Bebek Kundaklama

Bebek ne zaman, neden ve nasıl kundaklanır?

Yeni doğmuş bebeğinizin yeni ve kocaman bir dünyaya alıştığı ilk haftalar onun için rahatsızlık verici olabilir. Onu kundaklamanız veya bir battaniye ile sıkıca sarmanız onun çevresine alışırken daha güvenli hissetmesini sağlayacaktır.

Kundaklamanın nedenleri

Eğer bebeğiniz kendi kas hareketlerinden veya korkudan uyumakta zorluk çekiyorsa.
Eğer bebeğiniz bilinmedik bir sebepten rahatsızlık duyuyorsa.
Eğer bebeğiniz el ve ayaklarını serbestçe hareket ettirmesinden üzgün görünüyorsa.

Reklam
Reklam

Hatırlamanız gereken ipuçları
Kundaklama, sadece doğumdan sonraki birkaç hafta etkili olabilir. Hareket etme imkanı olmayan bebeğinizin bir ay kundaklanması onun hareket etme gelişimini sınırlayacaktır.

Bebeğinizi özellikle sıcak bir odada kundaklamayın çünkü aşırı sıcak ortam bebeğinizde SIDS riskini arttıracaktır.

Bebeğiniz kundaklanmaktan hoşlanmıyorsa sorun değil. Sizin onun hareketlerine bakarak onun en konforlu olduğu yeri bulacağınızı unutmayın.
Bebeğinizi sallanan bir kundakta tutmanız onun daha güvenli hissedeceği bir başka yöntemdir. Her ikinizin de en rahat olduğu pozisyonu deneyerek bulabilirsiniz.

  • Battaniyenin bir ucunu kıvırın. Bebeğinizi katladığının battaniyenin ortasına başı köşeye gelecek şekilde koyun.
  • Battaniyenin sol köşesini bebeğinizi saracak şekilde göğsüne doğru koyun. Sağ kolunun vücuduna yakınken sardığınızdan emin olun. Daha sonra bebeğinizin sol kolunu kaldırarak battaniyeyi vücudunun altına sokun.
  • Battaniyenin altını yukarıya doğru çıkartın ve ya terse doğru kıvırın ya da ilk kıvırdığınız yere sokun. Daha sonra bebeğinizin sol kolunun vücuduna yakın olmasına dikkat ederek son köşeyi bebeğinizi saracak şekilde çekin.
  • Battaniyeyi çekerek bebeğinizin arkasına sokabildiğiniz kadar sokun. Bebeğinizi kucağınıza alırken onu iyice sarın.
Reklam
Reklam

İpucu: Bebeğiniz uyurken kolunu kıpırdatmak isterse endişelenmeyin. Bazı bebekler kollarını hareket ettirememekten hoşlanmaz. Onu sararken kollarını battaniyenin dışında bırakın. Bebeğiniz daha doğal bir pozisyonu tercih edebilir.