3 aylık bebeğiniz büyüyor ve her geçen gün gelişimi görmek sizi mutlu ediyor. Bebeğiniz yeni bir görünüm kazanacak ve bu ay ellerini bulmak, daha fazla gülümsemek ve belki de belki de gece boyunca uyumak gibi kazanımlar elde edecek. Sizin de bebeğiniz 3 aylıksa ve 3 aylık bebek gelişimini merak ediyorsanız detaylar haberimizde.
Bebeğiniz bu dönemde sese ses ile karşılık verir. Destek ile kucakta oturabilir. Yine bu dönemde bebeğin yüz ifadeleri ve sesi güçlenir. Elleri genellikle açık durur. Artık ağzını gözlerini yani yüzünü keşfetmeye başlar. Bir nesneyi baştan sonuna kadar gözleri ile takip edebilir. Nesnelere vurabilir, el ve kollarını hareket ettirebilir. Elleri, bebeğinizin dikkatini çeker. Parmaklarını hareket ettirmeye ve ellerini izlemeye devam eder. El çırpmayı keşfeder. Konuşma sesini diğer seslerden ayırt edebilir. Dinlemek için emmeyi bırakır. Başını sesin kaynağına doğru çevirir. Bebeğiniz artık başını kontrol edebilir. Başını dik tutabilir hatta 45 dereceye kadar kafasını kaldırabilir. Ayakları üzerinde tuttuğunuzda dik durmaya çalışır ve adım atma hareketleri yapar. Ancak yürümesi için daha zaman vardır. Yavaş yavaş olaylar arasında bağlantı kurmaya başlayacak ve bu durumda bebeğinizin sebep-sonuçlarının başlangıcı olacaktır. Bu dönemde bebeğinize ilgi göstermeyi ihmal etmeyin. Bu dönemde bebeğiniz çevrenizdeki insanlara daha fazla ilgi duyar hale gelir. Oyuncakları sıkıca elleri ile kavrayabilir. Nesnelere uzanarak onları yakalayabilir.
Üçüncü aya geldiğinde bebek dünyayı keşfetmek için hareket etmeye başlar. Kaslarının güçlenmiş olması, dünyayı gözetlemesi için ona yeni görüş açıları sağlamaktadır. Hareketleri daha amaca yönelik olmaya başladıkça, yeni doğmuş bebeğe özgü reflekslerinin kaybolduğunu fark edeceksiniz. Bebeğiniz bu dönemde, karnının üzerinde yatarken başını ve omuzlarını kaldırabilir. Bazı bebekler kollarını uzatıp dirseklerinin üzerinde bile durabilirler. Bu, etrafı seyretmeleri için onlara daha fazla imkan verir. Ayrıca, karnının üstünde yatarken yukarıya ve yanlara bakmak bebeğin boynunun güçlenmesini ve baş kontrolünü daha da arttırır. Bebeğin baş kontrolünün artması demek, onu oturma pozisyonuna getirirken başının daha az arkaya düşmesi demektir. Bebeğinizin sırtını dayayarak kucağınıza oturttuğunuz zaman, başını birkaç saniyeden daha uzun süre dik tutabilir.
Bebeğinizin beynindeki sinir hücreleri olgunlaşıp diğer beyin hücreleriyle bağlantı kurdukça ve yağlı miyelin sayesinde yalıtımları sağladıkça, beyni, vücudunun geri kalan bölümünde daha fazla kontrol olanağı kazanacaktır. Bunu anlamak için bebeğin, incelemek için elini yukarı kaldırmak veya bir oyuncağa uzanmak gibi bir amaca yönelik hareketlerini gözlemlemek yeterlidir. Bu bilinçli motor becerilerini başarmak, düşünme, akıl yürütme ve planlama becerilerinde ustalık ve maharet gerektirir. Merak, kafa yorma, deneme ve yanılma bu dönemdeki zihinsel gelişimlerine örnektir.
Ebeveynlerinin ve ailesinin bebeğin yaşamındaki en önemli insanlar haline gelmesi fazla uzun sürmez. Bebeğinizin dünyası tamamen sizler üzerinde yoğunlaşır. Sizlerin günlük yaşamlarına dahil olup izleyerek, dinleyerek ve ipuçlarını değerlendirerek insanların birbirleriyle nasıl ilişki kurduklarını öğrenir. Bebeğiniz ilk ilişkilerini ailesiyle kuracaktır.
Karın üstü yatarken başını ve göğsünü kaldırmak
Karın üstü yatarken kollarıyla vücudunun üst kısmına destek vermek
Oturma pozisyonundayken başını daha uzun süreler dik tutmak
Ellerini göz hizasına getirip oynamak
Ellerini ağzına sokmaya çalışmak
Ellerini açıp kapamak, parmaklarını hareket ettirmek
Kısa sürelerle oyuncakları tutmak
Bacaklarını esnetip tekme atmak
Uzun mesafeyi görme yeteneğini geliştirmek
Bildik kişi ve nesneleri uzaktan tanımak
Gözlerini ve ellerini koordineli bir şekilde kullanmak
Farklı renk, tat ve kokuları ayırt etmek
Başını sesin olduğu tarafa çevirmek
Göz teması kurmak
Ailesinin ve tanıdığı kişilerin yüzlerini görmekten mutluluk duymak
İçinden gelen duyguları ifade etmek için iletişim becerilerini ilerletmek
Bazı sesleri, hareketleri ve yüz mimiklerini taklit etmek
Kendi kendini eğlendirmeyi öğrenmek
Ses repertuarını genişleterek ciyaklama, homurdanma gibi sesler çıkarmak.