Bebek Yapmak: Üreme Döneminiz

Doğurganlık bilinci alışık olmadığınız bir süreç olabilir. Vücudunuzun özel doğurganlık belirtilerini kolayca anlayabilirsiniz.

Doğurganlık bilinci alışık olmadığınız bir süreç olabilir. Vücudunuzun özel doğurganlık belirtilerini kolayca anlayabilirsiniz.İdrak değişiminizi geliştirmeyi yada hamile kalmaktan sakınmayı isteyin veya istemeyin benzersiz olan doğurganlık döneminizin daha fazla bilincinde olmanın size yardımı olabilir. Ayrıca vücudunuzun kendi uyumu hakkında bilgili olmak ileriki regl dönem zamanını bilmeniz açısından size yardımcı olur ve de hamile olup olmadığınızı erkenden anlamanıza yardımcı olur. Normal halinizden farklı olarak bir deviyasyon saptamanız halinde olası sağlıksız değişikliklere karşı sizi uyarabilir. Vücudumuzda farkına vardığımızda bu sağlığımızı korumak için bile uyarıcı olabilir.

Reklam
Reklam

Kişisel doğurganlık belirtilerinizin nasıl daha fazla farkına varabilirsiniz?

Vücudunuzun doğurganlık belirtilerine alışmak 3 temeldoğurganlık belirtilerini içerir. Bunlar; basal vücut sıcaklığı (BBT), servikal serkesyon değişiklikleri ve servikal durumdur. Doğurganlığın bu 3 temel belirtileri kadınlık siklusu boyunca değişiklik gösterir. Bu değişiklikleri gün ve gün gözlemleyerek ve kayıt ederek kendi doğurganlık düzeninizi keyfetmeye başlayacaksınız.

Menstrüal siklusunuz:doğurganlığınızı anlamanızın anahtar yolu

Kendi doğurganlık belirtilerinizi anlamada, menstrüal süresince vücudunuzda süre gelen değişikliklerin farkında olmanızın önemi büyüktür. Gebeliğin özel bir siklusde oluşmadığı zaman, ana rahminin östrojen ve progesteron seviyeleri menstrüalin ilk evresinde çok düşüktür. Hamilelik sürecinde ana rahminin üreme ve büyümesi uyarılarak östrojen seviyeleri artmaya başlar. Mentrüal siklusun ilk iki haftasında östrojen hormonun dominanttır. Ovülasyondan önce siklusunuzun yaklaşık 14. gününde, overlerden biri yumurtanın salımını uyararak östrojen seviyesi en yüksek noktaya ulaştırır. İlk önce bir yumurta serbest kalır ve onu takriben de 12 ila 24 saate kadar da döllenebilir. Bu, hamileliğin başarılı olması için cinsel ilişkiye girmenin en iyi zamanıdır. Ovulasyonu takiben östrojen seviyesi azalır ve pregesteron artar ve ileriki haftalara kadar baskın konuma geçer. Progesterone daha yoğun bir şekilde döl yatağının matureye sıralanmasına sebep olur. Böylece döllenmiş olan yumurtayı besleyebilir ve destekleyebilir. Döllenmiş yumurtanın aplikasyonu oluşmazsa, 48 saat içerisinde reglin başlamasına neden olarak progesteron seviyesi düşer.

Reklam
Reklam

Basal vücut sıcaklığınızı nasıl ölçebilirdiniz?
Basal vücut sıcaklığınızı ölçmeye başlarken aşağıdaki başlıkları takip etmenize yardımcı olabilir.
Vücut sıcaklığınızı ölçerken özel termometre kullanmanız önemlidir.
Civa termometre kullanıyorsanız, yatağınıza yatmadan önce termometrenizi yerleştiriniz.
Onu yatağınızdan kolayca uzanabileceğiniz bir yerde saklayınız.
Vücut sıcaklığını kayıt etmek için yatağınızın yanına çizelge oluşturunuz ya da bir not defteri saklayınız.
Sabah ilk iş olarak vücut sıcaklığınızı ölçün hatta banyoya gitmeden önce.
Vücut sıcaklığınızın mümkün mertebe her sabah benzer olması önemlidir.
Termometreyi okumadan önce 5 dakika kadar bekletiniz.

Regl süresince basal vücut sıcaklığınızın ne olmasını beklersiniz?

Vücudunuzun temel sıcaklığı yada normal haldeyken ki vücut ısınız ovülasyondan önce ki menstrüal dsiklusun ilk iki hafta süresince daha düşüktür. Östrojen hormonunun yapısı temel vücut ısısının düşük olmasını sağlar. Vücut ısısı tipik olarak 970 Fahrenayttan (F) 97.50 Fahrenayta (F) kadar değişiklik gösterecektir. Ovülasyondan hemen sonra progeresteron ısıyı bir nebze artırır. İleriki menstrüal (regl)dönemininize kadar tipik olarak en az 0.4 dereceden 0.6’ya kadar yükselme gösterir. Bu ısı artışı ovülasyonun oluştuğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer temel vücut ısınız menstrual döneminizdeki yüksek seviyede kalmış ise hamilelik göstergesi olabilir.

Reklam
Reklam

Ateşin olması, duygusal bozukluk, yetersiz uyku, alkol tüketimi yada elektrikli battaniye kullanımı veya ısıtıcı yatak sizin temel vücut sıcaklığınızı etkileyebilir.

Temel vücut sıcaklığınızı çizelge şeklinde not alınız
Gün begün menstrüal siklusunuzun kaydını tutarak yada çizelge oluşturarak kaydediniz. Eğer adet görüyorsanız ve seks yapmayı seviyorsanız vücut ısınızı ve vücut ısınızın değişiklik gösterme nedenini (eğer varsa) her gün kayıt ediniz. Çizelge sizin için sadece çok önemli olmakla beraber doğurganlık amaçlarınızı (hamile kalmanız veya hamilelikten sakınma gibi) başarmanıza yardım olan önemli olan bilgiyle sağlık bakımınızı sağlayacaktır.

Nem Siklusu: Servikal salgınızı nasıl kontrol edebilirsiniz?

Servikal mukus serviks içerisinden geçebileni ya da geçemeyeni koruyarak uterus (ana rahmi) için bir kapıcı görevini üstlenir. Salgılarınız siklunuz süresince oluşan hormanel değişimlere karşı değişiklik gösterir. Menstrüalinizin akış miktarı düşüş gösterir. Tipik olarak birkaç gününüz ‘kuru’ olarak geçecektir. İlk hafta içerisinde servikal salgılarınızın kötü ve zayıf olduğunu fark edebilirsiniz. Ovülasyon başında servikal mukusunuz daha kremsi ve parmaklarınızın arasında uzatılabilen salgılar kaygan şeklinde olacaktır. Bu sizin doğurganlılığınızın, prezante edilen herhangi bir sperm için kaygan bir anayol gibi harekete geçen mukuslarınızla en yüksek seviyede olduğunu gösterir.

Reklam
Reklam

Vajinanız kuru mu, nemli mi yoksa çok mu ıslak?
Parmağınızda ve ya ince bir mendil üzerinde herhangi bir sağlı kalıyor mu?
Servikal mukusunuz çok esnek ve kaygan mı yoksa kremsi ya da yapışkanımsı mı?
Salgınız parlak mı, beyaz mı yoksa salgınız yok mu?
Salgınızı iki parmağınız arasında gerebiliyor musunuz? (Eğer yapabiliyorsanız mukusunuz çok fertile (doğurganlık için uygun)).

Cinsel tahrik gücünüzün, sperma yapınızın, kaydırıcı ya da spematisid kullanmanızın, antihistamine (kurutucu) kullanmanızın veya dekonjestanızın (sıvılaşma derecesi) ya da vajinal enfeksiyonuzun sizin servikal salgınızı etkileyebileceğini unutmayınız.

Serviks pozisyonunuz nedir?

Serviks pozisyonunuz, ana rahminin aşağı bölümü sizin doğurganlığınızı ölçmede çok yardımcı olabilir. Menstrual siklusunuzun ilk yarısında, ovülasyondan önce, serviksiniz katı hissedebilirsiniz ayrıca vajinanızın aşağısında da olabilir. Koyu renkli ve kuru olacaktır. Ovulasyon döneminde serviks yumuşar ve akar. Bekleyen yumurtayla karşılaşmak için kendi yolunda kolayca ilerledikten sonra sperma tarafından çok çabuk alınır. Ovulasyondan sonraki birkaç gün içersinde serviks tekrardan sağlamlaşır ve giriş kapanır.
Serviks pozisyonunuzu kontrol etmeniz için aşağıda bazı öneriler bulunmaktadır:

Reklam
Reklam

Serviksinizi kontrol etmeden önce ellerinizi yıkayınız.
Hergün aynı vakitte serviks pozisyonunuzu kontrol ediniz.
Birçok kadın tuvaletteyken serviksini kolayca kontrol edebilir.
Bir ya da 2 parmağınızı yumuşak bir şekilde vajinanızdan içeri sokunuz. Geri dönerek serviksinizi hissedebilirisiniz.
Serviksinize kolayca mı uzanabiliyorsunuz yoksa zorla mı?
Serviksiniz yumuşak mı yoksa katı mı?
Serviks ağzı kolayca açılıp kapanıyor mu?
Serviksiniz kuru mu, nemli mi yoksa ıslak mı?

Doğurganlık belirtilerinizi not aldıysanız gözlemlerinizi kayıt ediniz.