Bebeğinizin Kilosu

Bebeklerin çok şişman ya da zayıf olması, anne babalar için endişe kaynağıdır.

Bebeklerin çok şişman ya da zayıf olması, anne babalar için endişe kaynağıdır. Şişman bebeğin ileride şişman olacağı, zayıf bebeğin ise sağlıksız olduğu endişesi ile anne babalar mutsuz olur. Aslında anne babaları mutlu etmek küçük bir bebek için bile zordur. Çocuklar doğumdan itibaren ayda bir, bir yaşından üç yaşına kadar da iki ayda bir tartılmalıdır.

Çocuklardaki ölçümler arasında kilo artışı görülmezse, aksayan bir şeyler olduğundan şüphelenilebilir. Eğer doktorunuz çocuğunuzun normal gelişim sınırları içinde olduğunu söylüyorsa (bkz. Kız ve erkek çocuklar için gelişim grafiği), çocuğunuz normaldir.

Reklam
Reklam

Siz yemek yediğinizde doyduğunuzu nasıl anlıyorsanız, bebeğiniz de anlıyordur. Ona "çok zayıf, doymamıştır; biraz daha yedirelim" gerekçesi ile yemek yedirmek yanlıştır. Bırakın bebeğiniz ne kadar yemek yemek istediğine kendisi karar versin.

Bebeklerin az beslendiği, gelişim eğrisindeki gerileme ile anlaşılabilir. Eğer böyle bir gerileme yoksa, az yiyor diye düşünmenize gerek yoktur.

Bebeklerin çok şişman olması da, ileride çok şişman olacakları anlamına gelmez. Bebeklere, zayıflamaları için rejim uygulanmaz. Ancak yeme şekilleri daha sağlıklı hale getirilerek uygun kiloda olmaları sağlanır. Bebek uzun süre aşırı kiloda devam ederse, hareketleri ağırlaşacaktır.

Hareketlerinin ağırlaşması, kilosunun daha da artmasına ve kısır döngüye girmesine neden olabilecektir. Ancak, tombul görünümlü bir bebek normal sınırlar içinde olabilir. Çünkü, bebeklerin kas dokuları çok gelişmediği için yağ dokuları daha fazla görünür. Yürümeye başladıktan sonra genelde kilo verirler. Yürümeye başladıktan iki üç yıl sonra hâlâ tombul bir bebekse, bu ileride şişman olacağının göstergesi sayılabilir. Ancak, 4-5 aylık bir bebek tamamen sağlıklı besleniyorsa, şişman ya da zayıf diye endişelenmek yersizdir.

Reklam
Reklam