Bebeğinizi kucaktan vazgeçirmenin yolları

Bebeğiniz kucağınızdan inmek istemiyorsa vazgeçirmek için bu önerilere kulak verebilirsiniz…

Halk arasında daha çokta büyük anneler tarafından söylenen bir durum vardır. “Bebeği kucağa alıştırma, fazla kucağa alırsan her seferinde kucak ister.” Bu durumun gerçekten böyle olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi hala yok fakat her çocuk annesiyle arasında güven bağı kurmak ister.
Güven bağı denilen şey ise bebekle anne arasında ilk 6 ay içerisinde kurulur. 9 ay boyunca annesinin rahminde bu dünyaya doğru yolculuk yapan bebeğin dünya ile arasındaki tek köprü ilk zamanlar annedir. Anne bebeğini bu süre zarfında bolca kucağına almalı ve onun yanında olduğunu, bu hayatta yalnız olmadığını hissettirmelidir.

Reklam
Reklam

Uzmanlar anne ile bebek arasına bu dönemde girmenin bebeğin gelecekteki yaşamı için pek sağlıklı olmadığı konusunda birleşiyorlar. Dünya ile iletişimini ilk 6 ay boyunca anne kucağından yapması onun ileriki yaşlarda güven ve sosyal hayat durumunu etkileyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Her ihtiyacı olduğunda yanında annesini hissetmesi bundan sonra yaşayacağı diğer aşamaları kolaylaştırma anlamında önemli bir zemin sağlamış olur.
Fakat ilk 6 aydan sonra bebek annesi dışında da bir dünyanın var olduğunu anlamaya başlar. Ve dünya ile kendi başına iletişim kurabilmenin yollarını arar. Kendi kendine bir şeyleri yapmayı, elini, kolunu, bacağını tanımaya, seslere tepkiler vermeye, renklere ve etrafında olaylara daha fazla tepki vermeye başlar.
İşte bu dönem bebeğinizin kişiliğini belirlemeye başladığı önemli başlangıçlardan biridir.Bu dönemde anne bebeğini ilk aylardaki gibi her saniye kucağa almamalıdır. Bebeğin kas ve beyin gelişimi için kendi kendine kalması, etraf ile ilgilenmesi ve bir şeyler öğrenmesi için ona fırsat tanınmalıdır.
Bu ayrışma başlangıcı süreci 6. aydan başlar 3. yaşın sonuna kadar devam eder. Bu süre zarfında bebeğinizle eğer ilk 6 ay içerisinde gerekli güven bağını kurabilmişseniz işiniz daha kolay olacaktır. Bebeğinizin bağımsızlaşma tutumuna ve çabasına saygı göstermeli ve onu desteklemelisiniz. Hayatı öğrenmesine kendi kendine bir şeyler yapmasına ve yalnız kalmaya onun da ihtiyacı vardır artık. Siz sadece ona gerekli ortamı oluşturmalı ve sadece gerekli zamanlarda yanında olduğunuzu ona hissettirmeye başlamalısınız.

Reklam
Reklam