İhtiyacınıza uygun bebek arabalarının standart ve markaya göre değişen özellikleri..
**Her arabada olan standart özellikler
5 noktalı emniyet kemeri**
Bebeğin arabasında güvenle seyahat edebilmesi için gerekli olan kemerler artık en basit baston pusette bile var.
360 derece dönen ön tekerlekler
Arabayı kolay bir biçimde kontrol edebilmek ve sağa sola yönlendirebilmek için ön tekerleklerin kendi ekseni etrafında dönebilmesi şart.
Arka tekerlekler için fren sistemi
Bebek arabasındayken kısa süreli durmalarda bebeğin güvenliğini sağlamak ve arabayı sabit tutabilmek için artık her arabada arka fren sistemi mevcut. Bazıları tek hareketle her iki tekerleği kilitleyebiliyor.
Güneş koruyucu tente
Çoğunlukla yaz ayları için kullanılan tenteler aslında soğuk ve rüzgarlı havalarda da yağmurluk ve rüzgarlıkların arabaya, sabitlenmesi için gerekiyor.
Ayak koyma bölümü
Büyüyen ve boyu uzayan bebeğinizin ayaklarının yere sürünmemesi ve araba hareket halindeyken tehlike yaratmaması için ayak koyma bölümü mutlaka olmalı.
Marka ve modelline göre değişen özellikler Yatışı ayarlanabilen sırt dayama kısmı
Bebek arabalarında kullanım yaşını belirleyen kriterdir. O aydan itibaren kullanılabilen arabalar tam yatış özelliğine sahip olanlardır. Tam yatmayan yani 180 derece açı yapmayan bebek arabalarını bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra tercih etmelisiniz. Ya da bu arabalara uyumlu bebek taşıma koltuklarını, portbebelerini alarak 6-7 aya kadar bunlarla bebeğin yönü size bakacak şekilde kullanmalı, bu aylardan sonra da arabanın kendi oturma bölümünü kullanıp bebeğin yönünü karşıya çevirerek etrafı görmesini sağlayabilirsiniz.
Tekerlek sayısı
Son yıllarda üç tekerlekli bebek arabaları revaçta. Manevra kabiliyetinin bu arabalarda daha kolay olduğunu söyleyenler olsa da birçok dört tekerlekli araba da aynı performansı sergiliyor. Hatta bazı bebek arabaları önde dört arkada dört toplam sekiz tekerlekle size farklı alternatifler sunabiliyor.
Çift yönlü olması
Özellikle bebeğin doğumundan itibaren kullanıldığı arabalarda aranılan bir özellik. Bazı modellerde çift yön özelliği itme kolunun yer değiştirmesiyle bazılarında ise oturma panelinin ters çevrilerek yön değiştirmesi ile sağlanıyor.
360 derece dönebilen dört tekerlek
Çift yönlü kullanılabilen bebek arabalarında artık tercih sebebi olan bir özellik. Arabanın yönünü itme kolundan değiştiriyorsanız bütün tekerleklerin kendi etrafında hareket edebiliyor olması önemli. Arabanın ön tarafında kalan tekerlekleri aktif hale getirirken, arka tekerleri sabitleyebilmek kullanım kolaylığı sağlıyor.
Özellikle üç tekerlekli bebek arabalarında itme koluna takılan el fren sistemi ani manevralarda kolaylık sağlıyor.
Tekerlek büyüklüğü
Artık bebek arabalarının tekerlek büyüklüklerinde tek bir standarttan bahsetmek mümkün değil. Şişme ya da dolma boy boy tekerlek ebatları anne babaların göz zevkine de hitap ediyor. Küçük tekerlekler bagaj yerleşimde kolaylık sağlarken, büyük tekerlekler bebeğe yolculuk esnasında sarsıntıyı daha az hissettiriyor.
Kumaşı
Eskiden bebek arabasının kumaşı çok da önemsenmeyen bir konuydu. Ancak bebeğin sağlığı üzerindeki etkisi fark edildikçe hem anne babalar hem de üreticiler daha duyarlı olmaya, bebeği terletmeyen, yıkanabilen kumaşları tercih etmeye başladılar.
Aksesuarları
Bazı bebek arabası modelleri, renklerine uygun çanta, rüzgarlık, yağmurluk, şemsiye vs. aksesuarları ya araba ile birlikte hediye ediyorlar. Ya da ek olarak satışa sunuyorlar.
Ebeveyn itme kolunun şekli
Baston tarzı itme kolu yada tam tutuş sağlayan klasik itme kolu. Tercih size kalmış.
Özellikle annelerin önem verdiği bir konudur. Bebekleriyle tek başlarına sokağa çıktıklarında kolay, pratik toplanıp açılabilen arabalara sahip olmak isterler. Baston tarzı arabalar daha kolay açılıp kapanabilen modeller olmakla birlikte, artık klasik puset görünümlü ama tek bir hareketle yada düğmeyle açılıp kapanabilen modellerde çıktı. Hatta baston arabalardan daha kolay toplanabilen üç tekerlekliler bile var.
Ağırlığı
Kullanılan metal aksam ve büyüklüğüne göre arabanın kilosu değişmekle birlikte artık üreticiler mümkün olduğunca hafif arabalar tasarlıyorlar. 5 kiloya kadar hafifliği olan bebek arabaları mevcut.
Hangi ihtiyaca hangi araba?
Bebeğinize araba alırken aşağıdaki soruları kendinize sorun.
Evim apartman dairesi mi? Müstakil mi? ( Arabayı nereye koyacağım?)
Kaçıncı katta oturuyorum? (Arabayı merdivenlerden tek başıma mı çıkaracağım?)
Arabamın bagajı yeterli büyüklükte mi? (Büyük tekerlekler sığar mı?)
Toplu taşıma araçlarına sık sık biniyor muyum? (En hızlı ve kolay otobüse nasıl binerim?)
Bebek arabasını kaçıncı ayda kullanmaya başlayacağım? ( Taşıma oto koltuğu kullanıyor muyum?)
Evim şehir merkezin de mi? (Cadde ve sokaklarda rahat gezilecek bir büyüklükte mi?)
Sırt ağrım var mı? (Tek başıma arabayı kaldırabilir miyim?)