Bebeğin Sekizinci Ayı

Deb Anderson'dan Bebeğinizin 8. Ayı

Ufaklığınız artık hareketlidir. Etrafta emeklemekten ve bulduğu her heyecan verici neneyi eline almaktan hoşlanacaktır. Dikkat edin! Hepsinin gideceği yer ağzıdır. Güvenli diş halkaları sağladığından emin olun. Hiçbir zarar görmeden onları çiğneyebilir. Bazıları çok erken başlarken ortalama olarak bebekler 6 -12. aylarında diş çıkarmaya başlarlar. Genel olarak ön dişler patlar ( yukarıda ve aşağıda 4 tane). Ardından 4 tane azı dişi, bunun sonrasında köpek dişleri ve son olarak da 2 yaşındayken ikilik azı dişleri çıkar. Salya akması ( isilik, öksürme veya diyare aşırı salya sebepleri ile olur), gece uyanık olma, ısırma, iştah kaybı ve sinirlilik içeren diş çıkarma işaretlerine dikkat edin. Sert ve serin diş halkası sunarak pediatristinizin ve diş doktorunuzun tavsiyeleri ile diş çıkarma ağrısını yatıştırmaya yardım edin. Her çocuk farklı olarak diş çıkarır. Bazıları ağlayabilir, bazıları çok kötü hissederken bazıları çok kötü hissedebilirler.

Reklam
Reklam

Bebeğinizin 32. Haftası

Küçüğünüz ihtiyaçlarını belirtmek için kendi ifade tarzını geliştirdi. El-kol hareketlerini de eklediğinde repertuarını düzenli olarak geliştirmesini ondan bekleyin. Örneğin, kucağınıza gelmek istediğinde kollarını başının üzerinde tutabilir. Bu yeni çabaların çok çabuk farkına varacaksınız. Sizin kadar onunla zaman geçirmeyen ona bakan diğer kişiler için bebeğin yaptığı ifadeleri yorumlayarak meydana gelebilecek hayal kırıklıklarını sınırlamaya çalışın.

Ona bakan diğer kişilerle bir sorun yaşamazsan, neden siz onun etrafındayken sorun çıkardığını merak ederek kendinizi bulabilirsiniz. Küçük olabilir, fakat anne ve babayı nasıl yöneteceğini şimdiden bildiğinden emin olabilirsiniz. Sınırları zorlamayı deniyor. Onun isteklerini karşılamadan önce ne kadar ileri gidebileceğine dikkat eder. Artık sınırlıları belirleyerek sorumluluğu alır. isteklerinin evreye uygun olduğundan emin olun. Yemeğin saça veya yere değil de ağza götürülmesini öğretmek için çok erken olmadığını unutmayın.

Reklam
Reklam

Bebeğinizin 33.Haftası

Sizin küçük kaşif "içeride " ve "dışarıda" neşeyi öğrenirken oyun zamanı yeni bir anlam kazanır. Küçük küplerin nasıl büyük küplerin içerisine geçtiğine dikkat edecektir ve küçük nesneleri,kapların içerisine yerleştirmekten hoşlanacaktır. Küvetteyken, bir kabın nasıl suyla doldurulacağını öğretmeyi deneyin ve suyu boşaltmayı öğrendiğindeki neşesini izleyin.

Artık, hareket eden oyuncakları yakalamaktan hoşlanacaktır. Düşen objeleri seyretmek ona zevk verebilir. Bu oyun, yüksek bir sandalyede oturduğunda ve nesneler düşme mesafesine sahip olduğunda özellikle eğlenceli gelir. Yer çekimini test ederken, defalarca bardağını, diş kaşıyıcısını, kaşığını ve hatta yemek yiyeceğini yere atmaktan zevk alabilir.

Bebeğinizin 34. Haftası

Bu evrede, ufaklığınız yabancılardan korkabilir. Bir zamanlar herkese ona dokunması ve kucağına alması iznini veren cana yakın küçük delikanlı, yabancı biri odaya girdiğinde endişelenebilir. Başını kollarınızın altına sokmaya veya bacalarınıza sarılmaya karar verebilir. Bunun normal olduğunu kabul edin ve yeni bir kişiyi benimsemeyi öğrenirken, onun yanında kalarak uyum sağlamasına yardım edin. Onu rahatlatmak için onun yanında olmadığınızda daha da korkabilir.

Reklam
Reklam

Günlük bakımı için uykuya yatırdığınızda veya akşam dışarı çıkmak için onu bıraktığınızda size karşı çıkmaya devam edebilir. Birkaç hafta önce başlayan ayrılma endişesini hala yaşayabilir. Ayrılmadan önce veya döndüğünüzde ekstra ilgi göstererek ve onunla birebir zaman harcayarak ona destek olmaya devam edin.

Peek-a-boo gibi oyunlar oynamaya devam etmeniz, temelli gitmediğiniz ve kısa bir süre sonra geleceğiniz fikrini güçlendirmeye yardım edecektir.