Ankara - ABD'de bir bilim adamı, bebeklerin ana dillerini nasıl öğrendiklerini tespit edebilmek için bir bebeği 3 yıl boyunca, uyanık olduğu her an kameralarla izleyecek.
"Human Speechome Project" adı verilen proje kapsamında, bebeğin dil öğrenmeyle ilgili gelişimi hakkında 400 bin saatlik malzeme toplanması planlanıyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden Prof. Deb Roy'un oğlunun izlenmesi için evine kameralar ve mikrofonlar yerleştirildi.
Bebeklerin ana dillerini nasıl öğrendiğine ilişkin tartışmalar sürüyor. Ebeveynin çocuğuyla ilgilenirken sarf ettiği sözleri dinlemenin dil öğreniminde önemli yer tutuğuna inanılsa da, bu durum, çoğu çocukta görülen hızlı gelişimi tek başına açıklamakta yetersiz kalıyor.
Lisan öğrenmeyle ilgili genlerin ve çevre faktörlerinin de, çocukların konuşmayı öğrenmesinde diğer etkenler olduğu düşünülüyor.
Yeni projeyle, elde edilen kayıtların incelenmesi suretiyle çevrenin ana dil öğrenimi üzerindeki etkisinin ölçülmesi bekleniyor. Örneğin, Prof. Roy'un oğlunun ilk kelimeleri nasıl öğrendiğini saptamak için, kayıtlarda bu kelimeleri kimlerin kullandığı, nerede kullandığı ve bu esnada çocuğun ne yapıyor olduğuna bakılacak.
Bundan 9 ay önce, Prof. Roy'un oğlu dünyaya geldiğinde başlatılan proje kapsamında, 14 mikrofon ve her yönü izleyen 11 kamera kullanılıyor. İzleme sistemi sabah saat 08.00'de çalıştırılıyor ve akşam 10.00'da kapatılıyor.