş gözleriniz için monoton bir şey olarak gelebilir fakat bebeğiniz bu yalnızlıktan hoşlanacaktır.

Ayrıca, klasik müzikle muhtemelen favori olacaktır. Sevdiğiniz bestecinin şarkısını takın ve vurgunsuz tempo çeşitlerini, rahatlatıcı ve neşeli melodileri ona tanıtır. Bununla beraber yetinmek zorunda değilsiniz. Yavaş yavaş sevdiğiniz güncel artisti de ona tanıtın. Volümün düşük olduğundan emin olun ve onun reaksiyonlarını yakından izleyin. Belirli bir müzik türünün onu üzdüğünü görürseniz, ezgiyi değiştirmeyi deneyin.

Reklam
Reklam

Bebeğinizin 8. haftası

Küçüğünüz, yüzünüze dikkatlice bakmaktan hoşlanabilir. Yaklaşır, bakışlarını çevirir ve incelemek için eğlenceli bir yüz ortaya çıkar. Muhtemelen sizin ifadelerinizi teklif etme eğilimlerinde bulunacak.

Ellerini keşfi ve ortaya çıkan kas kontrolü, düzenli bir sistemde başparmağıyla ağzının yolunu bulmasını olanaklı kılar. Emme ihtiyacını kabul edin ve kendini besleme davranmasıyla uğraşmasına izin verir. Uzmanlar, bu evrede baş parmağı emmenin uzun dönemli diş problemlerine sebep olmayacağı konusunda hem fikirler.

Bu hafta müziğin sesini kısın ve küçüğünüzün kendi sesini keşfetmesini bekleyin. Dikkatinizi çekmek için nasıl ağlamasını öğrendi. Şimdi, yeni enteresan sesler çıkarmaktan zevk alacak.

Ötmek, cik cik ses çıkarma ve yumuşak gırtlaktan gelen sesler, onun repertuarı olacak.

Ruhsal durumunuza dikkat edin. Sizin küçük bebeğiniz, umduğunuzdan daha çok anlayabilir. Ruhsal durumunuzu hemen anlayacak ve üzgün olduğunuz zaman size karşılık verecektir. Yaşamızdaki stres sınırlandırmaya çalışın ve onun da sizinle rahat görün.

Reklam
Reklam