Bağışıklık sistemi dış etkenlere karşı vücudun korunması, hayat boyunca süren bir takım olayların denge ve düzen içinde devam edebilmesi için gerekli bir sistemdir. Bebeklerde bağışıklık sisteminin yeterli olgunluğa ulaşması 2-3 yıl sürüyor. Aşılar, çevresel koşullar, genetik faktörler, yakalandıkları hastalıklar ve elbette ki beslenmenin bağışıklık sistemi üzerine ciddi etkileri var. Bu yıllar süresince bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek, hatta yanlış uygulamalarla güçten düşmesine izin vermemek için dikkat etmeniz gereken noktalar var.
Hayatının ilk iki yılında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sağlıklı bebekler yetiştirmek için uygulamanız gereken bazı beslenme kuralları vardır.
İlk iki yıl içinde özellikle dikkat edilmesi gereken beslenme ayrıntıları şöyle sıralanıyor:
* İlk iki yıl içinde anne sütü devam etmesi
* Hangi ayda hangi besine başlanması gerektiğinin belirlenmesi ve alerji oluşma riskinin olabildiğince azaltılmalı
* Bebeklerin her besini sevmesi ve reddetmemesi için doğru yollar izlenmesi
Yiyecek tipleri ise temel olarak aşağıdaki gibi sıralanıyor:
* Tam tahıllı gıdalar
* Sebzeler ve meyveler
* Et, tavuk, balık (demir ve çinko)
* Yumurta
* Süt ürünler
Bu gıdalar anne sütü ile beslenen bebekler için ilk altı ay sonrası verilmeye başlanır. Ek gıdaların bebekte alerjik reaksiyon oluşturmaması için dikkat edilmeli ve bağışıklık sistemine iyi geleceği düşünülerek yanlış zamanlarda ve erken dönemde ek gıdalara başlanmamalıdır.
Bebeklerde daha güçlü bağışıklık sistemi oluşturmak ve alerjik reaksiyon oluşma riskini düşürmek için bu sistemi izleyebilirsiniz:
* Buğday, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerine başlamak için; bebeğin 1 yaşını geçmesini beklemek.
* Yumurta akı ve balık tüketimine başlamak için 2 yaşını geçmesini beklemek.
* Fıstık, deniz mahsülleri ve çerez tüketimi için 3 yaşını bitirmesini beklemek. Böylece daha güçlü bağışıklık oluşturmasını sağlayacak doğru beslenme programı oluşmuş olur.
Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladıkça sebze ve meyveleri mümkün olduğu kadar çiğneme, ısırma yöntemiyle tükettirmek sebze ve meyvelerde bulunan vitamin ve antioksidanların daha doğru alınmasını sağlayacaktır.
Sebzeler ve meyveler C vitamini ile antioksidan değeri çok yüksek maddeler içerirler. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini destekler ve güçlenmesini sağlar. Antioksidanlar hücrelerin deforme olmasını engeller ve kanda bağışıklık güçlendirici etki yaratırlar. Böylece hastalıklara karşı bebeğiniz güçlenir.
Bebeğinize her renkte gıdayı tüketmeyi öğretmelisiniz ancak vitamin kayıplarının yaşanmamasına da dikkat etmek gerekir.
Doğru pişirme yöntemleri kullanmalısınız. Kesme ve rendeleme vitamin kaybını arttıracağı için bebeğinize dişleri çıktıktan sonra çiğnemeyi öğretmelisiniz.
Demir eksikliği de bebeğinizin sık hastalanmasına sebep olabilir. Bu sebeple kansızlık oluşmamasına dikkat etmeli, demirden zengin gıdalarla bebeğin beslenmesi desteklenmelidir. Çinko da büyüme ve bağışıklık sistemini etkileyen bir mineral olduğu için eksikliğine dikkat etmek gerekir. Zamanı geldiğinde Omega 3 den zengin balık tüketimini arttırmak bağışıklık sistemi için önem taşır. Son araştırmalarda obez bebeklerin bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu görülmüştür, bu sebeple bebeklerinize boş kalori alacakları gıdaları vererek onları şişmanlatmayın.
Bebeğinizin çinko ve demir alımını sağlamak için balangıçta kuzu eti verebilirsiniz. Omega 3 tüketimi için haftada 2 defa balık tüketmesi, yarı pişirilmiş (ısı ile vitamin kaybettirmeden) sebzeler ve dilimlenmiş meyveleri de dilimleyerek yedirebilirsiniz (vitamin ve antioksidanlar için)