Bebeğinizin Beslenmesi Planlanmalı Mı?

Bebeğinizin beslenmesini planlamalı mısınız?

Soru: 12 haftalık bebeğim geceleri 4 saat uyuyor ve sonrasında her iki saatte bir beslenmek için uyanıyor. Gün içinde de yaklaşık iki saatte bir besleniyor. Bebeğim sadece tek göğüsten besleniyor ancak gelişimi çok iyi gözüküyor. Bunun yanında artık çok yoruldum! Bebeğimin beslenmesini düzenlemeli miyim? Ve bir kere de daha fazla süt emmesini sağlayıp beslenme aralarını daha uzatmalı mıyım?

Cevap: Yeni bir anne olarak uzmanlardan, arkadaşlardan, akrabalardan sürekli tavsiye almak sizin için kafa karıştırıcı olabilir. Kendi anneniz bebeğin beslenme sürelerini düzenleyerek kendinize daha fazla vakit ayırmanızı söyleyebilir. Ancak ben süt bebekleri için beslenme sürelerinin düzenlenmesini tavsiye etmiyorum.

Reklam
Reklam

Fiziksel olarak anne sütü iki saatten kısa bir sürede sindirilir. Dolayısıyla bebeğiniz sindirimden sonra tekrar acıkır. Beslenme sürelerinin arasını açmak sütünüzün azalmasına ve bebeğinizin sağlığının olumsuz etkilenmesine sebep olur.

Saate bakmak yerine bebeğinize bakmak size bebeğinizin açlığını kontrol etme imkanını sunar. Acıktığını en iyi kendisi bilir. Eğer siz bebeği acıkmadığı halde yemeye zorlarsanız, bebeğinize kendi işaretlerini önemsememeyi öğretirsiniz. Bence uzun süre zarfında bu durum tehlikeli bir hal alır.
Bebeğinizin geceleri daha uzun süre uyumasını sağlamak için bebeğinizi gün içinde daha fazla beslemelisiniz. Bebeğinizi taşıyarak onunla ten teması yapmaya özen gösterin. Bebeğinize karanlık, sessiz bir oda yerine iyi aydınlatılmış bir odada uyumasına izin verin. eğer bebeğiniz hareket etmeye, parmaklarını emmeye ve sesler çıkarmaya başladıysa onu alın ve emzirin.

Bebeğinizle beraber dinlenin, iyi beslenin ve düzenli egzersiz yapın. Yeni anne iseniz kendi ihtiyaçlarınızı hatırlamak oldukça zorlaşır. Fakat kendinize iyi bakın çünkü bu çok önemli. Yardıma ihtiyacınız olduğunda eşinize, arkadaşlarınıza yada ailenize danışın.

Reklam
Reklam

Bebeğinizin sütünüzle gelişemediğini mi düşünüyorsunuz? Bana göre sütünüz çok fazla. Bebeğinizin tek göğsünüzden emiyor olmasını umursamayın. İyi dileklerimle!
Debbi Donovan