Bebeğinizi Taşırken Dikkat!

Bebeği pusetle uzun mesafe taşımak, yere aniden eğilip kucağa almak…

Hemen her annenin çocuğunu taşırken sıkça yaptığı bu tür hatalar bel veya boyun kaslarının hasar görmesine neden olabiliyor. Üstelik omurilikteki hasarlar bazı durumlarda ilerleyebiliyor ve cerrahi müdahale gerektirebilecek kadar ağır seyredebilen bel veya boyun fıtığına da yol açabiliyor!

İnsanların yüzde 80'i hayatlarının bir döneminde bel ağrısı şikayetiyle karşılaşıyor. Boyun ağrısı da yine sıkça karşılaşılan sorunlardan birini oluşturuyor. Bel ve boyun ağrılarına en sık hatalı duruş, hatalı açıyla yük taşımak ve yine hatalı açıyla eğilmek veya kalkmak gibi davranışlar neden oluyor. Bu ağrıların çoğu kas zedelenmesinden kaynaklanıyor ve ilaç tedavisi ile boyunluk gibi yöntemlerle ortadan kalkıyor. Ancak kimi zaman kişinin vücut yapısı, kimi zamansa taşınan yükün ağırlığı veya hatalı davranışın şiddeti nedeniyle bu sorunlar bel veya boyun fıtığı gibi ciddi tablolar da oluşturabiliyor. International Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doçent Dr. İbrahim Sun, kadınlarda görülen fıtıklarda çocuğu hatalı taşımanın önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, "Annelerin yaptıkları en büyük hatalardan biri çocuklarını pusetle uzun süre taşımak. Özellikle yeni doğum yapmış annelerin kasları ve bağları zaten zayıf oluyor. Buna bir de çocuğun kilosuyla birlikte 8-10 kiloluk yük taşımak eklenince, bel veya boyun omurları ciddi boyutlarda hasar görebiliyor. Bunun sonucunda da fıtık oluşabiliyor.” diyor.Çocuğu hatalı taşımak fıtık nedeni

Reklam
Reklam

Belimizde yer alan 5 adet omur kemiğinin arasında ‘disk' adı verilen kıkırdaklar yer alıyor. Özel bir bağ dokusu organı olan diskin görevi; omurganın çeşitli hareketlere ve zorlamalara karşı dirençli olmasını, omurgaya uygulanan darbelerin emilmesini ve gücün çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasını sağlamak. Bel fıtığı beldeki omur kemikleri arasında bulunan bu disklerin aşırı zorlamalar nedeniyle fıtıklaşması sonucu ortaya çıkıyor. Boyun fıtığı da yine aynı mekanizmayla gelişiyor ve kişinin yaşam kalitesini ciddi boyutlarda düşürebiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, özellikle yeni doğum yapmış annelerin bel ile boyun fıtığı riski altında bulunduklarını belirterek, "Bebeği uzun süre pusetle taşımak, aniden eğilerek kucağa almak, çocuk kucaktan inmek için yere doğru hamle yaptığında beli aniden sağa veya sola eğmek omur kemiklerindeki diskleri aşırı zorluyor ve bunun sonucunda da bel ya da boyun bölgesinde fıtık gelişebiliyor.” diyor.

Reklam
Reklam

Ağrı en önemli sinyali!

Yrd. Doçent Dr. İbrahim Sun, bel veya boynunuzda ağrı oluştuğunda çocuğunuzu taşımayı hemen bırakmanız gerektiği uyarısında bulunarak şunları söylüyor: "Ağrı bel ya da boyun omurgasının zarar görmeye başladığını gösteren en önemli alarm mekanizması. Bu durumda çocuğunuzu taşımaya devam ederseniz bel veya boyun fıtığına neden olabilecek durumlar oluşabiliyor. Dolayısıyla ağrı oluştuğunda hemen durmalı, çocuğunuzu uygun bir yere bırakmalı ve mümkünse taşımaya devam etmemelisiniz. Eğer tek başınaysanız ve çocuğunuzu taşımaya siz devam etmek zorundaysanız, bir süre dinlenmeyi asla ihmal etmeyin.”

2-3 gün içinde geçmeyen ağrı ihmale gelmez

Çocuğunuzu taşıdıktan sonra ister hemen ister saatler sonrasında ortaya çıksın, ağrı geliştiğinde kaslarınızı mutlaka 2-3 gün dinlendirmeniz gerekiyor. Eğer dinlenmenize rağmen bel veya boyun bölgeniz ağrımaya devam ederse, bu yakınmanıza bacak veya kol ağrısı, refleks ya da his kaybı gibi yakınmalar da eşlik ederse zaman kaybetmeden mutlaka bir hekime başvurun. Çünkü bu şikayetlerinizin nedeni bel veya boyun bölgesinde gelişen fıtık olabiliyor.

Reklam
Reklam

Cerrahi müdahale gerekebilir

Yrd. Dr. İbrahim Sun, bel veya boyun bölgesinde gelişen ağrıda ilk basamak olarak ilaç tedavisine başvurulduğunu belirterek tedavi yöntemlerini şöyle sıralıyor: "Sorun bu yöntemlerle geçmiyorsa ve sinir basısı mevcut değilse fizik tedavi gerekebiliyor. Her iki yöntemden de sonuç alınamadığı durumlarda ise cerrahi müdahaleye başvurulabiliyor. Ancak tedavi öncesinde sorunun altında yatan neden mutlaka tespit edilmeli. Çünkü çok büyük bir fıtık oluşmuşsa ilaç veya fizik tedavi ile zaman kaybedilmemesi ve hemen cerrahi müdahaleye başvurulması şart.”

Çocuğunuzu taşırken nelere dikkat etmelisiniz?

•Çocuğunuzu pusetle taşımaktan kaçının. Başka çareniz yoksa pusetini üstüne yerleştirebileceğiniz bir çocuk arabasıyla taşımaya özen gösterin.

•Eğer pusetle taşımak zorundaysanız her 100 metrede mola verin. Puseti yere bırakırken belinizi veya kalçanızı değil, dizlerinizi kırarak dik olarak eğilmeyi ihmal etmeyin.

•Çok ağır olmayan, kolay taşınabilir pusetleri tercih edin ve özellikle çocuk arabalarına monte edilebilen pusetleri kullanmaya özen gösterin.

Reklam
Reklam

•Belinize fazla yük bineceği için çocuğunuzu ayaktayken kucağınıza almayın.

•Çocuğunuzu bir yere dik olarak oturduktan sonra kucağınıza alın. Kucağınızdayken ayağa kalkmayın.

•Çocuğunuz kucağınızdayken belinizi sol veya sağ tarafa eğerek yere bırakmayın.