Hamileliğiniz dönemince saatlerce bebeğinizin nasıl bir şeye benzeyeceğini ve onu ilk kez kollarınıza aldığınızda nasıl hissedeceğini düşünürsünüz. Bebeğinizin gözünden dünyaya gelmek nasıl bir şeydir, sıradan bir bebek neye benzer, bebeğinizin doğduğu ilk saatlerde nasıl tepkiler vereceğini ve size bağlandığında sizden neler beklediğini merak edeceksiniz. Bu soruların ve daha fazlasının cevaplarını öğrenin.
Doğum sancılarınız ve doğum bebeğinize nasıl bir tecrübe verir? Düşününki güvenli, rahat, sıcak, acıdan veya rahatsızlıklardan uzak bir yerden saatlerce bastırıldıktan ve sıkıştıktan sonra güçlü bir ışığın olduğu, soğuğun, dokunmaların, kokuların ve yüksek seslerin olduğu bir dünyaya çıkıyorsunuz. Sırtınız ilk defa tam dik duruma geliyor, ciğerleriniz yanıyor ve biri sizi sert bir battaniye ile ovuşturuyor. Şimdi düşününki o sıcacık dünyaya geri dönmüş annenizin teninde kıvrılmışsınız. Hiç kimse ağzınıza bir şeyler sokmaya uğraşmıyor ve rahatça dinlenmenize izin veriliyor. Belki de merakların merakı, sıcak, kocaman bir şeker sunuluyor size. Ne yapacağınızı bulmak biraz zaman alacak ama daha sonra ödüllendirileceksiniz. İdeal şartlar altında bebek, dünyanın acı gerçeklerini anne ve babasının kucağına alınana kadar ki kısacık ana kadar tecrübe eder.
Bebeğiniz neye benzeyecek? Belki kafası şekilsiz, biraz uzatılmış, kafatasında göze batan kabartılar. Belki rengi pembe veya hafif koyu renkli; elleri ve ayakları maviye çalan (Afrika Amerikalı bebekler gül pembesi doğarlar, bir iki hafta içinde koyu ten rengine dönerler). Belki vücudunda kan vardır veya amnioktik sıvıdan dolayı ıslaktır. Eğer içinde meconium sıvısı varsa sarı veya yeşil renkte hafif lekeler vardır. Bunlar 24 veya 48 saat içinde geçecektir. Eğer erken doğmuşsa vücudu verniksel parlak bir sıvıyla kaplıdır. Eğer dönemde veya dönemden sonra ise vernik gitmiş olabilir veya sadece kollarının altında veya çene altında görülür. Eğer dönemden sonra ise hafif derisi soyulabilir.
Morartılar normal midir?
Eğer bebeğin çıkış anında desteğe veya güçlü bir çekişe ihtiyaç duyulmuşsa arada sırada bebekte ezikler oluşur. Bu ezikler birkaç hafta içinde normal hale döner. Nadiren bebeklerin kafatasında geniş bir kan torbası oluşur, derisinin altında. Buna cephalhematoma denir ve bir ay içinde normal haline döner. Yeni doğmuş bebeğinizin şekli 48 veya 72 saat içinde hızlı bir şekilde normal haline döner.
Bebeğiniz hayatın ilk zamanlarını nasıl karşılar?
Bebeğinizin hayattaki ilk saati en kritik zamandır. Sıra dışı bir ortam değişikliği önemli fiziksel değişiklikler yapılmasını gerektirir. Bebeğinizin ilk nefesi ile birlikte bebeğiniz hemen küveze alınmalı. Ciğerlerinin ilk defa şişmesi muazzam bir enerji gerektirir. Ciğerlerine kan gider ve daha evvel su ile kaplı olan organları da kan yoluyla oksijeni önemli organlarına taşır. Hemşirenin veya ebenin bebeğinize yaptıklarını izleyin. Bebeğinizle alakalı her türlü soruyu sorun, ne tür prosedürlerin izlenmesi gerektiği hakkında bilgilenin. Unutmayın bu sizin bebeğiniz ve onun sorumluluğu artık sizin.
Bebeğinize bağlanmanın en uygun zamanı ne zamandır?
Eğer mümkünse bebeğinizin mükemmel vücut kıvrımlarını inceleyin. Bebeğiniz çok güzel olacak şekli ve rengi nasıl olursa olsun. Bebeğinizin hayattaki ilk saatleri sessiz alarmları temsil eder. Başlardaki ağlamalarının ardından bebeğinizin kendini dünyayı tanımaya verir. Eğer ışık az ise gözlerini açar, annesinin ve babasının yüzlerine odaklanmaya çalışır. Annesinin, babasının, abisinin ve ablasının tanıdık yumuşak sesleri onu yatıştırır. Uyarıları almaya başladığı sıralar bebek annesinin memesini bulmayı yakalamayı ve emmeyi öğrenir. Eğer ilk temas başarılı olduysa ondan sonraki süt verme işlemi daha kolay olacaktır.
Bebeğinizden ne tür davranışlar bekleyebilirsiniz?
Bebekle muhteşemdir ve doğarken çok yeteneklidirler. Eğer ilaç almıyorlar kendi başlarına memeyi bulur ve beslenmeye başlarlar. Ellerini veya parmaklarını emerek kendilerini teselli ederler. Kıvrılarak sıcaklıklarını korurlar. Kendi kafalarını tutup kısa bir süreliğine kaldırabilirler. Gözleri 25-30 santimetreye kadar rahatlıkla odaklanabilir, bu mesafe annesi veya babasının omzundan suratına olan mesafesidir.
Bebeğinizin doğumdan hemen sonra uyumak istemesi normal midir? Doğum çok yorucu bir tecrübedir ve doğumdan bir saat sonra anne ve bebeğin birkaç saat birlikte uyumasına izin verilmeli. Bebeğin daha sonra tekrardan sekiz saatlik bir uykuya yatması gayet normal.
Peg Plumbo